Mes turime 325 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4821
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15008
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91038
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pažinkite augalų priešus – siekite maksimalaus derliaus!

2016 m. birželio 4 d., šeštadienis, Nr.41 (1574)

Šiuolaikiniai ūkininkai yra strategai, nuolat galvojantys apie verslo ateitį, ieškantys pačių geriausių ūkininkavimo būdų. Jiems keliami reikalavimai – ne formalumas, o sąmoningi sprendimai, siekiant efektyviau ir taupiau ūkininkauti tausojant aplinką.

Ūkininkai turi žinoti, kokius augalų apsaugos produktus pasirinkti, kaip juos naudoti, laikyti. Skirtingų pesticidų pavojingumas žmogui ir gamtai labai priklauso nuo jų cheminių ir fizinių savybių. Jeigu galima rinktis, reikia vengti naudoti labai toksiškus, lėtai skylančius, pavojingus vandens gyvūnijai ir vabzdžiams pesticidus.

Lietuvoje draudžiama naudoti pesticidus, kurie neregistruoti ir neįrašyti į profesionalaus arba individualaus naudojimo augalų apsaugos produktų sąrašus. Pasiūla yra, bet klausimas, koks pesticidas tinkamiausias – visada išlieka. Tuomet naudinga kreiptis į profesionalius augalininkystės konsultantus.

Žemdirbius konsultuoja įvairių firmų, prekiaujančių pesticidais, konsultantai. Yra ir kita galimybė – konsultuotis su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajonų biurų augalininkystės konsultantais, kurie yra nešališki. Jie visos augalų vegetacijos metu stebi pasėlius ir augalų apsaugos produktus parenka pagal realius poreikius.

 

Tiksliai ir taupiai

Vienas iš augalininkystės ūkiams keliamų reikalavimų – Naudotų augalų apsaugos produktų apskaitos žurnalo pildymas. Jį pildyti būtina, norint atitikti augalų apsaugos produktų naudotojams keliamus reikalavimus.

„Rajono ūkininkams neužtenka tik užpildytiNaudotų augalų apsaugos produktų apskaitos žurnalą. Jie kreipiasi dėl pasėlių stebėjimo. Pageidauja operatyvių augalų apsaugos produktų naudojimo konsultacijų augalų vegetacijos metu. Vertindamas pasėlių būklę, patariu, kada ir kokius augalų apsaugos produktus naudoti. Rekomendacijas teikiu tik įvertinęs kenksmingų organizmų žalingumo ribą, todėl pasėlių priežiūros išlaidos mažėja net 30 procentų. Taip pat parinkdamas augalų apsaugos produktus žiūriu, kad ligos ar kenkėjai neįgytų rezistentiškumo, t. y. atsparumo vienam ar kitam pesticidui“, – sakė Konsultavimo tarnybos Švenčionių r. biuro augalininkystės konsultantas Albertas Marma.

Konsultantas teikia integruotos augalų apsaugos paslaugą – tai yra įvertinęs pasėlius, jų auginimo technologijas ir naudojamus augalų apsaugos produktus, ūkininkams duoda nešališkų patarimų dėl kompleksinių priemonių taikymo kovojant su kenksmingais organizmais, rekomenduoja augalų apsaugos produktus ir užpildo Naudotų augalų apsaugos produktų apskaitos žurnalą.

„Kviečiu rajono ūkininkus prisijungti prie informacinės sistemos IKMIS – www.ikmis.lt. Čia galėsite susipažinti su nuolat Konsultavimo tarnybos augalininkystės konsultantų atnaujinama informacija apie pasėlių situaciją savame rajone ir visoje Lietuvoje. Sužinoti, kokios ligos ar kenkėjai plinta, rasite augalų apsaugos priemonių naudojimo rekomendacijų, galėsite naudotis elektroniniais augalų ligų, kenkėjų, piktžolių ir Lietuvoje registruotų augalų apsaugos produktų katalogais“, – kvietė augalininkystės konsultantas.

 
Reklaminis skydelis