Mes turime 379 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2212
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18413
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94443
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sergamumas gripu auga visoje Lietuvoje. Švenčionių rajone pagaliau paskelbta epidemija

2015 m. vasario 10 d., trečiadienis, Nr.11 (1544)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro medikai informuoja, jog sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sparčiai auga visoje Lietuvoje. 2016 m. vasario 8 d. duomenimis, gripo epidemiją paskelbė 16 savivaldybių: Alytaus, Visagino, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos miestų ir Alytaus, Druskininkų, Ukmergės, Jurbarko, Lazdijų, Klaipėdos, Telšių, Kretingos, Varėnos ir Švenčionių rajonai.

Penktąją šių metų savaitę (vasario 1-7 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 140,08 atv./10 tūkst. gyventojų. Tuo tarpu pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 92,1 atv./10 tūkst. gyventojų.

Lietuvoje iš 10 apskričių sergamumo rodiklis didesnis nei 100 atv./10 tūkst. gyventojų registruotas devyniose apskrityse: Alytaus, Kauno, Vilniaus, Telšių, Marijampolės, Panevėžio, Klaipėdos, Tauragės ir Šiaulių. Utenos apskrityje sergamumo rodiklis siekė 97,87 atv./10 tūkst. gyventojų.

Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su ketvirtosios šių metų savaitės duomenimis, padidėjęs sergamumas gripu ir ŪVKTI užregistruotas visose Lietuvos administracinėse teritorijose, išskyrus Alytaus ir Telšių apskritis, kur sergamumas ŪVKTI sumažėjo.

ULAC medikai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyta 300 asmenų. Iš jų – 216 vaikų. 27 iš hospitalizuotų asmenų paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių. Iš viso hospitalizuota dešimt nėščių moterų. Daugiausiai asmenų į ligoninę dėl gripo buvo paguldyta Vilniaus, Kauno, Klaipėdos apskrityse.

 

Pastarąjį kartą Švenčionių rajone epidemiją skelbė 2013 m.

Atsižvelgiant į didėjantį sergamumą gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI), savivaldybės direktorius įsakymu nuo 2016 m. vasario 9 d. Švenčionių rajone skelbiama gripo epidemija.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI žymiai viršija epidemijos lygį

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus duomenimis, 2016 m. 5-ąją savaitę (vasario 1-8 d.) sergamumas gripu ir ŪVKTI Švenčionių rajone, palyginus su prieš tai buvusia savaite, dar labiau padidėjo ir viršija epideminį lygį. 5-ąją 2016 m. savaitę sergamumo rodiklis 10 tūkst. gyventojų buvo 177,8 atvejo per savaitę (4 – ąją savaitę šis rodiklis buvo 146,48 atv. / 10 tūkst. gyv.). Rajone užregistruoti 92 gripo ir 356 ŪVKTI atvejai. Gripas sudaro 26 proc. visų užregistruotų gripo ir ŪVKTI atvejų. 62 proc. visų sergančiųjų - vaikai iki 17 m. amžiaus. Dėl gripo buvo hospitalizuotas 1 asmuo.

Švenčionių rajone daugiausia sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionėlių asmens sveikatos priežiūros įstaigose – 189 atv., iš jų gripo – net 72 atv., Švenčionių r. PSPC Pabradės padalinyje – 133 atvejai, iš jų gripo – 9 atv. Mažiausiai sergančiųjų gripu ir ŪVKTI registruota Švenčionių r. PSPC – 126 atv., tarp jų gripo – 11 atv.

Lyginant su ankstesniųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Švenčionių rajone žymiai didesnis nei praėjusiaisiais metais. Pernai 5-ąją metų savaitę Švenčionių rajone sergamumo ŪVKTI rodiklis siekė 121,6 atv. / 10 tūkst. gyventojų, gripo atvejai sudarė 7,9 proc. visų registruotų atv.

Pastarąjį kartą gripo epidemija Švenčionių rajone buvo paskelbta 2013 m. vasario 11 d.

 

Kaip elgtis epidemijos metu

Gripo epidemijos metu mokyklose veikla gali būti nutraukiama, jei kolektyve serga ir nelanko daugiau nei 20 proc. mokinių, atsižvelgus į epidemijos intensyvumą, atskiru nurodymu gali būti ribojami masinio žmonių susibūrimo renginiai. Žmonėms rekomenduojama vengti masinių renginių, riboti lankymą ligoninėse ir pan.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad gripo epidemijos metu ypač svarbu laikytis higienos: vėdinti patalpas, baldų ir kitus paviršius kuo dažniau valyti drėgnuoju būdu, dažnai plauti rankas, kosint ir čiaudint prisidengti servetėle, laikytis saugaus atstumo nuo gripu sergančių asmenų (daugiau nei 1 metras).

Parengta pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ir Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus informaciją

 
Reklaminis skydelis