Mes turime 290 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5103
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15290
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91320
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Testai politikams ir pasiryžimas ginti žodžio laisvę

2016 m. gegužės 11 d. trečiadienis, Nr.34 (1567)

Tęsiant Bibliotekų metams skirtų renginių ciklą, Švenčionių viešoji biblioteka pakvietė į dar vieną įdomų susitikimą su žurnalistu, rašytoju, vertėju, televizijos laidų vedėju Andriumi Tapinu, kuris nemažai važinėja po miestelių ir kaimų mokyklas, bibliotekas, susitinka ir bendrauja su įvairiais žmonėmis. Su jaunimu daugiausia apie tai, kokios yra jų ateities pasirinkimo galimybės.

Apie jo paties knygas šįkart buvo kalbėta mažiau. Daugiau dėmesio skirta žmogaus geresnio išsilavinimo, sąmoningumo, atsakingumo ir kritiško mąstymo skatinimui. Ypač – drąsai. Drąsai laisvai kalbėti. Šitą jis mūsų valstybėje sakė galįs daryti laisvai: susitikti su kuo nori, kalbėti ką nori, rašyti ką nori. Vilniuje, žurnalisto nuomone, ta laisvė yra kaip duotybė, tačiau visai kitaip yra išvažiavus iš sostinės. Žodžio laisvė regionuose jau nėra duotybė, dėl jos turi kasdien kovoti, ir ateitis priklausys nuo to, ar išsigąsi ir pasiduosi, ar netylėsi. Net ir jaunoji karta, skaičiuojant 27-uosius Lietuvos nepriklausomybės metus, to baimės elgesio yra išmokusi. „Jeigu gyveni rajone ir nepriklausai „teisingai“ partijai, tai laisvai kalbėdamas gali netekti darbo ar tavo tėvai bei artimieji gali netekti darbo“, - sakė žurnalistas A.Tapinas, ragindamas su tokia situacija nesitaikstyti ir pasitelkti viešumą. Ypač sparčiai žinios plinta socialinių tinklų pagalba.

Pastarųjų dienų aktualija buvo tai, kad planuotą A.Tapino susitikimą su bendruomene organizatoriai atšaukė, nes jiems, svečio teigimu, Kauno rajono politikų buvo pagrasinta išmesti iš darbo. Tai buvo slepiama ir dangstoma „įsivėlusia klaida“. Žurnalistas dėl tokios 1985-uosius metus primenančios situacijos sakė labai užsivedęs ir nusprendęs suorganizuoti Kauno rajone grandiozinį festivalį. „Jeigu ir jūs rajone norite festivalio, paprašykite mero, kad manęs neįleistų“, - sarkastiškai ironizavo svečias, šiuolaikinių technologijų pagalba praktiškai per parą subūręs aplink save besirūpinančių žodžio laisve garsių dainininkų, muzikantų, didžėjų būrį.

Pasak svečio, laikotarpis, kuriame mes gyvename, pasižymi milžinišku permainų greičiu. Informacijos srautai išaugo kelis kartus ir mus bombarduoja iš visų pusių. Jaunoji karta su keliais duomenų srautais vienu metu tvarkosi puikiai. Prognozuojama, kad dabartiniai paaugliai - Z karta - bus labai išsilavinusi, ir daug laiko skirs skaitmeninėms technologijoms. A.Tapinas sakė turįs viltį, kad ta karta geriau sutars su jo karta negu jo karta su jo tėvų karta. Svečias ragino jaunimą mokytis anglų kalbos, nes ji atveria kelius pasiekti reikalingą ir vertingą informaciją, siekti geresnio išsilavinimo ir karjeros. Be to, greičiau išsivaduoti iš rusiškos propagandinės žiniasklaidos įtakos. Regionų jaunimui atsiplėšti nuo beverčio TV srauto – pagalbų, valandų, gelbėtojų ir panašių dalykų, svečio nuomone, galėtų padėti dienos centrai, kuriuose daugiau dėmesio būtų skiriama kokybiškam gyvenimui ir pramogoms.

