Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2095
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12282
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88312
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kol dar dūzgia ratelis... „Trepsis“ trisdešimtmetį šventė draugų ir gerbėjų apsuptyje

2016 m. balandžio 27 d. trečiadienis, Nr.30 (1563)

Švenčionių miesto kultūros centro pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Trepsis“ grandioziniu koncertu pažymėjo savo gyvavimo 30-metį. Energingasis „Trepsis“ (vadovė – Jolanta Razmienė) jau peržengė solidų 30 metų jubiliejų, dabar jis ir gerokai atsinaujinęs, tačiau dėl Švenčionių kultūros centro renovacijos darbų dar negalėjo tinkamai atšvęsti. Praėjusį šeštadienį jubiliejaus iškilmės įvyko. Švęsta trankiai, linksmai ir su draugais.

Kolektyvo siela – seniūnė Janina Kulda, čia šokanti nuo pat ansamblio įsikūrimo pradžios, parodė įrašą albume: „Mūsų liaudyje sakoma: „Šoki, trypki, linksmas būki!“ Matydami Jūsų šokius dar kartą įsitikinome, kad tikrai taip yra. Tegu šokis, gera nuotaika, pati stipriausia sveikata lydi Jūsų kolektyvą per visas šventes: rajonines, zonines ir respublikines, Ilgiausių metų. (1985.03.29 Vyt. Mačionis –komisijos narys).“

Jaunystė, energija, optimizmas – tokie žodžiai, matyt, ne šiaip sau lydi „Trepsį“ nuo pat įsikūrimo, jie skambėjo ir 30-mečio sveikinimuose. Daug kas sakė, kad tai ne „Trepsiui“ trisdešimt, o šokėjams – po trisdešimt. Ilgiausias koncertas vos su keliais atsikvėpimais, kai scenoje pasirodė svečiai, ir beveik jokio nuovargio, šypsenos nedingo šokėjams nuo veidų visą vakarą. Kaip sakė renginio vedėjai Jolanta Olechnovič ir Deividas Dubinovas, „Trepsio“ šokėjai į kultūros centrą ateina tarsi į reabilitaciją: pasišoka, pabendrauja, pakeliauja, todėl išlieka jauni ir energingi, nebereikia į polikliniką pas gydytojus ar vaistų į vaistinę vaikščioti.

„Trepsis“ savo istoriją rašo nuo 1984 m. kovo 1 d., kai Švenčionių m. kultūros namuose prasidėjo pirmosios liaudies šokių ir dramos ratelių repeticijos. Pagyvenusių žmonių šokių kolektyvui pradėjo vadovauti jauna šokių meno vadovė Teresė Raišuotienė. Nuo 1984 m. rugsėjo pagyvenusių žmonių šokių kolektyvo vadovu tapo Vladas Čepauskas. Kolektyvas žymiai atnaujintas. Į jį įsijungė globėja ir organizatorė, tuometinio Socialinio aprūpinimo skyriaus vedėja Janina Kulda su šokėju Janu Drevnickiu – Skaičiavimo stoties viršininku. Jaunas, ypač energingas meno vadovas pradėjo mokyti šokėjus Respublikinės dainų ir šokių šventės bei kitų šokių . 1985 m. kovo 6 d. su nauja koncertine programa kolektyvas koncertavo Švenčionių siuvimo fabrike „Žeimena“, kuriame buvo atliktas naujas šokis „Trepsis“, kuris šokamas ir dabar, o šiuo vardu ir pavadintas pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Trepsis“. 1985 m. liepos 19-20 dienomis pirmą kartą kolektyvas dalyvavo Respublikinėje dainų ir šokių šventėje. Nuo tada „Trepsis“ – nuolatinis šios šventės programų dalyvis.

