Mes turime 211 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3350
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17349
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64675
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Viešumas išgelbėjo bendruomenę

2016 m. balandžio 9 d., šeštadienis, Nr.25 (1558)

Nors nuosekliai stebime valdžios žmonių didėjančią aroganciją ir įžūlumą (neprisimenu, kada paskutinį kartą kas nors iš politikų prisiėmė atsakomybę ir atsistatydino, nebent verčiamas), daugelis viešumo vis tiek bijo. Dažnai net liguistai, paniškai. Todėl vis dar efektyvus nuskriaustųjų ginklas yra viešumas.

Būtent viešumas išgelbėjo ir Reškutėnų bendruomenę, kurią rajono valdžia buvo užsimojusi išmesti iš bendruomenės namų. Užteko žinutės laikraštyje, vieno TV kanalo žurnalistų skambučio merui. Meras suskato viską neigti, nors savivaldybės raštas laikraštyje jau buvo paviešintas. „Sutartis baigėsi, berods, kovo 1-ą, kaip matome, bendruomenės niekas neišvarė“, - porino tarybos posėdyje meras Rimantas Klipčius. Taip, bendruomenės nespėjo išvaryti, nes viskas iškilo į viešumą, o valdžia labai bijo viešumos. Žiniasklaidos dėmesio mažiausiai reikia merui, kuris turi ne itin gerą praeitį. Jis stojo prie rajono vairo gerokai prasiskolinęs beūkininkaudamas. Čia kaip siūlo galą truktelėjus – gali išsivynioti kamuolys. Žiniasklaida juk gali prisiminti, kaip išrinktas meru su šimtatūkstantinėmis skolomis, Rimantas Klipčius portalui „15 minučių“ ir kelioms televizijoms prisižadėjo, kad iki kadencijos pradžios (per porą savaičių!) „susitvarkys“ ir kadenciją pradės be skolų. Žinoma, apsimelavo, ir pradėjo su tomis pačiomis skolomis. Vėliau spauda jį, turbūt, kaip nelabai reikšmingą figūrą, primiršo, bet gali lengvai prisiminti. Koks bebūtų mero atsakymas apie skolas, jis kaip spąstai gali skaudžiai vožtelėti. Jeigu skolos tebėra, prieš metus pažadai buvo melas, o jeigu vos tapus meru jų nebeliko, gali susidomėti ne tik žiniasklaida... Juk tiek pat skolų turėjęs R.Klipčius, tėvas, toliau mina antstolių slenksčius. Mažytė bendruomenė gali prišaukti didelių bėdų. Valdžia numojo ranka į bendruomenės namus ir paliko žmones ramybėje.

Bendruomenei pasisekė, bet tai nereiškia, kad merui galima taip per akis meluoti – visi matė, kad iškeldinimo procesas buvo pradėtas ir tik viešumo dėka nutrūko. Tiesa, mero parašų ant dokumentų nebuvo, bet kas gi patikės, kad pranešimą ir kitus raštus dėl sutarties nepratęsimo, patalpų sutvarkymo bei grąžinimo savivaldybei administracijos direktorius Andrius Šarėjus arba Mokesčių ir turto skyriaus vedėja Rasa Bliūdžiiuvienė rašinėjo ir siuntinėjo savo galva. Visus šiuos veiksmus patvirtina į viešumą patekę oficialūs dokumentai su savivaldybės raštų registracijos numeriais. Pagaliau, jeigu meras net to nežinojo, tai matė laikraštyje dokumento fotografiją, kurios melu nenuneigsi.

Tarybos posėdyje meras susierzinęs priekaištavo opozicijai, neva opozicija jį juodina, šmeižia, o paskui jam „skambinėja iš televizijų“. Išeitų, kad opozicija atsakinga ir už tai, ką daro valdininkai. Iki šiol nepasitaikė girdėti, kad meras taip kratytųsi atsakomybės už tai, kas vyksta rajone.

Gaila, bet šįkart visai ne opozicijos nuopelnas, kad buvo užkirstas kelias atimti iš žmonių bendruomenės namus, o aktyvių visuomenės veikėjų. Ir bendruomenės pirmininkė, kuriai po to teko net ašaras lieti, niekuo dėta, ji net nežino, kas išgelbėjo bendruomenės namus. Bet svarbiausia – valdžia vis dėlto nedrįso atimti bendruomenės namų. Šis precedentas pasitarnaus ir kitoms bendruomenėms.

Prie ankstesnės valdžios kaimo bendruomenės lengvai gavo panaudos pagrindais ištuštėjusius mokyklų, vaikų darželių, kultūros namų ir kt. pastatus iš savivaldybės – tik kurkitės. Bendruomenės namus nariai įsirenginėjo su entuziazmu, rengdami projektus, prisidėdami savo neatlygintinu darbu, taip žymiai pagerindami patalpų būklę. Kai kurios bendruomenės gavo patalpas jau renovuotuose ir įrengtuose daugiafunkciniuose centruose. Tokios patalpos gali vilioti privatizatorius.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