Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4986
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15173
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91203
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gimdos kaklelio vėžys – virusinė liga

2015 m. sausio 27 d., trečiadienis, Nr.7 (1540)

Nuo šių metų liepos 1 dienos ketinama pradėti mergaičių skiepijimus nuo ŽPV infekcijos

 

Šį pirmadienį  prasidėjo gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė, kuri tęsis iki sausio 31 d. . Tradiciškai gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė Europoje minima paskutinę sausio savaitę.

Apsisaugoti nuo šios ligos įmanoma. Profilaktinės patikros ir skiepai – tai būdai, kurie padeda išvengti gimdos kaklelio vėžio.  Prieš dvidešimt metų buvo manoma, kad gimdos kaklelio vėžys yra paveldimas.  Profesorius Saulius Čaplinskas teigia, kad iš tiesų tai yra virusinės kilmės liga, kuri plinta lytiniu keliu. Šiuos kelis faktus dar ir dabar ne visos moterys žino. Gimdos kaklelio vėžį gali sukelti 15 žmogaus papilomos viruso (ŽPV) rūšių. Virusas sukelia pakitimus gimdos kaklelio ląstelėse, kurie ilgainiui gali virsti vėžiu. Pirminių ląstelių pakitimų moteris nejaučia. Pasak profesoriaus, pakitimus galima aptikti tik vienu būdu – profilaktine patikra, o išvengti – pasiskiepijus. Lietuvoje gimdos kaklelio vėžys užima trečią vietą tarp naujų diagnozuotų onkologinių moterų ligų. Kasdien Lietuvoje ši liga diagnozuojama dviems moterims. Lyginant su kitomis ES šalimis, tai itin aukštas sergamumas. Todėl apsauga nuo gimdos kaklelio vėžio yra labai svarbi ir kiekviena moteris turi žinoti tam tikrus faktus apie šios ligos prevenciją.

Kaip plinta žmogaus papilomos virusas (ŽPV), kuris sukelia vėžį?
Žmogaus papilomos virusas plinta lytinių santykių metu. Virusai perduodami kitam asmeniui ir liečiantis tarpvietės  odai, ne tik lytinės sueities metu (pvz., intymių glamonių metu). Užsikrėtimo ŽPV rizika priklauso nuo lytinių partnerių skaičiaus: kuo daugiau lytinių partnerių tuo didesnė rizika užsikrėsti ŽPV.
 
Kas rizikuoja užsikrėsti ŽPV?
Kiekvienas/a, turintys ar turėję lytinių santykių. Ši infekcija yra labai paplitusi. Lytiškai aktyvūs žmonės bent kartą savo gyvenime yra susidūrę su ŽPV. Net ir tie asmenys, kurie turėjo tik vieną lytinį partnerį taip pat galėjo užsikrėsti ŽPV.
 
Kaip galima apsisaugoti nuo ŽPV?
Viena iš apsaugos priemonių – skiepai nuo ŽPV. Geriausia skiepyti mergaites, kurios dar nėra pradėjusios lytinio gyvenimo, t. y. ŽPV dar nėra patekęs į jų organizmą. Vis dėlto, nors daugiau nei du trečdaliai naujų užsikrėtimų ŽPV įvyksta 15–24 gyvenimo metais, rizika užsikrėsti išlieka visą gyvenimą. Medikai primena, kad skiepytis nuo gimdos kaklelio vėžio prasminga beveik visoms moterims. Kuo moteris jaunesnė, tuo geriau į skiepus reaguoja imuninė sistema ir apsauga išlieka ilgiau.
 
Kaip apsaugoti dukrą nuo gimdos kaklelio vėžio?
Nuo šių metų liepos 1 dienos pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ketinama pradėti mergaičių skiepijimus nuo ŽPV infekcijos.  Lietuvoje nemokamai bus skiepijamos 11 metų mergaitės.  ŽPV vakcina yra skiepijama į raumenis. Pakankamam imunitetui susidaryti reikia dviejų vakcinos dozių.
 
Kodėl svarbu reguliariai profilaktiškai tikrintis?
Reguliari patikra ypač aktuali moterims, kurios nėra pasiskiepijusios. Toms, kurios pasiskiepijusios nuo ŽPV, patikra taip pat aktuali, nes vakcina neapsaugo nuo visų galimų ŽPV tipų. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis Lietuvoje yra vykdoma gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios prevencijos (diagnostikos) programa. Ji skirta 25–60 metų moterims. Jos gali 1 kartą per 3 metus nemokamai pasitikrinti dėl ikivėžinių gimdos kaklelio pakitimų ar vėžio. Patikros metu moterims yra atliekamas citologinis tyrimas – PAP testas. Jo metu paimamas tepinėlis nuo gimdos kaklelio paviršiaus bei iš kaklelio kanalo. Jei PAP testas ikivėžinių pokyčių nerodo, tyrimas kartojamas po 3 metų.

Dėl nemokamo citologinio gimdos kaklelio tyrimo moterys pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs sveikatos būklę, siųs atlikti atitinkamus tyrimus pas gydytojus akušerius - ginekologus.

Beata BUKOTAITĖ


 

 
Reklaminis skydelis