Mes turime 398 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2819
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19020
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95050
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žemės diena Sirvėtos regioniniame parke

2016 m. kovo 26 d., šeštadienis, Nr.22 (1555)

Kodėl būtent kovo 20 dieną Lietuvoje ir kitose šalyse minima Pasaulinė Žemės diena? Data pasirinkta neatsitiktinai. Būtent kovo 20-21 dienomis fiksuojamas pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas visuose Žemės rutulio kampeliuose tampa vienodas. Nuo 1971 m. Jungtinės Tautos šią dieną paskelbė Pasauline žemės diena. O Lietuvoje ši diena oficialiai įteisinta 1992 metais. Nuo tada imtasi iniciatyvos įvairiais būdais saugoti tai, kas itin brangu ir duota gamtos – švarų orą, vandenį, dirvožemį, gyvąją gamtą. Žemės diena – didelė šventė gamtai ir su ja artimiau „suaugusiam“ žmogui. Siekiant paminėti šią dieną, daugumoje šalies kampelių organizuojami įvairūs šventiniai renginiai, akcijos ir išvykos į gamtą.

Sirvėtos regioniniame parke kovo 18 d. vyko renginys „Žemė – mano namai“. Paminėti Žemės dieną ir ją pasveikinti į Šventos kaimą atvyko Adutiškio pagrindinės mokyklos Svirkų skyriaus mokiniai ir mokytojai. Nuo pat ankstyvo ryto Žemę dalyviai sveikino daug veikdami. Tik susirinkę mokiniai kūrė įdomius sveikinimus Žemei, kuriuos užrašė natūraliomis priemonėmis iš gamtos – angliukais. Šventės dalyviai dėkojo Žemei už gyvybę, derlių, natūralias spalvas, orą. Linkėjo švaros, šilumos ir gyvybės. Visi kūrybingi linkėjimai vėliau buvo savotiškai perduoti Žemei. Tikimasi, kad jie tikrai išsipildys, Žemė išgirs gražius žodžius.

Šventės metu mokiniams neleidome užmiršti ir savęs. Juk Žemė be žmogaus būtų tuštoka. Tad mokiniai turėjo galimybę pasitikrinti, kiek arti gamtos yra patys. Jie aktyviai dalyvavo žaidime „Gamta ir aš“. Pažaidę mokiniai noriai įsitraukė į kitą veiklą – gamino skanėstus paukščiams. Laki vaikų fantazija įprasmino žmogaus buvimo arti gamtos vertę. Jie sugalvojo, kokiomis skanėsto formomis galima nudžiuginti paukštelius – klijavo žvaigždę, mergaitę, paukščius, klouną, kiškį. Šventės dalyvių draugiškumas, šiluma ir siekis padaryti išskirtinį darbelį džiugino ne tik juos pačius, bet ir suaugusiuosius. Kūrybinio proceso metu mokiniai įrodė, kad gamta ir jos saugojimas jiems tikrai rūpi.

Į šventę buvo įtrauktas ir dalyvių buvimas gamtoje. Nors oro sąlygos tądien ne itin džiugino, bet visi dalyviai ėjo Sirvėtos regioninio parko pažintiniu mitologiniu taku. Kraštotvarkininkas M.Semaška mokiniams pasakojo apie dievybių ir mitinių būtybių skulptūras. Mitologiją M.Semaška susiejo ir su vaikų šiandiena. Eidami Šventos kaimo mišku, mokiniai taip pat patys kėlė inkilus, rinko tinkamas vietas paukščių skanėstams kabinti. Tikimasi, kad inkiluose apsigyvenę paukščiai savo giesmėmis džiugins ne tik parko lankytojus, bet ir visą Žemę. Lai skamba jų giesmės apie taiką, draugystę ir rūpestį kuo plačiau. O vaikai tegul pajunta, kad tokiu savo geranorišku buvimu gamtoje ir prisilietimu prie jos prisideda prie gamtos išsaugojimo ir žmogiškų vertybių perdavimo ateinančioms kartoms.

Grįžę iš ekskursijos po mitologinį taką, mokiniai šildėsi prie laužo ir vaišinosi arbata iš natūralių žolelių. Dalyviai dalinosi mintimis apie tai, kokia kita veikla gali prisidėti prie Žemės dienos šventės, ką jau yra įdomaus veikę ankstesniais metais.

Už geranorišką buvimą kartu, už gražių idėjų puoselėjimą esame dėkingi Adutiškio pagrindinės mokyklos Svirkų skyriaus pedagogėms V.Maminskienei ir G.Jarmalienei bei jų mokiniams, kurie mielai prisidėjo prie šventinių tradicijų Žemės dienos proga puoselėjimo. Ačiū už itin kūrybingas gėles iš įvairių žaliavų, iš kurių vaikai kūrė žydintį skverelį prie Sirvėtos regioninio parko gamtos mokyklos. Tikimės, kad gėlės žydės ilgai ir kartu primins apie jūsų prasmingą buvimą gamtoje bei jos visokeriopą saugojimą ir puoselėjimą.

Jolita GARBULIENĖ

Vyr. specialistė informacijai

 
Reklaminis skydelis