Mes turime 333 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4396
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29526
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76852
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Iš mokyklos vaikas grįžo su mėlyne nugaroje

2016 m. kovo 26 d., šeštadienis, Nr.22 (1555)

Dėl Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje vykstančių konfliktų ir mokytojų, ir tėvų skundai ne kartą pasiekė įvairias šalies instancijas. Į rajono savivaldybę pagalbos niekas nesikreipia, nes, sako, įsitikinę, kad viskas bus užglaistyta dėl vieno įtakingo Pabradės krašto politiko. Švietimo ir mokslo ministerija ne kartą nurodė savivaldybei imtis priemonių konfliktams spręsti, direktorės kompetencijai įvertinti. Savivaldybė nei pavedimų vykdė, nei kompetencijos vertino, todėl situacija nusirito iki to, kad pirmokas sako, jog mokytoja jį mušė. Sunku patikėti? Vaiko tėvas tvirtina, kad turi įrodymus – Santariškių vaikų ligoninės gydytojų išvadas.

Šią istoriją vargu ar pavyks užglaistyti, nes nukentėjusio pirmoko tėvas V.K. jau kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, Vidaus reikalų ministeriją, Seimo kontrolierių tarnybą, Seimo narius, Vaiko teisių kontrolierę. Paskiausiai papasakojo istoriją mums.

Grįžęs iš mokyklos vaikas tėvams nieko nepasakė. Tėvas stebisi ir svarsto, kad vaikas galėjo būti įbaugintas. Kitą rytą vaiko tėvui paskambino kažkas iš sūnaus draugų aplinkos ir paklausė, ar jis matęs, kad ant sūnaus nugaros – mėlynė. Tėvas susijaudinęs iš karto nuvažiavo į mokyklą, išsivedė sūnų iš pamokos į koridorių ir apžiūrėjo nugarą. Nustėro pamatęs mėlynę. Paklaustas, kas mušė, vaikas pasakė kad mušė pavaduojanti mokytoja K. Vėliau paaiškėjo, kad pirmokėlis per pertrauką bėgdamas koridoriuje užkliudė ir sudaužė kažkokią gėlę.

Prie direktorės mokytoja neigė vaiką mušusi ir paklausė pirmokėlio: „O tu liudininkų turi?..“ Šis klausimas berniuko tėvą pribloškęs.

V.K. kreipėsi į policiją, bet pareigūnas R. atsisakė jam duoti siuntimą medicininei ekspertizei atlikti. Po poros dienų, tėvas su nukentėjusiu vaiku vis dėlto pateko pas traumatologą Santariškių ligoninėje. Net praėjus porai dienų, traumatologas konstatavo lengvą kūno sužalojimą. Kadangi nugara buvo sumušta inkstų srityje, papildomai buvo atliktas inkstų tyrimas, bet inkstai buvo nepažeisti.

Nukentėjusiojo tėvą nustebino ir tai, kaip dirbo policija. Kitą dieną po pareiškimo įteikimo V.K. buvo iškviestas apklausai. Nei mokytoja, nei direktorė nebuvo apklaustos. Pasak V.K., nesulaukė jis ir komisariato viršininko užtarimo – liepė nemokyti dirbti...

Nuo kada rajono mokyklose leista vaikus mušti? Panašų klausimą, tiksliau, kokių priemonių imtasi dėl šio įvykio, raštu pateikėme rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjai, bet atsakymo taip ir negavome. Valdininkai, ko gero, dar negirdėjo apie Visuomenės informavimo įstatymą ir žmonių teisę žinoti.

Skirtingai nuo valdininkų, nukentėjusio berniuko tėvas nesiruošia tylėti.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