Mes turime 181 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2172
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16171
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63497
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Etikos komisija nusprendė: J.Deveikienė ir K. Savickas, gaudami paramą savo įmonėms, elgėsi nederamai

2016 m. kovo 23 d., trečiadienis, Nr.21 (1554)

Rajono valdžiai skirstant Verslo plėtros fondo lėšas, o jos yra rajono biudžeto lėšos, Verslo plėtros komisijos pirmininkė Janina Deveikienė ir tarybos narys Kęstutis Savickas gavo vienas didžiausių sumų. Tarp gavėjų – daugiausia su liberalais susiję asmenys, jiems ir parama didžiausia. Bet šįkart tik apie tai, kas, Etikos komisijos vertinimu, neatitinka įstatymo normų.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pavedimu, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos Etikos komisija, susidedanti iš pirmininkės Violetos Čepukovos, narių: Romualdo Charačidžio, Lino Noviko, atliko rajono savivaldybės tarybos narių Kęstučio Savicko ir Janinos Deveikienės elgesio tyrimą ir kovo 18 d. priėmė sprendimus. Abiems tarybos nariams sprendimai nepalankūs. Sprendimai paskelbti rajono savivaldybės svetainėje ir perduoti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

VTEK pavedė Švenčionių rajono savivaldybės Etikos komisijai atlikti tyrimą dėl rajono savivaldybės tarybos narių Janinos Deveikienės ir Kęstučio Savicko elgesio įvertinimo, t.y. dėl jų elgesio atitikties LR viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms, jiems galimai dalyvavus rajono savivaldybės tarybos, savivaldybės tarybos komitetų ir komisijų posėdžiuose rengiant, svarstant ar priimant sprendimus dėl Švenčionių rajono verslo plėtros fondo lėšų jų vadovaujamoms įmonėms skyrimo.

 

Dėl K.Savicko elgesio

Išnagrinėjus ir įvertinus gautus dokumentus, nustatyta, kad rajono savivaldybės tarybos narys, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos Verslo plėtros ir kaimo reikalų komiteto pirmininkas Kęstutis Savickas, 2016 m. vasario 4 d. vykusiame Švenčionių rajono savivaldybės tarybos posėdyje nusišalino nuo klausimo nagrinėjimo ir sprendimo priėmimo tuomet, kai buvo svarstomas klausimas Verslo plėtros fondo lėšų panaudojimo 2015 m. ataskaitos. Jis taip pat nusišalino ir Švenčionių rajono Verslo plėtros komisijos posėdžio metu, kai buvo svarstomas klausimas dėl K.Savicko įmonės ,,KESEDA“ prašymo skirti negrąžintiną finansinę paramą.

Tačiau Etikos komisija nustatė, kad 2016-02-02 rajono savivaldybės tarybos Verslo plėtros ir kaimo reikalų komiteto pirmininkas Kęstutis Savickas posėdžio metu nenusišalino (dalyvavo svarstyme ir balsavime) svarstant rajono savivaldybės tarybai teikiamo sprendimo „Dėl Švenčionių rajono verslo plėtros fondo lėšų panaudojimo 2015 m. ataskaitos“ projektą.

Rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Savickas nepateikė Etikos komisijai paaiškinimų, į komisijos posėdį neatvyko.

Etikos komisija nusprendė pripažinti, kad Kęstučio Savicko elgesys, rajono savivaldybės tarybos Verslo plėtros ir kaimo reikalų komiteto posėdyje 2016 m. vasario 2 d. svarstant ir balsuojant už sprendimo „Dėl Švenčionių rajono verslo plėtros fondo lėšų panaudojimo 2015 m. ataskaitos“ projektą, kuriuo buvo patvirtinta ataskaita apie lėšų panaudojimą, o lėšos buvo skirtos ir K.Savicko įmonei „KESEDA“, laikytinas neskaidriu.

