Mes turime 430 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4186
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20387
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96417
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Analizuojame metų veiklos rezultatus. Vos gavę valdžią, pažadus pamiršo

2016 m. gegužės 14 d. šeštadienis, Nr.35 (1568)

Norėčiau pratęsti praėjusį šeštadienį pradėtas dėstyti savo mintisir pastebėjimus apie neįprastą reiškinį, ar kaip ten jį pavadinti, - kai vietoj mero ir savivaldybės tarybos veiklos metinės ataskaitos meras pateikė INFORMACIJĄ apie ataskaitą. Du trečdalius jos sudaro nuotraukos, daugiausia – paties mero, atmetus išvardintas komisijas, komitetus ir etc., ne kas ir lieka. Priminsiu, kad posėdyje vyravo neįprasta tvarka, kuri tikriausiai nustebintų visas šalies savivaldybes. Meras su savo daugumos pagalba „prastūmė“ naują posėdžio vedimo reglamentą, kuriuo užčiaupė tarybos narius – atėmė teisę užduoti klausimus ir neleido niekam pasisakyti. Opozicijai buvo simboliškai leista užduoti 2 klausimus. Štai kokia „demokratija“ pasižymi naujoji valdžia.

 

Save gerbiantis politikas,mano manymu, turėtų pradėti ataskaitą nuo tikslų ir uždavinių, kurie atsispindi rinkimų programoje. Juk tokią programą palaikė rinkėjai.

Kadangi dar praeitą kadenciją buvome suplanavę tęsti daugiabučių namų kvartalinę renovaciją bei kompleksiškai tvarkyti teritorijas, renovuoti švietimo įstaigas (kai kurių renovacija jau prieš rinkimus prasidėjo), praktiškai buvo aptarti ir šių objektų finansavimai, tikėkimės, kad dabartiniai valdantieji sugebės bent to neprarasti. Nors yra daug nerimą keliančių požymių – per beveik metus valdžia nesugebėjo pradėti planuotų darbų Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje, kultūros ministro raginami vos vos užbaigė Švenčionių kultūros centro renovaciją, Švenčionėlių kultūros centro niekaip nepradeda, nors yra skirtos lėšos – rodos, ko daugiau, tik dirbk, bet nepadeda net ministro raginimai, kažko delsiama. Buvome parengę Švenčionėlių hipodromo vietoje sporto komplekso statybos projektus, bet deklaruojantis meilę sportui meras Rimantas Klipčius apie juos jau net neužsimena. Gal ta jo meilė skirta tik krepšiniui? Bet rajono gyventojų poreikiai daug įvairesni. Neparuošta renovacijai nė vieno daugiabučio, o meras iš tribūnų kalba, kad man vadovaujant nevyko renovacija. Kaip ir išdrįsta tokias nesąmones kalbėti? O 36 renovuotų daugiabučių nemato? Jeigu ir toliau būtų išlaikytas toks tempas, po poros metų būtų renovuoti visi namai. „Švenčionių švarą“, kuri telkė daugiabučių gyventojus, išdraskė, pagrindinė specialistė, turėjusi nemažą patirtį, išėjo iš darbo, nėra kam dirbti.

Buvo pažadėta įgyvendinti investicijų ir verslo skatinimo programas. Ką šiandieną matome? Rajono strateginio investuotojo statusą UAB „INTERSURGICAL“ suteikė, bet daugiau – jokių veiksmų. Buvo prisižadėta nustatyti palankių investicijų zonas, didinti smulkaus verslo rėmimo fondą, kurti naujas darbo vietas, kryptingai panaudoti ES lėšas gerinant verslo aplinką rajone.

 

Kas, be išdalinto SAVIEMS verslo rėmimo fondo, dar nuveikta? Už šiuos veiksmus Etikos komisija pripažino pažeidus etiką tarybos narius Janiną Deveikienę ir Kęstutį Savicką, pasiėmusius vienas didžiausių sumų. Kažin kuriems rajono verslininkams buvo pagerinta verslo aplinka? Kiek sukurta naujų darbo vietų? Vien tušti pažadai.

