Mes turime 170 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2394
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5787
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53113
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sausi orai didina gaisrų kilimo pavojų!

2016 m. birželio 11 d., šeštadienis, Nr.43 (1576)

Dėl karštų ir sausų orų padėtis Lietuvos miškuose šiuo metu gana grėsminga. Didesnėje Lietuvos dalyje vyrauja aukštas ketvirtos klasės miškų gaisringumas, o Švenčionių rajono miškuose, jei artimiausiu laiku nepalis, bus ir pačios aukščiausios penktos klasės miškų gaisringumas.

Iki birželio 7 dienos šalies miškuose jau registruoti 55 miško gaisrai 11,41 ha plote. Šiemet miškų urėdijų priešgaisrinės komandos ir miškų pareigūnai pagal gautus pranešimus apie kilusius miško ir pievų gaisrus į gaisravietes buvo išvykę daugiau nei 250 kartų. Du gaisrai kilo ir VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos teritorijoje, jų metu išdegė 0,65 ha miško.

Esant padidintam gaisrų kilimo pavojui, VĮ Švenčionėlių miškų urėdija Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktoriui išsiuntė raštą, prašydami priimti sprendimą laikinai uždrausti ar apriboti fizinių asmenų lankymąsi visuose miškuose.

Švenčionėlių miškų urėdijos miškuose organizuojamas sustiprintas priešgaisrinis budėjimas ir patruliavimas miškuose. Organizuojami papildomi reidai, pasitelkiant policijos bei aplinkos apsaugos pareigūnus, labiausiai lankomuose rekreaciniuose ir kituose objektuose, ypač tuose, kurie yra sausuose spygliuočių medynuose, prireikus iš atostogų bus atšaukiami valstybiniai miškų pareigūnai.

Dauguma gaisrų kyla dėl nedrausmingų poilsiautojų ir miško lankytojų, dėl jų neatsakingo elgesio su ugnimi. Gaisrą gali sukelti neatsargiai numesta nuorūka, neužgesintas degtukas, netgi didesnė stiklo šukė.

Švenčionių rajono gyventojams, poilsiautojams norime priminti, kad už priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų nesilaikymą yra numatytos nemažos baudos:

Durpynų ir durpingų pievų deginimas užtraukia baudą nuo 86 iki 231 vieno euro;

Priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo 28 iki 57 eurų ir baudą pareigūnams nuo 86 iki 173 eurų;

Miško naikinimas arba žalojimas jį padegant arba nerūpestingai elgiantis su ugnimi, taip pat kitoks priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimas, sukėlęs miško gaisrą arba jo išplitimą, užtraukia baudą piliečiams nuo 579 iki 1158 eurų ir pareigūnams nuo 1158 iki 2316 eurų.

Pastebėję gaisrą, bandykite jį užgesinti, o jeigu tai atlikti neįmanoma – apie gaisrą nedelsiant praneškite miškų urėdijai ar girininkijai tel.: 8 686 17941 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Užkurtą laužą būtina nuolat prižiūrėti. O baigus kūrenti, jį užpilti žemėmis ar vandeniu, kol visiškai nustos rusenti.

Saugoti mišką nuo ugnies – ne tik valstybės institucijų, savivaldybių, bet ir kiekvieno Lietuvos gyventojo pareiga. Vyraujant dideliems karščiams reikia saugoti ne tik miškus, bet ir savo sveikatą. Kartu saugokime mūsų šalies žaliąjį turtą – miškus, savo bei artimųjų sveikatą!

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos informacija