Mes turime 258 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:740
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25870
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73196
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paliesiaus dvare koncertavo Virgilijus Noreika

2016 m. gegužės 7 d. šeštadienis, Nr.33 (1566)

Visada smagu užsukti į netoli tėvų sodybos Ryžiškės kaime Ignalinos rajone esantį Paliesiaus dvarą. Čia kaip tame posakyje, vienu šūviu du zuikius galima nušauti: ir tėviškę aplankyti, ir gerą koncertą atgimstančiame naujam gyvenimui Paliesiaus dvare pasiklausyti. Ne išimtis buvo ir balandžio 30-oji, bet buvo vienas „bet“, tai atlikėjas Virgilijus Noreika, užsukęs į Lietuvos pakrašty įsikūrusį dvarą su jau kuris laikas vykdomų koncertų ciklu „Virgilijus Noreika. Mano Lietuva“.

Teisus buvo koncertą vedęs muzikologas Viktoras Gerulaitis sakydamas, kad šituose keturiuose žodžiuose telpa labai daug, nes klausydamiesi legendinio tenoro, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato maestro Virgilijaus Noreikos dainavimo išaugo ištisa karta, kuri jau artėja prie gražaus 60 metų amžiaus. Dabar šio nuostabaus dainininko jau klausosi ir jų vaikai, ir anūkai. Virgilijus Noreika – tai ištisa epocha Lietuvos ir pasaulio kultūrinėje erdvėje. Ir čia vėl norėčiau prisiminti gerb. Viktoro Gerulaičio žodžius apie tai, kad nesvarbu, kur koncertuotų maestro Virgilijus Noreika, visada bent kelios dainos atliekamos lietuviškai, taip primenant pasauliui, kad buvo, yra ir bus, tegul ir nedidelė, bet turinti garbingą istoriją, šalis Lietuva, su savo savita kultūra ir nuostabiomis dainomis. Bet grįžkime prie šiltos ir betarpiškos koncerto atmosferos Paliesiaus dvare, kurią sukūrė maestro Virgilijus Noreika, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas Dainius Puišys, jiems akompanavusi tarptautinių konkursų laureatė Lina Giedraitytė ir koncertą vedęs muzikologas Viktoras Gerulaitis. Sulaikę kvapą žiūrovai klausėsi Lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinių. Žinoma, prie puikios šventiškos koncerto atmosferos prisidėjo ir jauki Paliesiaus dvaro koncertų salės aplinka bei šilti žiūrovų aplodismentai.

Jau seniai laikausi principo kuo mažiau rašyti apie atliekamus kūrinius, kaip jie skambėjo, nes tiesa labai paprasta – kiekvienas žmogus muzikinį kūrinį priima savaip, savaip jį jaučia, išgyvena, tad geriausia koncerto klausytis, o ne skaityti apie tai, kaip skambėjo Virgilijaus Noreikos ar Dainiaus Puišio atliekami kūriniai, arba kaip giedojo Lina Giedraitytė, nes tai jau bus mano kūrinių interpretacija, o tai, kad Paliesiaus dvare koncertavo Virgilijus Noreika – aukštas įvertinimas šio dvaro savininkams už pasirinktą švietėjišką kelią.

Algis JAKŠTAS