Mes turime 365 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3371
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35747
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:117496
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis maisto produktus vasarą?

2016 m. birželio 18 d., šeštadienis, Nr.45 (1578)

Vasarą greitai gendantys maisto produktai gali tapti viena iš apsinuodijimo maistu priežasčių. Maiste esantys ir žarnyno infekcines ligas sukeliantys mikroorganizmai ypač sparčiai dauginasi drėgnoje terpėje ir aukštoje temperatūroje. Daugeliui bakterijų, sukeliančių apsinuodijimą, idealios dauginimosi sąlygos yra vasarą, kai aplinkos temperatūra tampa aukštesnė, negu įprasta. Būtent dėl šiospriežasties maisto produktai kur kas greičiau genda vasarą, negu pavasarį ar rudenį. Ką daryti, kad šie nemalonumai neaptemdytų vasaros džiaugsmo? Apie tai kalbamės su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąja specialiste-maisto produktų inspektore Terese USOVA.

 

Kaip VMVT padeda gyventojams apsisaugoti nuo sugedusių produktų?

Šiltuoju metų laiku sustipriname turgaviečių, prekyviečių, prekybos kioskų ir nedidelių kaimo parduotuvių kontrolę. Netinkamos laikymo sąlygos - viena iš dažniausiai pasitaikančių maisto produktų gedimo priežasčių. Greitai gendantys maisto produktai turi būti transportuojami, saugomi sandėliuose ir laikomi parduotuvių lentynose reikiamoje temperatūroje. Dėl šios priežasties patikrinimų metu ypač didelis dėmesys skiriamas temperatūriniams režimams, vadinamosios šalčio grandinės įvertinimui. Temperatūrinių režimų nepaisymas dažniausiai fiksuojamas dėl pardavėjų žinių trūkumo ar aplaidumo.

 

Į ką reikia atkreipti dėmesį perkant maisto produktus?

Rinkdamiesi maisto produktus vartotojai turėtų būti atidūs, kadangi pasitaiko atvejų, kuomet prekybininkainaudojasi žmonių nežinojimu, kaip turi atrodyti kokybiškas perkamas maisto produktas.Vartotojai, pasirinkdami produktą, turėtų ne tik atidžiai perskaityti jo ženklinimo etiketę, betir vizualiai įvertinti maisto produktą, atkreipdami dėmesį į spalvą, konsistenciją, ar nėra pašalinio kvapo. Nereikėtų pirktimaisto produkto, kurio ženklinimo etiketė ar jos dalis - nuplėšta, ištaisyta, nes taip gali būti nuslėptas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas.

 

Ar normalu, kad šaldyti gminiai būna tiesiog aplediję arba su sniegeliu?

Dėl tokių produktų kokybės verta suabejoti. Reikėtų žinoti, kad šaldyti gaminiai atitirpsta ne tik juos pervežant, bet ir neteisingai sandėliuojat ar laikant prekybos salėje. Renkantis šaldytą maisto produktą, reikėtų atidžiai jį apžiūrėti - jeigu pakuotėje yra daug šerkšno, ledukų, susikaupusio sniego, produktas sušokęs į ledo gabalą, vadinasi jis buvo atitirpęs ir yra pakartotinai užšaldytas.

 

Ar galima pirkti pyragą, jeigu jis guli ant prekystalio?

Vartotojai rizikuoja nusipirkti nekokybiškų ir nesaugių greitai gendančių maisto produktų (pieno ir jo produktų, mėsos ir jos gaminių, žuvies, konditerijos kepinių su įdarais), kuomet jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių.

 

Ar saugūs nefasuoti produktai, kuriais prekiaujama turgeliuose?

Rekomenduoju nepirkti maisto produktų nelegaliose vietose, turgaviečių prieigose,kadangitokiu atveju nėra galimybės įvertinti, ar maisto produktai pagaminti registruotuose maisto tvarkymo objektuose, atitinkančiuose reikalavimus. Vartotojams, perkantiems maisto produktus turgavietėje, turi būti sudarytos tokios pat sąlygos įsigyti kokybiškus ir saugius gaminius, kaip ir prekybos centruose.Ypač noriu atkreipti dėmesį, kad įsigyjami produktai nebus saugūs ir kokybiški, jeigu kartu su nefasuotais maisto produktais bus parduodamos nešvarios daržovės, nefasuotų maisto produktų svėrimui bus naudojamos tos pačios svarstyklės, prekės bus laikomos tiesiog ant grindų ar sukrautos vienos ant kitų.

 

Kaip tada smulkiems gamintojams realizuoti labai mažus produkcijos pertekliaus kiekius?

Atkreipiu dėmesį, kadžmonės savo gamybos gaminiais gali dalytis su draugais, giminaičiais tik savo namuose.

 

Dalis gyventojų vis dėlto mėgsta pirkti maisto produktus, ypač pieno, iš smulkiųjų gamintojų. Kaip jiems išvengti blogų produktų?

Vartotojai itin apdairiai turėtų rinktis pieno produktus ir gaminius, juos pirkdami turgavietėse ar tiesiogiai iš ūkių. Ūkyje pagamintas žalias pienas turi būti tinkamai paženklintas: ženklinimo etiketėje būtina nurodyti gamintojo vardą, pavardę (arba juridinio asmens teisinę formą ir pavadinimą, registracijos numerį), pieno laikymo sąlygas, melžimo laiką ir pateikti nuorodas: „žalias pienas“ ir „vartoti tik virintą“. Pieno gaminius leidžiama parduoti tik tam tikslui įrengtose pardavimo vietose, kurios atitinka higienos reikalavimus ir kuriose yra šaldymo įrenginys.

 

Kaip saugiai maitintis iškylaujant gamtoje?

Vasarą keliaujant ar iškylaujant gamtoje, nors ir ne dažnai, tačiau pasitaiko atvejų, kai vartotojai apsinuodija mišrainėmis su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies gaminiais, dešromis, pieno produktais, kreminiais tortais ar pyragais. Iškylose tokių produktų reikėtų vengti. Itin atidžiai vartotojai turėtų ruošti žalią mėsą, kadangi kenksmingi mikroorganizmai nuo žalios mėsos, pjaustymo lentelės, įrankių, šluostės ar rankų gali patekti į paruoštus patiekalus. Todėl rekomenduoju šalia iškeptos mėsos iešmo nedėti žalios mėsos, ant tos pačios pjaustymo lentelės, ant kurios buvo pjaustoma mėsa, nepjaustyti salotų.

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės primena, kad užfiksavus pažeidimus ar įsigijus įtartiną produktą, galima kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Švenčionių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą telefonu (8 387) 66 084, el.p. svencioniur@vet.lt, arba asmeniškai atvykus į įstaigą ir pateikiant skundą. Poilsio dienomis galima pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu – 8 800 40403 arba www.vmvt.ltužpildyti anoniminę skundo anketą.

Algis JAKŠTAS