Mes turime 241 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1267
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19811
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67137
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ir knygos gydo...

2016 m. gegužės 18 d. trečiadienis, Nr.36 (1569)

Prieš kelis tūkstančius metų atsiradęs raštas turėjo ir turi vieną svarbiausių veiksnių žmonijos progrese. Ko gero, sunku nustatyti tikslią datą, kur ir kada atsirado pirmoji knyga. Antikos laikų filosofas Seneka apie knygos svarbą rašė: „Knyga yra visokių žinių alfa ir omega, visų mokslų pradžių pradžia.“ Atsiradus knygoms, atsirado ir pirmosios bibliotekos. Viena žinomiausių senovėje buvo III amžiuje prieš Kristų įkurta Aleksandrijos biblioteka. Ją Nilo deltoje įkūrė Egiptą užkariavęs Aleksandras Makedonietis. Net sunku įsivaizduoti, kad ten buvo sukaupta apie 700 tūkstančių rankraštinių knygų ir tekstų. Yra kelios versijos, kodėl neliko tos bibliotekos, o kartu ir ten sukauptų turtų. Ne, ne aukso, ne sidabro, o knygų. Sunku net įsivaizduoti žmonijos patirtą nuostolį. Ir nors Aleksandrijos bibliotekos jau seniai nebėra, bet jos šlovė ir svarba prisimenama iki šiol, o ji laikoma vienu iš antikinio pasaulio stebuklų.

Nors dabartiniame civilizacijos raidos etape vis didesnę svarbą įgauna modernios technologijos, bet knyga dar nesiruošia kelti baltos vėliavos. Smagu, kad ir vaikai, jaunimas nepraranda sąlyčio su rašytiniu žodžiu, knyga. Tuo buvo galima įsitikinti gegužės 7 dieną (Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną) Švenčionių miesto parke vykusio renginio „Parko biblioteka“ metu. Renginys prasidėjo skaitymo akcija „Lietuva skaito“, kur skaitė įvairaus amžiaus žmonės, o kiek emocijų sukėlė smagi Kosto Kubilinsko eiliuotos pasakos „Berniukas žirniukas, mergelė pupelė“ inscenizacija. Po to prasidėjo darbas „sekcijose“. Prie parko skulptūrų susirinko skaitovai, vieni skaitė savo kūrinėlius, kiti – pasirinktus rašytojų kūrinius. Vaikus lyg bites medus traukė literatūrinės-kūrybinės dirbtuvės su vaikų rašytoju ir dailininku Pauliumi Juodišiumi, o ištiesti vaikų nutapytiems knygų skirtukams vos užteko parko takelių. Juokas juokais, bet kai Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos direktorius Raimundas Gaidys su Gintu Bajorūnu išmatavo bendrą ilgį, tai jis buvo 160 m 50 cm.

- Mes organizavome knygų skirtukų, žymeklių dailės konkursą, kuriame dalyvavo rajono ugdymo įstaigos. Šis konkursas buvo skirtas bibliotekų metams ir Švenčionių 530 metų sukakčiai paminėti. Tai pirmas renginys, skirtas šiam jubiliejui. Kaip matote, išėjo puiki akcija ir skirtukų vaikai nupiešė daug ir įvairių, - apie skirtukų konkursą sakė Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos direktorius Raimundas Gaidys.

Dar viena nematyta įdomybė buvo Adomo Mickevičiaus bibliotekos projekto „Literatūrinė vaistinė“ pristatymas. Iš pradžių vaikai, o ir suaugusieji nedrąsiai prieidavo prie staliuko, už kurio „vaistininkės“ pareigas atliko Odeta Maziliauskienė, kuri apie pačią idėją sakė:

- Čia gydome ne vaistais, o žodžiu. Juk galima nemažai ligų išgydyti skaitant knygas. Ir mes, bibliotekininkai, perskaitę knygą „Levandų kambarys“ supratome, kad puiki idėja – gydyti skaitant knygas. Pirmą kartą mes tą idėją įgyvendinome per skaitymo festivalį „Restart“. Kadangi idėja turėjo pasisekimą, ją rutuliojame ir toliau. Mes, bibliotekininkai, skaitydami knygas, rašome receptus, net su šalutiniais poveikiais. Knygos juk gali gydyti nuo depresijos ir per didelio optimizmo. Knygos tikrai gydo. Žinoma, nuo visų ligų neišgydys, bet tam tikrais atvejais padeda.

O kokia šventė be muzikos. Skambėjo rajono jaunųjų kūrėjų dainuojamosios poezijos kūriniai, koncertavo Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos mokiniai ir pedagogai.

O užbaigti šį pasakojimą norėčiau indų rašytojo, mąstytojo, Nobelio premijos laureato Rabindranato Tagorės žodžiai: „Knyga – raktas į pasaulio širdį“.

Algis JAKŠTAS