Mes turime 368 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2331
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18532
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94562
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Apie išduotus leidimus kirsti mišką jau skelbiama viešai

2011 m. lapkričio 19 d., šeštadienis Nr.85 (1132)

Nuo šiol neteisėtų miško kirtimų atvejų turėtų dar labiau sumažėti. Apie tai, ar miškas kertamas gavus leidimą, galima sužinoti Valstybinės miškų tarnybos (VMT) interneto svetainėje, kur viešinama informacija apie išduotus leidimus miško kirtimams ir miško kirtimų statistika. Informacija prieinama VMT svetainės skyriuje „Miškotvarka, miško naudojimas ir miškų ūkio statistika“.

Kiekvienas iš mūsų, pastebėję miško kirtimą, gali patikrinti, ar miško kirtimui yra išduotas leidimas. Tereikia pasirinkti regiono aplinkos apsaugos departamento rajoninio skyriaus pavadinimą, dominantį laikotarpį (arba urėdijos ir girininkijos pavadinimą) ir automatiškai pateikiama informacija apie išduotus leidimus miškui kirsti, jų galiojimo laikotarpį, kirtimo rūšį, miško kvartalo ir sklypų, kur leidžiami kirtimai, numerius ir kt. Svetainėje neradus leidimo jūsų pastebėtam miško kirtimui, nedelsiant informuokite pareigūnus.

Teisė kirsti mišką įgyjama gavus leidimą. Juos išduoda regionų aplinkos apsaugos departamentai bei jiems pavaldžios įstaigos - rajonų (miestų) agentūros pagal miško buvimo vietą.

Išsamiau su leidimų išdavimo tvarka galima susipažinti aplinkos ministro patvirtintame Leidimų kirsti mišką išdavimo tvarkos apraše. Jame reglamentuojamas leidimų kirsti mišką išdavimas, išrašymo tvarka, anuliavimas. Laikotarpiai, kada miško kirtimai draudžiami ar ribojami, yra nurodyti aplinkos ministro patvirtintose Miško kirtimų taisyklėse.

Atkreiptinas dėmesys, kad miško savininkai kai kuriuos kirtimus gali vykdyti ir be leidimų, pateikę pranešimus apie ketinimus kirsti mišką. O kai kuriems kirtimams, pvz., jaunuolynų (iki 20 metų) ugdymui, rinktiniams sanitariniams kirtimams, kai iškertami sausuoliai, vėjavartos ar vėjalaužos, ribinių linijų prakirtimui, nereikalingas nei leidimas kirsti mišką, nei pranešimas apie ketinimus.

Ričardas BANDZA
Klaipėdos RAAD Šilutės rajono agentūros vyriausiasis specialistas miškų kontrolei

Parengta bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija
 

 
Reklaminis skydelis