 

Liberalų pažadas sumažinti šildymo kainas gyventojams, sumažinti įkainius už komunalines paslaugas, mokėjimų principą pakeičiant ne nuo esamo ploto, o nuo žmonių skaičiaus, liko tik nereikšmingu šūkiu, kuris virto spjūviu rinkėjams į veidą. Dėl šilumos kainų buvo iš karto aišku, kad tai melas lengvatikiams mulkinti, nes kainą apsprendžia objektyvūs faktoriai: pusę jos sudaro pastoviosios išlaidos ir kitą pusę nulemia kuro kaina ir suvartojimas. Politikai čia vietos nėra.

Įkainiai už komunalines paslaugas – vietinės valdžios rankose. Tik įvedę mokesčius, mes žadėjome juos po metų perskaičiuoti. Kaip sakoma, pirmas blynas prisvilęs. Visiškai nebuvo patirties, konsultantai taip priskaičiavo, matyt, apsidrausdami, įkainius užaukštino. Tai buvo klaida, ir mes buvome pasirengę ją ištaisyti. Dabar raginame tai daryti naująją valdžią.

 

Praėjus nepilniems metams jau buvo aišku, kad yra galimybė mažinti įkainius, bet naujoji valdžia savo pažadų išsižada ir net neleidžia svarstyti šio klausimo. Daug kartų opozicijos atstovas Konstantas Ramelis, parengęs pasiūlymus ir sprendimo projektą, veržėsi į tribūną ir bandė juos pristatyti. Tokios galimybės meras jam nesuteikė, nes MERAS TAIP NORI. Ką nori, įtraukia į tarybos posėdžio darbotvarkę, ko nenori – ne. Konstanto Ramelio pasiūlymų, kurie būtų sumažinę kiekvieno rajono gyventojo išlaidas atliekų tvarkymui, neįtraukė.

 

Valdantiesiems patiko pasigerinti biudžeto surinkimą gyventojų sąskaita?Jūsų dėmesiui – skaičiai iš to, ką perskaitė meras. 2015 m. gruodžio 30 d. surinkta Vietinės rinkliavos mokesčio 250 tūkst. eurų viršplaninių lėšų. Nustebau, kad mero ir administracijos direktoriaus ataskaitose skaičiai kažkodėl nesutampa. Administracijos direktoriaus ataskaitoje viršplaninių lėšų iš Vietinės rinkliavos suma dvigubai didesnė – 501 964 Eur. Yra iš ko mažinti! Neplėškite žmonių, ponai liberalai.

 

Lėšas švietimui mažina, užtat valdymui – didina. Tai labai keistas ir neraminantis faktas. Švietimas rajone visada buvo prioritetas ir jo finansavimas sudarė beveik pusę rajono biudžeto – apie 48-49 proc. Valdymui būdavo skiriama 8-9 proc. Ką matome šiuo metu? Lėšos švietimui sumažėjo iki 39 proc., o valdymui padidėjo iki 16 proc.

 

Meras Rimantas Klipčius visomis progomis gyrėsi,kad „labai sėkmingai mažina savivaldybės skolas“. Kai kurias skolas pamažino, bet iš jo paties ataskaitos (ar informacijos apie ataskaitą, kaip jis tai bepavadintų) lyg yla iš maišo išlindo tiesa: skolinimasis išaugo. Mat tikroji tiesa yra ta, kad savivaldybė 2015 m. daugiau pasiskolino, negu grąžino skolų. Nėra ko girtis, mere?!

Reikia pastebėti, kad ataskaita sudaryta su gudrybėmis, kurias pastebės tik finansų srities žinovai. Sąmoningai parinkti palankesni duomenys, pasirenkant datas – dieną šen ar ten. Toks lengvas melas atrodo nesolidžiai.

 

Drastiškai sumažėjo viešųjų pirkimų, vykdomų skaidriausiu būdu – elektroninėje erdvėje, per CPO.Šių pirkimų procentas nuolat didėjo ir jau buvo pasiektas per 20 proc., naujoji valdžia žengė žingsnį atgal – pirkimų per CPO sumažino iki 9 proc. Iš 4 mln. 535 070 eurų pirkimų elektroninei erdvei tenka tik 408 tūkst., žiauriai mažai.

 

Priežastis ir pirkimus panarpliosime kitą savaitę.

Vytautas VIGELIS

Tarybos narys

 

 
Reklaminis skydelis