Mes turime 379 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4985
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21186
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97216
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Motina – tai meilė ir gailestingumas

2016 m. balandžio 30 d. šeštadienis, Nr.31 (1564)

Gegužės mėnuo yra skirtas Švč. M. Marijai, o pirmąjį sekmadienį švenčiame Motinos dieną. Marija yra neatsiejamai susijusi su motinyste. Juk ji yra toji, kuri davė pasauliui Išganytoją. Ir ji yra toji Motina, į kurią per daugelį kartų krypdavo ir krypsta visų motinų akys, ieškodamos joje paguodos, supratimo, padrąsinimo, palaikymo. Marija yra visų motinų Motina.

Giedodami Švč. M. Marijos litaniją randame daug titulų, skirtų apibūdinti Marijos motinystę. Popiežius Pranciškus, pradėdamas Gailestingumo metus, pridėjo dar vieną kreipinį į Mariją būtent kaip į Motiną gailestingumo. Aišku, mums, lietuviams, tai gerai pažįstamas titulas iš Aušros Vartų Marijos. Tačiau popiežius šiuo būdu atkreipia visų dėmesį į dar vieną labai svarbią savybę – gailestingumą.

Motina gailestingumo tai užuomina į jos Sūnų, kuris yra viso pasaulio gailestingumas, kurio dėka ir Marija tampa gailestingumo motina, gimdanti pasauliui gailestingumą.

Gailestingumo savybė yra glaudžiai susijusi su motinyste. Ko gero sunku įsivaizduoti motiną, kuri nėra gailestinga savo vaikams. Juk vos gimus kūdikiui, kuris yra silpnas, nemokantis savimi pasirūpinti, motina yra toji, kuri pirmiausia apglėbia jį savo gailestingumu, kuris pasireiškia per rūpestį, šilumą, meilę. Gailestingumas motinoje pasireiškia per besąlygišką rūpinimąsi savo vaikais. Ir tai yra ne dėl to, kad tie vaikai yra verti, bet tik dėl to, kad jie yra jos vaikai. Motina yra tas žmogus, pas kurį vaikai eina, kai ką nors prisidirba, ieškodamai užtarimo, paguodos ir gailestingumo. Ir jie neklysta, nes jie joje randa užuovėją ir supratimą. Tikra motina nenusisuka ir nuo tokio vaiko, kuris būtų didelis nusikaltėlis ar piktadarys. Ir tokie žmonės turi motinas, kurių daugumas juos myli. Motinoms visada mes būsime jų vaikai nežiūrint, kiek mums metų ar ką mes veikiame po šia saule.

Čia dažnai kitų žmonių akimis, kurie save laiko geresniais už visus kitus, kyla pasipiktinimas, esą neverti nusikaltėliai motinos meilės. Tačiau verta priminti, kad motinos gailestingoji meilė negimsta dėl vaiko būdo ar veiklos. Ji yra prigimtinė ir kyla iš santykio su vaiku. Vaikas yra mylimas už tai, kad jis yra jos vaikas. O kartais blogesniais žmonėmis tampama vien dėl to, kad trūko šios meilės. Kad gal kažkam reikėjo nusipelnyti tą meilę. O gal kažkas nebuvo priimamas ir liko atstumtas.

Aišku, tų priežasčių gali būti begalė. Ir kiekviena situacija yra skirtinga. Nenoriu į tai gilintis. Tik noriu priminti, kad kiekvienas žmogus yra vertas būti mylimas, kaip vaikas. Vertas patirti motinos meilę, jau vien dėl to, kad jis yra. Tai sakau norėdamas atkreipti dėmesį į dar vieną svarbų dalyką. Pasaulyje nieko nėra tobulo. Ir mūsų žmogiškieji santykiai yra netobuli. Tačiau labai svarbu, kad mes neužsidarytume savyje, nerytume kartėlio dėl to, ko negavome, dėl to, kad galbūt ne viskas gerai. Švč. M. Marija yra ir mūsų motina. Tos savybės, kaip gailestingumas, besąlygiška meilė, užtarimas, priėmimas, išklausymas, nesmerkimas yra būdingos ir Marijai. Juk Jėzus mylėti, atjausti, išklausyti, priimti, suprasti mokėsi taip pat ir iš Marijos. Mums tereikia ateiti pas ją. Leistis būti jos mylimiems. Leistis būti mūsų Mamai. O mums būti jos mažais vaikais. Ir tai galioja visiems: ir vyrams, ir moterims. Visai nesvarbu, kiek mums metų. Marijai mes esame vaikai. Jos mylimi vaikai...

Kunigas Deimantas BRAZIULIS

 
Reklaminis skydelis