Mes turime 244 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3625
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22169
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69495
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Stebuklas. Švenčioniškių savaitė su šiuolaikinio šokio profesionalais

2016 m. vasario 27 d., šeštadienis, Nr.15 (1548)

Švenčionyse jau nuo pirmadienio dūzgia kūrybinės dirbtuvės projekto „Godos“, kurį vysto Kauno šokio teatras „Aura“ ir Norvegijos šokio teatras „Panta Rei“. Prieš metus pradėto projekto tikslas – sukurti šiuolaikinio šokio spektaklį tuo pačiu pavadinimu „Godos“ ir vykdyti šokio edukaciją Lietuvos regioniniuose miestuose. Į šiuolaikinio šokio sūkurį, diskusijas ir refleksijas įsitraukė ir gražus būrys šokančio, dainuojančio, muzikuojančio Švenčionių jaunimo bei pedagogų.

Šeštadienį, vasario 27 d., Švenčionių kultūros centre, 16 val. projekto dalyviai, padedami profesionalių šokėjų, parodys žiūrovams jų sukurtą pasirodymą, o 17 val., čia pat vyks spektaklio „Godos“ premjera.Dviejų dalių spektaklį kūrė trys choreografės: pirmąją – norvegų choreografės Pia Holden ir Anne Ekenes, antrąją – garsi Lietuvos choreografė, Kauno šokio teatro „Aura“ meno vadovė Birutė Letukaitė. Renginys nemokamas.

„Įvyko tikras stebuklas, kad Švenčionys buvo įtraukti į tokį didžiulį tarptautinį projektą, - džiaugėsi viena iš projekte dalyvaujančių mūsų rajono pedagogių choreografė Jolanta Razmienė. – Tai mums nepaprasta aukščiausio lygio mokykla, tobulėjimo kursai, kai kartu dirbame, kuriame su aukščiausio lygio choreografijos profesionalais, lengvai bendraujančiais ir šiltais žmonėmis, susipažįstame su įvairių tautų, šalių patirtimi šiuolaikinio šokio srityje. Didelis džiaugsmas ir laimė vaikams, turintiems progą ne tik susipažinti tarsi iš vidaus su šiuolaikiniu šokiu, bet ir patiems čia dalyvauti, kuriant, derinant, sintezuojant įvairias meno rūšis, archaiškąją patirtį ir futuristines vizijas“. Tarptautinio projekto rengėjai Švenčionis atrado ieškodami senųjų sutartinių, kurios yra įtrauktos į nematerialųjų UNESCO paveldo sąrašą, atlikėjų. Na, o mūsų rajone šio žanro tradicijos tikrai gilios.

Projekto partneriai mūsų rajone: Švenčionių rajono savivaldybė ir kultūros centras, Švenčionių rajono Nalšios muziejus, Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykla, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija ir joje veikiantys folkloro ansamblis „Aušrela“ bei etnokultūros būrelis „Atgaja“, Švenčionių dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitija“. Visą savaitę šių kolektyvų nariai ir jų vadovai dirba kūrybinėse dirbtuvėse. Dainininkai repetuoja kartu su šokėjais, mėgėjai – su profesionalais, tad šeštadienį scenoje išvysime šiuolaikinio šokio ir lietuviškų sutartinių sintezės rezultatą!

Svečiai iš Kauno ir Norvegijos pabrėžė švenčioniškių kūrybingumą, darbštumą, gebėjimą atsiverti ir atsiskleisti. Projekte dalyvauja 3 jaunimo grupės, kurios kasdien repetuoja po kelias valandas ir šeštadienį publikai parodys, ką su savo vadovais sukūrė per savaitę.

Vasario viduryje ir projektas, ir spektaklis „Godos“ prisistatė dviejuose Norvegijos miestuose, kur taip pat sulaukė didžiulio dalyvių aktyvumo ir publikos susidomėjimo.

O iš Švenčionių projektas keliaus į Mažeikius, po to – į Nidą ir baigiamasis pasirodymas vyks Kaune.

Irena POŽĖLIENĖ