Mes turime 638 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8109
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26530
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:108279
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tarptautinio Erazmus+ projekto tąsa Lenkijoje

2016 m. birželio 8 d., trečiadienis, Nr.42 (1575)

Šiuolaikinio ugdymo procese labai svarbūs ir naudingi tarptautiniai projektai, kurie leidžia mums kaupti projektinių metodų patirtį, užmegzti kontaktus su aktyviais patyrusiais pedagogais kitose šalyse ir suteikia galimybę dalyvauti Europos finansuojamose projektuose. Erazmus+ projektas – tai šiuolaikiškas būdas pažinti pasaulį, įvairiapusiai plėtoti bendravimo ir bendradarbiavimo kompetencijas. Juolab, kad ir šio projekto tema labai aktuali – „Atsinaujinanti ateitis – švari energija laimingoms kartoms“. Šį projektą be Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos dar vykdo keturios šalys partnerės: Pilos mokykla (Lenkija), Vupertalio mokykla (Vokietija), Adanos mokykla (Turkija) ir Valverdės mokykla (Ispanija).

2016 m. balandžio 27 d. – gegužės 03 d. Lenkijoje, Pilos mieste vyko antrasis projekto šalių partnerių atstovų susitikimas. Šiame susitikime dalyvavo gimnazijos mokytojai Jelena Rimkienė ir Jurgita Politienė. Vizito šeimininkė buvo Pilos karalienės Jadvygos mokykla. Pila, miestas šiaurės vakarų Lenkijoje, įkurtas XIV a., apskrities centras, kuriame šiuo metu gyvena daugiau kaip 74 tūkstančiai gyventojų. Mieste daug parkų, o per patį miestą teka Gvdos upė. Po oficialaus sutikimo Jaunimo mokykloje turėjome galimybę susipažinti su mokykla, stebėti atvirą fizikos pamoką apie atsinaujinančius energijos šaltinius, apžiūrėti vaikų darbų parodą. Kitą dieną vykome į pietų Lenkiją prie pat Čekijos sienos, į Jarnoltoveko miestelį. Kelionės tikslas buvo susipažinti su Lenkijos atsinaujinančių šaltinių panaudojimu, bet pirmoji mūsų išvyka buvo į Čekijos Dlouhe Strane hidroakumuliacinę elektrinę, esančią Sudetų kalnuose. Kitomis dienomis lankėmės jau Lenkijos hidroelektrinėse Otmuchove ir Nysoje, pabuvojome prie Jarnoltoveko užtvankos, taip pat vėjo jėgainių parke. Šeimininkų dėka mes sužinojome ne tik apie Lenkijos atsinaujinančių šaltinių panaudojimą, bet ir buvome supažindinti su pietinės Lenkijos dalies – Silezijos istorija. Lankėmės Mosznos pilyje ir Silezijos didikų Piastų pilyje Brzege, pastarosios pilies salėse šalia Lenkijos didikų herbų garbingoje vietoje kabo ir mūsų Vytis, kas rodo mūsų bendrą istoriją. Labai įspūdinga buvo kelionė į Sudetų kalnus. Mes pasirinkome maršrutą, kuris vedė Lenkijos – Čekijos pasieniu, taigi galima buvo kopti tiek lenkiška, tiek čekiška žeme, tai galėjome stebėti tik pagal čia dar esančius pasienio stulpus. Kelionę vainikavo aukščiausias šiame pasienio ruože taškas – Biskupia Kopa apžvalgos bokštas, 890 m. v. j. l., nuo kurio kaip ant delno matomos tiek lenkiškos, tiek čekiškos apylinkės.

Šio Erazmus+ projekto susitikimo metu įgyta patirtis apie atsinaujinančius energijos šaltinius ir jų panaudojimo galimybes pravers pamokų metų mokantis apie šių išteklių panaudojimą ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėje valstybėje. Na, o rudenį įvyks jau trečiasis projekto etapas– susitikimas ir šįsyk mūsų gimnazijos bendruomenė sulauks svečių iš Lenkijos, Vokietijos, Turkijos ir Ispanijos. Taigi su nekantrumu lauksime svečių Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje.

Jurgita POLITIENĖ