Mes turime 199 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2753
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16752
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64078
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių viešoji biblioteka praturtėjo knygomis ir geromis bendravimo emocijomis

2015 m. sausio 30 d., šeštadienis, Nr.8 (1541)

Didžiosios metų sandūros šventės praėjo, tačiau jų sukelti įspūdžiai dar neblėsta. Dar neseniai tik buvo apibendrinti ir daugiau kaip pora mėnesių šalies bibliotekose vykusios „Knygų Kalėdų“ akcijos rezultatai. Tai buvo penktoji tradicinė akcija, o ją inicijuoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Akcijos metu buvo kviečiama visuomenę skaityti ir dovanoti naujų vaikų ir jaunimo knygų šalies bibliotekoms.

Nuo akcijos pradžios lapkričio mėnesį Švenčionių r. savivaldybės Viešojoje bibliotekoje, miestų ir kaimų filialuose taip pat vyko daug skaityti skatinančių renginių, susitikimų su rašytojais, čia apsilankė ir 46 skaitytojai, kurie padovanojo bibliotekoms 340 knygų laisvalaikio skaitymui, savišvietai ir pan.

Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje lankėsi „Knygų Kalėdų“ autobusiukas, į viešnagę atvyko vaikų rašytojas poetas, publicistas, teatro ir kino režisierius, Vytautas V. Landsbergis (jaunesnysis) ir rašytojas Tomas Dirgėla. Vaikų literatūros skyriuje svečiai susitiko su aktyviausiais skaitytojais – vaikai bendravo atsakinėdami į klausimus, mindami mįsles, kartu dainavo dainą - greitakalbę apie Avižėlę. Tai sukėlė daugybę teigiamų emocijų, sveiko varžymosi azarto. Kuo toliau, tuo labiau greitėjo dainos tempas, meistriškai vedamas Vytauto V.Ladsbergio, akomponuojančio gitara. Vaikai krykštavo iš džiaugsmo, o tie, kurie geriausiai išlaikė tempą ir padainavo, buvo apdovanoti prizais – knygelėmis. Rašytojas Vytautas V.Lansbergis gerai žinomas ir vaikams, ir suaugusiesiems. Kaip jis pats šmaikščiai pastebėjo – jau seniai seniai iškeptas rašytojas, kuris tuoj galėsiąs ir Kalėdų Seneliu dirbti... O Tomas Dirgėla – dar tik šviežiai iškeptas, išleidęs tik vieną knygą vaikams „Apie raganą Šiokią Tokią“, beje ši knyga šiemet pateko į „Metų knygos“ rinkimus. Tad daugelis vaikų jau buvo skaitę ją arba bent jau girdėję. Na, o tie, kurie ko nors dar nepaskaitę, galės tai padaryti Švenčionių bibliotekos vaikų skyriuje, nes jo lentynas svečiai naujomis knygomis papildė itin dosniai.

Renginio atmosfera buvo labai linksma, svečiai vaikus nuo pirmųjų minučių įtraukė į įdomius pokalbius, mįslių minimus, greitakalbių sakymus, knygų ir vaikų laisvalaikio užsiėmimų, kelionių aptarimus. Susitikimas su Vytautu ir Tomu pralėkė greitai, linksmai ir turiningai. Nebuvo kada nuobodžiauti! Ypač vaikus sudomino Vytauto V.Landsbergio pasiūlymas kartu kurti knygų apie arklį Dominyką tęsinį. Idėjų buvo gana daug, vaikai pasiūlė originalių intriguojančių istorijų, tad autorius tikrai gavo Švenčionyse įkvėpimo. Gali būti, kad arklys Dominykas tikrai patirs mažųjų švenčioniškių bibliotekos skaitytojų pasiūlytus nuotykius, išgyvenimus ir meilės istorijas...

Švenčionių viešojoje bibliotekoje pirmą kartą startavusi iniciatyva „Knygų Kalėdų savanoriai“ padėjo surengti knygų skaitymus vaikų ir senelių globos namuose, socializacijos centruose ir šeimynose.

Reškutėnų kaimo bibliotekoje-filiale į garsinius skaitymus „Kalėdų stebuklo belaukiant“ buvo pakviesti Vaidos ir Povilo Sikorskių šeimynos globojami vaikai, ši biblioteka dovanotomis knygomis pasidalino su šeimynoje augančiais mažaisiais skaitytojais. Savivaldybės Viešosios bibliotekos darbuotojos – direktorė L.Vilčiauskienė, V.Bruvinskienė, D.Storukienė, A.Čečiurkienė apsilankė Švenčionių socialinių paslaugų centro Senų ir neįgalių žmonių globos namuose Šventos kaime. Bibliotekininkės mėgstantiems skaityti šių namų gyventojams padovanojo įdomių knygų, pasveikino švenčių proga.

Didelio dėmesio sulaukė ir Viešosios bibliotekos skaitykloje organizuota „Knygų Kalėdų“ mugė, kur renginio vedėja Skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus vedėja Liudmila Untanienė pristatė dalyvaujančias leidyklas: „Gimtasis žodis“, „Gelmės“, „Baltos lankos“, „Žuvėdra“, „Naujoji Romuva“, „Raidynėlis“, „Tikra knyga“, „Rašytojų sąjungos leidykla“, UAB „Rotas“. Renginyje ne tik skambėjo muzika, dainos, bet ir susirinkusieji pirko knygas ir sau, ir dovanojo jas bibliotekai. Vyko senovinių kalėdinių eglutės papuošalų paroda „Ir aš tokį turėjau...“.

Taigi praturtėję naujomis knygomis, įkvėpti bendravimo su puikiais rašytojais, skaitytojai renovuotoje Švenčionių viešojoje bibliotekoje ir jos skyriuose bei filialuose tikrai ras knygų sau prie širdies.

Irena POŽĖLIENĖ