Mes turime 339 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1499
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26629
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73955
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vytautas Bulka laimėjo prieš savivaldybę dukart

2015 m. vasario 13 d., šeštadienis, Nr.12 (1545)

Pirma pergalė – teisme

Švenčionių rajono savivaldybė pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, vykdydama keleivių vežimo paslaugų konkursą. Akivaizdu, kad savivaldybė siekė išstumti daug metų keleivius vežusią UAB „Svirka“ bet kokia kaina, todėl ėjo kaip ledlaužis, nepaisydama įstatymų. Gavusi VPT perspėjimą nevykdyti konkurso, vykdė. Vytautas Bulka apskundė konkurso rezultatus teismui, bet savivaldybė, nelaukdama teismo sprendimo, sausio 19 d. pasirašė sutartį su tariamu laimėtoju UAB „Meteorit turas“. Negana to, paskutiniame tarybos posėdyje meras labai skubėjo patvirtinti naujus keleivių vežimo įkainius, drastiškai branginančius keliones Vilniaus kryptimi, nors V.Bulka siūlė palaukti keletą dienų iki teismo sprendimo.

Vasario 9 dieną Vilniaus apygardos teismas paskelbė sprendimą: pripažinti 2016 – 01 – 19 Švenčionių rajono savivaldybės administracijos keleivių vežimo sutartį su UAB „Meteorit turas“ negaliojančia nuo jos sudarymo momento. Trečiasis asmuo UAB „Meteorit turas“ atsiliepimo teismui nepateikė, teismo posėdyje atstovas nedalyvavo.

Už savivaldybės įstatymų pažeidinėjimą ir bylinėjimąsi teks mokėti visiems mokesčių mokėtojams. Teismas priteisė iš savivaldybės 217 Eur žyminio mokesčio ir 4112,80 Eur atstovavimo išlaidų ieškovo UAB „Svirka“ naudai.

Teismo sprendimas gali būti skundžiamas per 14 dienų Lietuvos apeliaciniam teismui. Tik ar yra prasmė? Viešųjų pirkimų tarnyba pateikė išvadą nagrinėjamoje byloje, kurioje nurodė, kad atsakovo (savivaldybės) vykdomam konkursui yra taikytinos Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos. Vienintelis savivaldybės koziris, kad nutraukus sutartį sutriks keleivių vežimas ir nukentės viešasis interesas, sudužo. UAB „Svirka“ veža keleivius pagal galiojančią sutartį iki bus įvykęs teisėtas konkursas ir nustatytas laimėtojas.

Neįmanoma nepastebėti, kad savivaldybės vadovai visomis išgalėmis stengėsi, jog viešasis pirkimas vyktų apeinant skaidrumą užtikrinančią Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą. Kaip sakė lietuvis ministras Ukrainos vyriausybėje Aivaras Abromavičius: „Kompiuteris vokelio neima“... Be to, CVP IS rezultatų nepakeisi, nepasuksi kieno nors naudai, gali laimėti „ne tas“.

 

Antra pergalė – konkurse

Naujoji valdžia tik atėjusi pirmiausia atėmė iš UAB „Svirka“ autobusų stotį ir perdavė ją bankrutuojančiai „Švenčionių švarai“. Tikriausiai svajodami, kad šį objektą perduos jų pasirinktam (ne konkursą laimėjusiam, o būtent pasirinktam) keleivių vežėjui. Jau tada sklido kalbos apie „Meteorit turą“. Planai griūva. Paskelbtame stoties nuomos konkurse UAB „Svirka“ dalyvavo ir laimėjo, pasiūliusi dukart aukštesnę kainą už artimiausią varžovą „Meteorit turą“. Kitą savaitę laimėtojui turi būti pateikta sutartis derinimui.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