Mes turime 200 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4213
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21555
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65538
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Bočiai“ atramos taško ieško atskirties mažinime

2016 m. vasario 27 d., šeštadienis, Nr.15 (1548)

Pagrindinė 21-ojo amžiaus rykštė Lietuvoje – gyventojų mažėjimas. Tuštėja ne tik kaimai, kur daugiausia vos po kelias gyvenamas trobas belikę, bet ir miestai, tokie kaip Švenčionys, Švenčionėliai, Pabradė. Mes nesame išimtis. Pavyzdžiui, mūsų rajone per 27 metus gyventojų sumažėjo 13 tūkstančių, o Anykščių rajone 15 tūkst. Panašus mažėjimas ir visoje Lietuvoje. Juk jau ir Mikutavičiaus daina „Trys milijonai“ senokai neatitinka realybės, nes tų 3 milijonų nėra. Mažėjant gyventojų, didėja atskirtis tarp žmonių. Vis mažiau lieka galimybių bendrauti. Ypač skaudžiai ta situacija palietė pensinio amžiaus žmones. 1991 metais Lietuvoje įsikūrusios pensininkų sąjungos „Bočiai“ vienas pagrindinių uždavinių ir yra atskirties mažinimas. Aktyviai LPS „Bočiai“ veikloje dalyvaujantys Švenčionių „Bočiai“ susirinkę į savo eilinį susirinkimą kaip tik ir kalbėjo ne tik apie nuveiktus darbus, keliones, koncertus, bet ir apie tai, ką reikia daryti, kad būtų kuo daugiau bendravimo, kad susitikę galėtų tiesiog pabendrauti, išgirsti vienas kito džiaugsmus ir rūpesčius.

Susirinkimo pradžioje Švenčionių „Bočiai“ pirmininkė Janina Kuldienė pasidžiaugė, kad jie vieni pirmųjų turi galimybę susirinkti atsinaujinusio Švenčionių kultūros centro fojė. Po to gerb. Janina Kuldienė pristatė svečius: LPS „Bočiai“ pirmininką Petrą Ruzgų, Švenčionių r. PK bendruomenės pareigūnę Liudmilą Černiavskytę, Švenčionių Sodros poskyrio vedėją Aušrą Vilkuotienę ir kitus.

Per metus nuveikta nemažai darbų. Teko kraustytis iš vienų patalpų į kitas. Tai, žinoma, atima nemažai laiko ir jėgų, bet turėti savo patalpas yra gerai, nes čia gali susirinkti, pabendrauti, aptarti svarbius reikalus. Nemažai „Bočių“ dalyvauja saviveikloje – šoka ansamblyje „Trepsis“, tad tiems jau tikrai nėra laiko kada nuobodžiauti. Su koncertine programa dalyvauta ne tik Švenčionių rajono šventėse, bet ir už jo ribų. Dalyvauta koncertuose Ignalinos rajone, Vilniuje šventėje „Mes vėl kartu“, tarptautinėje šventėje „Ežerų sietuva 2015“.

Pagyvino pagyvenusių žmonių gyvenimą ir pradėjęs veikti Trečiojo amžiaus universitetas su savo 4 fakultetais, padaugėjo išvykų. Kalbėdama apie problemas gerb. Janina Kuldienė pabrėžė, kad pagrindinė problema – pinigai, nes be jų nei kur išvažiuosi, nei suorganizuosi norimą renginį. Iš nario mokesčio bei tų poros procentų, kuriuos vienas kitas perveda, netoli tenuvažiuosi. Juolab iš 160 narių dar ir moka ne visi. Bandoma ir šiemet ieškoti rėmėjų, kiek bus sulaukta, kol kas neaišku. Už pinigus ir koncertus svarbiau yra bendravimas.

- Bendravimas padeda žmonėms išgyventi vienatvę, atskirtį. Kai dirbome, mes neturėjome laiko bendrauti, visi skubėjome, o dabar laiko turime, bendraukime vieni su kitais. Tai labai svarbu. Nebūkime užsidarę savo senatvėje, nes tai kelias į depresiją. Neleiskime, kad taip atsitiktų, drauge ieškokime išeities, padėkime vieni kitiems įveikti likimo išbandymus, padėkime kartu atrasti naujas galimybes ir parodykime savo sugebėjimus pagelbėti žmogui. Juk sunku surasti bent vieną šeimą, kuri neturėtų rūpesčių, bet reikia susikaupti, reikia pamiršus viską gyventi sau ir džiaugtis gyvenimu. Garbaus amžiaus žmonės – tai ne praeitis, tai dabartis kalbanti ateičiai, - baigdama savo pasisakymą sakė Švenčionių „Bočiai“ pirmininkė Janina Kuldienė. Po to kalbėjo svečiai, o ir patys Švenčionių „Bočių“ skyriaus nariai išsakė nemažai įdomių minčių bei pasiūlymų, o kai baigėsi oficialioji dalis, suskambo muzika, dainos, nes tarp Švenčionių „Bočių“ narių yra nemažai muzikantų ir dainininkų, o svarbiausia buvo bendravimas, galimybė paklausti senokai matyto pažįstamo „Kaip tu gyveni?“ ir pačiam išsipasakoti.

Algis JAKŠTAS