Vladas Čepauskas dirbo su šiuo kolektyvu iki 1997 m. lapkričio mėn. Iki 2000 m. spalio 1 d. vadovavo Lidija Jurkėnienė, vėliau iki 2003 m. sausio mėn. šio kolektyvo šokėjas Romualdas Vaiciukas. Kolektyvas ypač atgijo nuo 2003 m. sausio mėn., kai atėjo Jolanta Razmienė, kuri dirba ir dabar. Pasak kolektyvo seniūnės Janinos Kuldos, nors dabartinė vadovė labai subtili ir iš pažiūros trapi moteris, tačiau nuo jos švelnių žodžių kaip stygos išsitempia ir čia šokantys atsargos karininkai. Ar tikrai taip yra, tik jiems patiems žinoti... O žiūrovo akiai puikiai matyti, kad kolektyvas dirba kaip tobulai suderintas instrumentas, kur kiekviena styga reikalinga ir įtempta tiek, kiek turi būti, kad būtų puikus rezultatas.

„Trepsio“ 30-metis – buvo tikrai šventiškas ir malonus akiai bei ausiai renginys. Labai gražiai šiaudiniai sodais papuošta salė, aukštaičių tarme kalbantys renginio vedėjai atspindėjo kolektyvo šokių tematiką. Pakankamai laiko buvo skirta ir pačių jubiliatų pasirodymui, ir juos pasveikinti atvykusių svečių: Rygos lietuvių tautinių šokių kolektyvui „Bijūnas“, Švenčionėlių miesto kultūros centro garbaus amžiaus šokių kolektyvui „Senjorai“, Vilniaus miesto Kirtimų kultūros centro folkloro ansambliui „Rasoda“ ir Švenčionių kultūros centro ansambliui „Bočiai“. Su visais šiais draugais kartu dalyvauta rajono, respublikos ir tarptautiniuose renginiuose, sieja daug gražių prisiminimų.

Labai šiltai ir jautriai buvo prisiminti ir tie, kurie šoko „Trepsio“ kolektyve, tačiau dabar jų nebėra gyvųjų tarpe. Po itin įspūdingo šokio „Obelėlė“, kuriame šoka net keturios šokėjų kartos, graudžiai supleveno atminimo žvakės šokėjų rankose, nuščiuvo publika salėje ir atsistojo tyloje... Žvakelės pleveno ir tyliai iškeliavo iš salės, o „Trepsis“ užbaigė savo jubiliejinį koncertą finaliniu šokiu. Dabartiniai „Trepsio“ šokėjai: Janina Kulda, Vanda Beliauskienė, Janina Laguckienė, Vilgelmina Razmenienė, Aldona Trigolubova, Danutė Garlienė, Alfreda Grigienė, Marija Fiodorova, Danutė Razmienė, Sonia Lis, Kazimieras Asinauskas, Čalkin Pavel, Rimas Jurkuvėnas, Stanislovas Martinkėnas (balandį sutiko ir asmeninį 80 metų jubiliejų), Algimantas Dešukas, Virgilijus Liauška, Algirdas Jasiulionis.

Kolektyvo narius ir jų vadovę Jolantą Razmienę sveikino ir padėkomis bei dovanomis pagerbė Švenčionių dekanas Medardas Čeponis, Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Rolandas Žalnierius, Švenčionių seniūnė Ina Sinienė, rajono meras Rimantas Klipčius ir kiti. LR Seimo nario, kultūros ministro Šarūno Biručio nuoširdžią padėką, dovanas ir žodžius, jog šiems žmonėms reikia žemai nusilenkti, perdavė jo padėjėja Violeta Čepukova.

Švenčionių kultūros centro direktorius Aurimas Baliukonis taip pat iš visos širdies padėkojo „Trepsiui“ ir jo draugams, atvykstantiems ne tik į šventes, bet visada, kai tik prireikia. Taip pat šokėjai ir vadovai buvo pagerbti rėmėjų dovanomis bei gėlėmis. Janina Kulda, kolektyvo seniūnė, savo ruožtu padėkojo vadovei Jolantai Razmienei, kuri nuo 2003 m. veda „Trepsį“ liaudies šokio takais. Viena iš dar neseniai šokančių šokėjų Alfreda Grigienė, padėkojo J.Kuldai už rūpinimąsi kolektyvo kelionėmis, pramogomis, vaišėmis ir laisvalaikiu bei įteikė jai patiekalų ruošimo knygą ir išreiškė tvirtą įsitikinimą, kad „Trepsis“ sulauks 100 metų, nes gyvenimas tęsiasi ir šokio estafetė perduodama iš kartos į kartą.

Irena POŽĖLIENĖ

Projektą remia alt

 
Reklaminis skydelis