Vyresniajai kartai sunkiau prie išmaniųjų skaitmeninių technologijų prisitaikyti. Tačiau į gyvenimą vis sparčiau joms žengiant, randasi vis daugiau išmaniųjų daiktų. Tas įdomus technologijų laikotarpis, kuriame mes gyvename, išstumia ir tradicinę žiniasklaidą, kaip mes ją suprantame. Žurnalisto teigimu, „You Tube“ – vienareikšmiškai didžiausia televizija. Pasak A.Tapino, pasikalbėjus su draugais, atrodo, kad televizija jau ir dabar visiškai nueina nuo arenos, tačiau visiškai kitaip yra regionuose – čia televizija yra tarsi dievas, sūnus ir šventoji dvasia... Ir beveik dvidešimt metų kurdamas laidą apie finansus, svečias sakė tikėjęs, kad žmonėms tai bus įdomiau negu tai, kur, kas, ką užmušė... Deja, situacija kita – pastarųjų laidų reitingai didesni negu švietėjiškų. Išskyrus tik populiarųjį „Auksinį protą“, kuris yra pavyzdys, kad galima sukurti intelektualią, švietėjišką, pramoginę ir populiarią laidą, triuškinančią reitingais kitų televizijų pramogas, o kitais atvejais tenka balansuoti tarp misijos ir reitingų.

Artėjantys LR Seimo rinkimai ir beprasidedančios politikų agitacinės kelionės ir viliotiniai rinkėjams neišvengiamai nukreipė pokalbio temą ir į tinkamo pasirinkimo svarbą. Žinoma, A.Tapinas pirmiausia ragino bent jau ateiti balsuoti, patikino, kad jis pats nekandidatuojąs ir už nieką neagituojąs, o prieš einant nepatingėti bent kiek pasidomėti kandidatais, susitikimuose nevengti pateikti jiems nepatogių klausimų, geriausia žodžiu, kad nenukištų „netinkamų“ raštelių į šalį, o paskaitytų tik savo partiečių maždaug tokius: „Kodėl gi esi toks fainas...“. Pasak žurnalisto, geras būdas ištestuoti politiką ar kandidatą į Seimo narius, paklausti, kokia jo mėgstamiausia knyga. Jeigu miksės ir iškart neatsakys, A.Tapino nuomone, jis visiškai neskaito knygų, o nuo tokio geriausia bėgti kuo toliau. Dar vienas reikšmingas testas – anglų kalba. Pats žurnalistas, dar ankstyvoje jaunystėje iš anglų kalbos išvertęs garsųjį „Žiedų valdovą“, šį testą sakė negailestingai mėgstąs taikyti politikams – ir esamiems, ir būsimiems. Susitikime apskritai politikams kliuvo gana stipriai – ir dėl anglų kalbos nemokėjimo, ir dėl nekompetencijos, ir dėl arogancijos bei nenoro pripažinti savo klaidas bei dėl jų atsiprašyti, ir dėl netinkamo elgesio, ir dėl nemokėjimo komunikuoti viešojoje erdvėje bei socialiniuose tinkluose, ir t.t.

Vien jau tai nusikalstama, kad visos Lietuvos valdžios iš vieno ES skiriamo euro nesugebėjo investuoti nei į žmogiškąjį kapitalą, nei į technologijas ar generuoti bent jau pusantro. „O ką darysime, kai ES parama pasibaigs!?“ – retoriškai klausė A.Tapinas. Pasak jo, reikėtų pradėti daryti vieną labai sunkų ir nemalonų darbą – pradėti mąstyti.

Šios temos ir svečio vertinimai bei nuomonė taip pat sulaukė ir Švenčionių viešojoje bibliotekoje susirinkusios publikos audringos reakcijos bei daugybės klausimų. Andrius Tapinas atsakinėjo į įvairiausius klausimus, noriai pasidalindamas savo nuomone dėl vieno ar kito dalyko.

Susitikimą su švenčioniškiais svečias baigė legendinio boksininko Muhamedo Ali žodžiais: „Neįmanoma – tai tik didelis žodis, kurį mėto maži žmonės, neįmanoma – tai ne faktas, tai nuomonė“.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis