Mes turime 219 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2477
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16476
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63802
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kodėl rajono valdžia bijo viešumo ir viešųjų pirkimų?

2016 m. gegužės 21 d. šeštadienis, Nr.37 (1570)

Turėtų būti taip

Viešųjų pirkimų tikslas - užtikrinti, kad visos įmonės ar fiziniai asmenys turėtų lygias galimybes parduoti savo prekes, paslaugas ar darbus valstybei. Taip pat siekiama racionaliai panaudoti biudžeto lėšas.

Viešojo pirkimo konkursą vykdo perkančioji organizacija. Priklausomai nuo perkamų prekių ir paslaugų kiekių, pirkimams taikomos skirtingos procedūros. Pirkimai gali būti vykdomi skelbiant juos viešai arba tik išsiuntus kvietimus dalyvauti pirkime pasirinktiems tiekėjams.

 

Viešųjų pirkimų ypatumai pagal Klipčius

Visi bent kiek atidžiau stebintys, kas darosi jau antrus metus rajono „baltuosiuose rūmuose“ ir aplink juos, turėjo pakankamai progų įsitikinti, kad Švenčionių rajono valdantieji vengia ir bijo ne tik viešumo, bet ir viešųjų pirkimų, kurie vykdomi per CVPO. Paprasčiau sakant, elektroninėje erdvėje, kur viskas vieša, skaidru, negalima nei padirbti, nei proteguojamos įmonės pasiūlymo pataisyti jos naudai. Šios baimės priežastis labai paprasta – kaip sakė buvęs Ukrainos ministras Aivaras Abromavičius, kompiuteris neima vokelio (žinoma, ir neduoda). Todėl prie Klipčių valdžios vos per metus daugiau kaip dvigubai, iki apgailėtinų 9 proc., sumažėjo viešųjų pirkimų per CVPO (elektroninių), nors Vyriausybė rekomenduoja didinti jų dalį.

Ankstesnė valdžia jau apie ketvirtadalį viešųjų pirkimų vykdė elektroniniu būdu ir nuosekliai didino.

Opozicijoje 20 metų sėdėję liberalai nuolat kaltino valdančiuosius korupcija, nors nepateikė nė vieno konkretaus fakto, nė vienam atsakingam asmeniui nebuvo pateikti kaltinimai, kaip kad dabar, pavyzdžiui, liberalų vadui Eligijui Masiuliui, bet lojo ir tiek. Pažiūrėkime, kas darosi dabar. Jau net tie, kurie per rinkimus palaikė Klipčių, dabar nepatenkinti. Gėda už rajoną. Kalbama (o dūmų be ugnies nebūna), kad senasis Klipčius sėdi kambariuke „Arkos“ kavinėje ir „veda derybas“ su verslininkais, norinčiais gauti darbų rajone. Kol „nesusidera“, net konkurso neskelbia. Ar ne dėl prastų derybų rajone nevyksta jokie darbai, net tie, kuriems skirtas finansavimas?

Sunkiai suvokiama, kad šiais laikais gali vykti tokie dalykai, bet žmonės sako, kad taip yra. Vienas verslininkas man asmeniškai pasakojo, kad buvo kviestas tokioms „deryboms“, kaip juokauja verslininkai, „rajono prezidentui žiedą pabučiuoti“. Man jau neaišku, kuris iš Klipčių šeimos tikrasis rajono vadovas. Kalbama, kad sūnus tik kabinete sėdi, o viską „organizuoja“ tėvas.

Ar didžiuliais korupcijos mastais pasaulyje garsėjanti Ukraina, ar Švenčionys, panašu, kad jokio skirtumo. Tik Ukrainos korupciją pažaboti bando pasaulio lyderiai, o mūsų vargšas rajonas, atrodo, nelabai kam rūpi.

 

CVPO „trūkumai“ pagal Klipčių

Elektroniniai pirkimai Klipčių valdžiai nepriimtini ir todėl, kad gali laimėti ne ta įmonė. Nesiplėsiu, tik pateiksiu vieną pavyzdį, kad nebūtų tuščios kalbos. Keleivių vežimo viešąjį pirkimą savivaldybės valdžia vykdė pagal jai vienai žinomus principus, laimėtojas buvo žinomas dar iki konkurso, pažeisdama Viešųjų pirkimų įstatymą ir bandydama išvengti CVPO - elektroninių pirkimų. Apeliacinis teismas galutiniu ir neskundžiamu sprendimu gegužės 9 d. padėjo tašką savivaldybės savivaliavimui – panaikino sutartį su savivaldybės proteguojama įmone UAB „Meteorit turas“. Vykdant pirkimus per CVPO nepaproteguosi. Reiškia, gali laimėti nepageidaujamas. Turbūt vien nuo minties, kad gali laimėti UAB „Svirka“, kai kam savivaldybėje „stogai važiuoja“, jeigu pridarė tokių nesąmonių (apie tai buvo rašyta). Patyrusi valdininkė Rasa Bliūdžiuvienė tiesiog tušinuku sau duobę kasa, teisininkai Vygandas Kastanauskas ir Andrius Šarėjus pamiršo apie asmeninę atsakomybę, pasirašinėdami neteisėtus raštus.

 

Tūkstančiai – teismams

Valdininkų nešvarūs žaidimai mokesčių mokėtojams kainuoja didelius pinigus. Pažeidinėjanti įstatymus ir įsivėlusi į teismus, Rimantui Klipčiui vadovaujant, savivaldybė 2015 metais beveik 40 tūkst. eurų paklojo už teisines paslaugas advokatams. Tai – be šių metų teismų, jų kaina savivaldybei jau skaičiuojama dešimtimis tūkstančių. Kam smalsu, galite šiuos skaičius patikrinti ir rasti dar daug įdomių dalykų savivaldybės mažos vertės pirkimų ataskaitoje, kuri privalomai talpinama interneto tinklapyje.

 

Toliau į mišką - daugiau medžių…

Labai įdomi viešųjų pirkimų praktika įsigalėjo valdant dabartinei koalicijai. Panagrinėkime 2015 metų mažos vertės pirkimų žurnalą. Mažos vertės - taip tik vadinami, o jų vertė iš tikrųjų ne tokia jau ir maža. Apklausiant žodžiu savivaldybėje atlikta viešųjų pirkimų 641, 146521 eurų sumai. Apklausiant raštu - 70 pirkimų – 439218 eurų sumai. Bendra suma perkopia gerokai per pusę milijono. Ir tik apie 400 tūkst. jų - elektroninių

Kiek man yra žinoma, Švenčionių rajono savivaldybėje traktorių parko lyg ir nėra, bet savivaldybė vien traktorių atsarginių dalių pirko daugiau kaip už 14 tūkst. eurų per nepilnus 2015-uosius, kai atėjo nauja valdžia. Tiesa, traktorių turbūt turi rajono valdžia asmeniškai – ūkininkai meras Rimantas Klipčius ir mero tėvas. Galimai galėjo supainioti ūkius? Pirkimai vykdyti apklausos būdu (žodžiu), o laimėtojas daugeliu atvejų - UAB „Revaja“ (vadovas – tarybos narys Vaclavas Gabrinovičius). Kelių priežiūros darbų UAB „Revaja“ pernai turėjo iki nusiplūkimo – už daugiau kaip 30 000 eurų, dar šakų ir lapų išvežė už 5 tūkst. eurų. Intriga – kas nutiko šiemet, kad ta pati „Revaja“ užsakymų beveik negavo?

Norėčiau pateikti rajono gyventojams dar vieną viešųjų pirkimų (apklausiant žodžiu, suprask, tel. skambučiu) Švenčionių rajono savivaldybėje kuriozą. Benzopjūklų ir žoliapjovių atsarginės dalys ir priežiūra savivaldybei kainavo apie 18 tūkst. eurų. Tai daugiau negu 10 procentų visų apklausos žodžiu vykdytų pirkimų! Laimėtojas – beveik visais atvejais UAB „Pjūklininkas“. O dar labiau stebina, kad šios priemonės buvo remontuojamos, joms perkami tepalai ir kuras, atsarginės dalys lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Tai kokį šieną pjauna mūsų rajono valdžia? Negaliu nepaminėti to fakto, kad šienavimo paslaugas Strūnaičio, Sarių, Švenčionių seniūnijose teikia UAB „Revaja“. Šios paslaugos kaina - dar apie 16 tūkst. eurų.

Apie savivaldybės pirkimus galima dar daug kalbėti, ir, manau, dar bus progų. Tik ar reikia stebėtis – juk valdo LIBERALAI. Nesvarbu kurie, abeji to paties medžio „vaisiai“.

Iš minėtų faktų akivaizdu, kad rajono savivaldybės vadovai seniai pamynė vieną iš pagrindinių viešųjų pirkimų organizavimo tikslų - sveiką konkurenciją. Jiems neegzistuoja ir kitas svarbus tikslas - racionaliai panaudoti biudžeto lėšas. Kas galėtų paneigti, kad prisidengdami apklausos būdu (žodžiu) vykdomais pirkimais, rajono valdžios vyrai galimai užkaišo nuosavame biudžete atsirandančias skyles.

Racionaliau būtų pirkti paslaugas ir konkursų laimėtojai atliktų visus reikiamus darbus, taip savivaldybėje neliktų jai nebūdingų funkcijų, kaip traktorių detalės ir tepalai, o pirkimų kiekis sumažėtų gal net trigubai. Bet ar mūsų valdžiai tai rūpi?..

Vytautas BULKA

Tarybos narys

Kontrolės komiteto narys