Mes turime 206 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1833
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15832
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63158
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mūsų rajonas valdomas ar tik manipuliuojama žmonėmis?

2016 m. balandžio 20 d. trečiadienis, Nr.28 (1561)

Sveiki visi, kas dar mąsto ir priima sprendimus. Tarp eilinių gyventojų tokių žmonių, net neabejoju, mūsų rajone dauguma. Bet tuo vis labiau abejoju, kai eilinį kartą peržiūriu Švenčionių rajono savivaldybės internetinio puslapio administracijos kontaktinę informaciją. Kiekvieną kartą vis laukiu, kada bus paskelbtas vienas ar kitas konkursas į laisvas pareigybes, kurių metų bėgyje atsirado administracijos struktūroje tikrai ne viena ir ne dvi. Na, kodėl jos atsirado, čia jau atskira kalba – „valymas“. Gali meras gintis: neva patys išėjo buvę ilgamečiai skyrių vedėjai, seniūnijų seniūnai ir kiti darbuotojai.  Taip, buvo ir tokių, kurie tikrai nenorėjo ilgų „nervų gadinimų“.  Kai kurie dar kantriai laukia, tikėdamasi teisingumo ir nešališkumo. Ir sulaukia... eilinio patikrinimo, ieškojimo „kabliukų“, užuominų, kad jau laikas pasitraukti.

Bet aš ne apie šias žiurkių grumtynes... Man šiandien neramu, kad didelė dalis administracijos skyrių seniai likę be skyrių vedėjų. Seniūnijos - be seniūnų. Ir taip dirba ne mėnesį ir ne du – apie metus. Kas trukdo paskelbti konkursą į laisvas pareigybes?

Ko laukiama? Savų žmonių? Ar ne korupcijos apraiška šioje vietoje? Nemažai specialistų yra mūsų rajone, kurie tikrai kompetentingi, sugebėtų vadovauti, priimti tinkamus sprendimus, jauni ir vežlus, vyresni – su vertinga patirtimi. Bendrasis skyrius ir Žemės ūkio skyrius be vedėjų jau metai, Finansų skyrius, Kultūros ir švietimo skyrius – taip pat jau tuoj metai.

Peršasi mintis, kad rajono valdžia manipuliuoja žmonėmis. Juk ne daug pasipriešins laikinai einantis pareigas vadovas priimamiems sprendimams, jis tik laikinas, bet gal turi viltį ateityje tapti vadovu. Pasipriešinsi, nebūsi paklusnus, ir atia svajonės palypėti karjeros laiptais. O kam nerūpi karjera, irgi nesidraskys.  Juk kada nors ateis vadovas,  tegul jis ir sprendžia visus opius klausimus. Na, o kol kas rajono valdžia mėgaujasi tiesioginiu skyrių valdymu, manipuliuoja kiek nori.

Viename moksliniame straipsnyje perskaičiau apie manipuliatorius: „Manipuliatorius – tai žmogus, kuris su kitais žmonėmis elgiasi lyg su daiktais, kuriais galima naudotis ar juos valdyti. Manipuliatoriai labiau nei kas kitas psichologiškai perpranta žmones, moka bendrauti. Juk kuo geriau pažįsti žmogų, tuo lengviau jį kontroliuoti. Tačiau manipuliatorius save pažįsta blogiau nei kitus. O didžiausia tokio žmogaus baimė yra baimė, kad kas nors jį demaskuos, supras jo tikruosius jausmus. Toks žmogus dažnai sudaro išsilavinusio ir įdomaus žmogaus įspūdį. Tačiau ilgainiui galima pastebėti, kad nėra adekvačių emocijų į daugelį situacijų (išgyvenimo artimajam pakliuvus į nelaimę, netgi natūralaus džiaugsmo maloniose situacijose), daugelis emocijų – dirbtinės“.

Čia ir darosi neramu -kas darosi rajone ir iki ko tai prives? Ar nepridarys mums valdžios baimė būti demaskuotai didelių bėdų? Korupcijos  pasireiškimas - jau didelė bėda. Bet dar didesnė bėda – visko naikinimas ir griovimas. Laikas bėga. Šiandien norėčiau kreiptis į mąstančius žmones, neužsisklęskime, nepaleiskime visko pasroviui. Laikas negailestingas - jis labai greitai skrieja. Praradimai atsistato žymiai lėčiau, o daug ką prarandame negrįžtamai. Nauja valdžia jau metai kaip prie rajono vairo. Kada (ar) sulauksime to, kas buvo žadėta per rinkimus?

Raja KRUPENINA

Tarybos narė