Mes turime 154 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:957
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4350
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51676
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rekomenduojama vartoti mažiau laisvųjų cukrų

2016 m. balandžio 16 d. šeštadienis, Nr.27 (1560)

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai informuoja visuomenę, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) naujose cukraus vartojimo gairėse rekomenduoja per dieną suvartojamų laisvųjų cukrų kiekį sumažinti iki mažiau nei 10 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio.

Sumažinus dar 5 proc. arba maždaug 25 gramų (6 arbatinių šaukštelių), būtų gauta papildoma nauda sveikatai.

Laisvieji cukrūs – tai monosacharidai (gliukozė, fruktozė) ir disacharidai (cukrozė ar sacharozė – valgomasis cukrus), kuriuos į maistą ir gėrimus deda gamintojai, virėjai ar vartotojai, taip pat natūraliai meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir vaisių sulčių koncentratuose esantys cukrūs.

Laisvieji cukrūs skiriasi nuo natūraliai vaisiuose ir daržovėse esančio cukraus. Kadangi įrodymų dėl natūraliai esančio cukraus pašalinio poveikio sveikatai nenustatyta, minėtos gairės šiai cukraus rūšiai netaikomos.

Didelė dalis suvartojamo cukraus yra „paslėpta“ perdirbtuose maisto produktuose, kurie nėra saldumynai.

Pavyzdžiui, 1 valgomajame šaukšte kečupo yra apie 4 gramus (apytiksliai 1 arbatinis šaukštelis) laisvųjų cukrų.

Vienoje cukrumi saldinto gazuoto gėrimo skardinėje yra apie 40 gramų (apytiksliai 10 arbatinių šaukštelių) laisvųjų cukrų.

Pasaulyje laisvųjų cukrų suvartojimas skiriasi priklausomai nuo amžiaus, aplinkos ir šalies. Europoje, pavyzdžiui, Vengrijoje ir Norvegijoje, suaugusieji laisvųjų cukrų suvartoja 7–8 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio, Ispanijoje ir Didžiojoje Britanijoje – 16–17 proc.

Vaikai laisvųjų cukrų suvartoja kiek daugiau – nuo 12 proc. tokiose šalyse kaip Danija, Slovėnija ir Švedija ir iki beveik 25 proc. Portugalijoje.

Be abejo, skirtumų yra ir tarp miesto bei kaimo vartotojų. Pavyzdžiui, Pietų Afrikos kaimo bendruomenėse laisvųjų cukrų suvartojama 7,5 proc., o miesto populiacijoje – 10,3 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio.

Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijos pagrįstos naujausių mokslinių įrodymų analize.

Tyrimų duomenys rodo, kad suaugusieji, kurie suvartoja mažiau cukrų, turi mažesnį kūno svorį, o cukrų kiekį padidinus, padidėja ir kūno svoris.

Be to, tyrimai rodo, kad vaikai, kurie suvartoja daug saldintų gėrimų, dažniau turi antsvorio arba yra nutukę negu vaikai, kurie tokių gėrimų vartoja mažai.

Kai laisvųjų cukrų suvartojama daugiau nei 10 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio, didesnė tikimybė atsirasti dantų kariesui (dantų ėduoniui) negu cukrų suvartojant mažiau.