Etikos komisija daro išvadą, kad Kęstutis Savickas elgėsi nederamai, pažeisdamas Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnio 1 dalies 7 punkte nustatytą nesavanaudiškumo principą.

Etikos komisija nusprendė rekomenduoti Kęstučiui Savickui suderinti savo elgesį su Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekse ir kituose teisės aktuose nustatytais valstybės politiko elgesio principais ir reikalavimais.

Rajono tarybos posėdyje meras Rimantas Klipčius stojo ginti bendražygio: „Nusipirko du kavos aparatus, galėsit paragauti, skani kava...“

 

Dėl J.Deveikienės elgesio

Analogiška situacija dėl tarybos narės Janinos Deveikienės elgesio. Išnagrinėjusi ir įvertinusi gautus dokumentus, Etikos komisija nustatė, kad rajono savivaldybės tarybos narė, Švenčionių rajono Verslo plėtros komisijos pirmininkė Janina Deveikienė 2016 m. vasario 4 d. vykusiame Švenčionių rajono savivaldybės tarybos posėdyje pati pristatė klausimą (pranešėja) „Dėl Švenčionių rajono verslo plėtros fondo lėšų panaudojimo 2015 m. ataskaitos“. Iš rajono savivaldybės tarybos posėdžio protokolo matyti, kad J.Deveikienė nusišalino nuo šio klausimo nagrinėjimo ir sprendimo priėmimo. Ji taip pat nusišalino ir Verslo plėtros komisijos posėdžio metu, kai buvo svarstomas klausimas dėl J.Deveikienės individualios įmonės prašymo skirti negrąžintiną finansinę paramą.

Į Etikos komisijos posėdį atvykusi rajono savivaldybės tarybos narė Janina Deveikienė paaiškino, kad ji žinojo apie galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą, todėl svarstant minėtą klausimą nusišalino komisijos posėdžio metu, net išėjo iš salės, nesvarstė ir nebalsavo už sprendimą tarybos posėdžio metu, tačiau nepagalvojo, kad interesų konfliktas kils, jei ji, komisijos pirmininkė, pristatys klausimą tarybos posėdyje.

Iš tikrųjų eiliniam gyventojui tokios įstatymo vingrybės gali pasirodyti absurdu. Prie valdžios lovio pripuolus pasiimti galima, tik reikėtų, kad duotų kiti, o pats ėmėjas apsimestų, jog jis čia nieko nesprendžia, jis pats nagų į rajono biudžetą nekiša, tereikia paduoti prašymą, o duoda sava „chebrytė“. Žodžiu, gavėjui reikėtų tik pačiam nesikišti, bet minėti liberalai net to išvengti nesugebėjo. Tarybos posėdyje Janina Deveikienė sakė, kad praėjusių metų vasaros pabaigoje vykęs jos asmeninės įmonės perregistravimas brangiai kainavo, todėl reikėjo paramos.

Etikos komisija nusprendė pripažinti, kad Janinos Deveikienės elgesys, rajono savivaldybės tarybos posėdyje 2016 m. vasario 4 d. pristatant sprendimą „Dėl Švenčionių rajono verslo plėtros fondo lėšų panaudojimo 2015 m. ataskaitos“, kuriuo buvo patvirtinta ataskaita apie lėšų panaudojimą, o lėšos buvo skirtos ir J.Deveikienės individualiai įmonei, laikytinas neskaidriu.

Etikos komisija daro išvadą, kad Janina Deveikienė elgėsi nederamai, pažeisdama Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnio 1 dalies 7 punkte nustatytą nesavanaudiškumo principą.

Etikos komisija nusprendė rekomenduoti Janinai Deveikienei suderinti savo elgesį su Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekse ir kituose teisės aktuose nustatytais valstybės politiko elgesio principais ir reikalavimais.

Abiejų Etikos komisijos sprendimų nuorašai išsiųsti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ir paskelbti Švenčionių rajono savivaldybės interneto tinklalapyje www.svencionys.lt.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