Mes turime 216 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3389
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17388
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64714
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Analizuojant metų veiklos rezultatu. Ar pradėjo geriau gyventi kiekvienas Švenčionių krašto žmogus?

2016 m. gegužės 21 d. šeštadienis, Nr.37 (1570)

Nagrinėjant mero ataskaitą gali atrodyti, kad rajone viskas gražu, neliko nei grėsmių, nei silpnybių, nes jis tokių neįvardija. Ne todėl, kad jų nėra, todėl, kad nenori matyti. Nėra ir mero minčių, planų, prioritetų, ką reikėtų nuveikti. Jeigu jau idėjų badas, kodėl nepasiėmus rinkimų programos ir nepažiūrėjus: ar bent vienas rinkimų pažadas įvykdytas, ar bent kokie darbai pajudėjo iš vietos? Pradėkime nuo svarbiausio – žadėta gerovė visiems.

Liberalas Rimantas Klipčius į valdžią atėjo su daug žadančiu šūkiu: „KAD GERIAU GYVENTŲ NE IŠRINKTIEJI, O KIEKVIENAS ŠVENČIONIŲ KRAŠTO ŽMOGUS!“ kol kas geriau gyvena tik jis pats ir jo aplinka. Skolos liko, bet jas civilizuotai sutvarkė, perskolinęs banke. Dar neginčijamai geriau pradėjo gyventi vicemeras Kęstutis Trapikas, administracijos direktorius Andrius Šarėjus ir pavaduotojas Arūnas Čenkus, nes jų ne tik atlyginimai geri, bet ir priedai riebūs. Geriau pradėjo gyventi ir tiesiog tarybos narys Kęstutis Savickas, pirmomis dienomis po rinkimų gavęs darbą Verslo ir turizmo informacijos centre. Ar nieko nestebina tai, kad jo atlyginimas didesnis, negu laikinai (jau antrus metus) einančios direktorės pareigas? Tai, ką jis daro Verslo ir tuizmo informacijos centre, kaip pasityčiojimas  iš verslininkų. K.Savickas KONSULTUOJA verslininkus. Tieaa, negirdėjau, kad bent vienas verslininkas būtų kreipęsis tokių paslaugų, bet už didelius darbo krūvius rajono valdžia K.Savickui skyrė priedą. Na, dar gerai gyvena mero patarėjai ir keli mero favoritai. Pagerėjo gyvenimas ir tiems, kam nubyra iš biudžeto – tai verslo rėmimui, tai iš biudžetiniams užsakymams. O kur nors vienas Švenčionių krašto žmogus, kuriam buvo pažadėta prieš rinkimus?

 

O kaip kiti pažadai, oficialiai - rinkimų programa?Kiek bežiūrėtum, nė vienas punktas nebuvo įgyvendinamas. Kad praėjo tik vieneri kadencijos metai, ne pateisinimas. Vieneri metai – tai net ketvirtis kadencijos. Metus pramiegoti – nusikaltimas. O kas sakė, kad taip nenutiks ir visus likusius? Rajonas grimzta į snaudulį, tuoj voratinkliais apeis. Meras metus didelę dalį laiko Vilniuje „vizitavo“, o kur rezultatai? Kiek girdėjau, jis iki atsakingų asmenų ir nepatenka, nuo vieno prie kito eilinio ministerijos specialisto, dar dažniau – tai Vilniaus senamiestyje, tai prekybos centruose su šeima...

 

Mero rinkimų programa pasirodė esanti tuščios frazės. Jeigu ką ir padarė, tai galimai tik rėmėjų reikalavimu.

Žadėjo sumažinti žemės mokestį verslui ir gyventojams. Sumažinimą pajuto tik stambieji ūkininkai, nes sumažinimas tik simbolinis, mažam ūkiui neturi įtakos.

 

Žadėjorenovuoti ir išplėsti Pabradės miesto sporto, poilsio ir kultūros kompleksą. Nepajudėjo iš vietos.

 

Žadėjoišasfaltuoti 3 km žvyruotų miesto ir gyvenviečių gatvių, šaligatvių, įrengti aikštelių, sistemingai prižiūrėti kelius. Šitas man labiausiai patinka – išasfaltuoti 3 kilometrus. Nei kur tie 3 km, nei kada asfaltuos, nei iš kokių lėšų. Ir kodėl būtent 3 km? Kaip sakoma, šakėmis ant vandens... Aikštelių įrengimui mūsų buvo viskas parengta, gautas finansavimas, o kai kurie darbai net pradėti. Šaligatvių naujų nesimato. Kaltanėnų ir Kaštonų gatvės Švenčionėliuose greičiau sudarkytos, negu sutvarkytos. Kelius ir gatves žiemą prižiūrėjo Dievas, nes sniego nebuvo. Kelias dienas pasnigo ir pašalo, tai kastuvais gatves iš krūvelių barstė... Baisu pagalvoti, kas būtų buvę, jeigu buvusi tikra žiema.

 

Žadėjodidinti finansinę paramą tradicinėms religinėms bendruomenėms. Nepadidino.

 

Žadėjosuremontuoti Švenčionių ir Švenčionėlių pirtis. Švenčionėlių pirtį pardavė antrą kartą. Pirmą kartą ji buvo parduota dar prie K.Trapiko.

 

Žadėjoatidaryti Tarptautinį muitinės postą rajone. Ar ne per aukštai šoko? Posto nėra.

 

Žadėjomodernizuoti Švenčionėlių ir Pabradės poliklinikas, renovuoti penkis kaimo medicinos punktus. Poliklinikos kokios buvo, tokios liko, kaimo medicinos punktus uždaro ir išparduoda.

 

Žadėjopabaigti Švenčionių ligoninės renovaciją. Darbai vyksta, bet ne viskas taip gražu, kaip atrodo. Per kelerius metus rajono ligoninę visą modernizavome, liko mažmožis, ir to vos nesužlugdė. Pradžioje finansavimo buvo negavę. Tik rajone išrinktų seimo narių pastangomis ligoninės remontas buvo baigtas.

 

Žadėjo asfaltuoti kelius Švenčionėliai-Sariai, Šutai-Vidutinė. Laukiame.

 

Žadėjo renovuoti vandens gerinimo įrenginius, nuotekų ir vandentiekio tinklus gyvenvietėse, įrengti geležies šalinimo stotis. Neaišku, kokiose gyvenvietėse, bet kai nieko nedaroma, tai nelabai svarbu.

 

Žadėjoremti sporto klubus pagal pasiekimus ir masiškumą. Sporto klubai visada buvo remiami, neteko girdėti, kad šįkart būtų dosniau, bet čia labai siauras naudos gavėjų ratas.

 

Žadėjoatgaivinti Švenčionėlių profesinę mokyklą. Drąsus pažadas – kaip prikelti iš mirusiųjų po trijų dienų.

 

Žadėjostiprinti išskirtines vietinio turizmo šakas. Kokias ir kas yra išskirtinės? Metinėje mero ataskaitoje nieko panašaus nėra.

 

Žadėjosumažinti keleivių vežimo kainą. Taip buvo „sumažinę“, kad Vilniaus kryptimi būtų trečdaliu pabrangę. Teko atšaukti.

 

Žadėjoplėsti tradicinių amatų centrus Reškutėnuose, Kaltanėnuose, Adutiškyje, Magūnuose. Kai kuriuos pirma reikia įkurti, kad būtų ką plėsti.

 

Vietoj mero metų veiklos ataskaitos išklausėme kažkokią informaciją apie ataskaitą (taip buvo pavadinta posėdžio darbotvarkėje). Nei ataskaitos, nei informacijos. Bijodamas nepatogių klausimų, meras uždraudė ir klausimus, ir pasisakymus. Paskui pasidžiaugė, kad „posėdyje buvo tvarka“. Bet juk nėra kam triukšmauti - triukšmadariai dabar valdžioj sėdi...

Faktai byloja, kad liberalų rinkimų šūkį teisingiau būtų perfrazuoti: „KAD GERIAU GYVENTŲ IŠRINKTIEJI!“

Vytautas VIGELIS

Tarybos narys