Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:257
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25387
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72713
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Meno mėgėjų kolektyvų šventės – dovana žiūrovams

2011 m. lapkričio 30 d., trečiadienis Nr.88 (1135)

„Muzika – tai Dievo pasiuntinys, atsiųstas liesti švelniausias ir geriausias mūsų sielos stygas, raminti širdis, suvargusias gyvenimo rūpesčiuose, guiti iš jų melą, pavydą, neapykantą“, - rašė M.K.Čiurlionis. Šiais genialaus lietuvių dailininko ir kompozitoriaus žodžiais ir norėčiau pradėti pasakojimą apie meno mėgėjų šventes, vykusias rajono miestų kultūros centruose. Smagu, kad ši daugiametė tradicija nebuvo pažeista ir šiemet, nes meno mėgėjų šventės – tai savotiška kultūros centruose veikiančių meno kolektyvų ataskaita savo žiūrovams. Nors teko lankytis visuose trijuose miestų kultūros centruose vykusiose meno mėgėjų šventėse, nesiimu lyginti, kur geriau, kur blogiau, nes visi trys koncertai buvo skirtingi, gal tik žiūrovų Švenčionėlių kultūros centre buvo mažiau nei Švenčionių ir Pabradės, kur koncertai vyko pilnutėlėse salėse.

Pirmieji meno mėgėjų šventę penktadienį pradėjo Švenčionių kultūros centro meno kolektyvai, kurių pasirodymus su subtiliu humoru pristatinėjo humoro grupės „Šmirgelis“ nariai. Taip gražiai pas juos viskas susidėliodavo, kad ir pasijuokti galėjai, ir informacijos gaudavai. Nedrąsiai į sceną įžengė patys jauniausi – vaikų ir jaunimo dainos ir šokio studijos atlikėjai, gražiai į koncertinę programą įsipynė ir Atviro jaunimo centro atlikėjai. Švenčionių kultūros centre yra net keli vyresnio amžiaus kolektyvai - „Bočiai“, „Upelė“, „Kaimynai“ ir „Trepsis“. Jie irgi turi savo žiūrovus. Kaip visada aukštą meistriškumo lygį demonstravo dainų ir šokių ansamblis „Aukštaitija“, užbaigęs Švenčionių kultūros centro meno mėgėjų kolektyvų šventę. Kolektyvus ir jų vadovus sveikino ir dėkojo jiems už koncertą LR Seimo narys Konstantas Ramelis, vicemerė Raja Krupenina, svečias iš Vilniaus Šarūnas Birutis, Švenčionių m. seniūnė Ina Sinienė, o Švenčionių kultūros centro direktoriui Aurimui Baliukoniui buvo įteikta mero Vytauto Vigelio Padėka už 15 kūrybingo darbo metų vadovaujant Švenčionių m. kultūros centrui.

Švenčionėlių kultūros centro meno mėgėjų kolektyvų pasirodymą, kuris buvo šeštadienį, sujungė simbolinis gyvybės medis, ant kurio šakų po simbolinį paukštį patupdė meno kolektyvų vadovai. Pirmasis į sceną įžengė ansamblis „Sudota“, savo skambiomis dainomis išjudinęs žiūrovus. Kaip visada solidžiai savo šokius atliko „Senjorų“ šokėjai. Labai daug aplodismentų sulaukė vaikų folkloro kolektyvo pasirodymas. Argi gali likti abejingas mažųjų atlikėjų dainai? Tikrai tokių žiūrovų salėje nebuvo. Jau įpratome matyti ir girdėti gražiai dainuojančius vokalinius ansamblius „Gabija“ ir „Svajonė“. Švenčionėlių liaudies teatro aktorių suvaidinta miniatiūra padovanojo gerą humoro dozę. Trankia smagia muzika nuobodžiauti neleido liaudiškos muzikos kapelija „Kuokinė“, o į legendinės „Hiperbolės“ laikus sugrąžino grupės „Savas kampas“ muzikantai. Į bendrą koncertinių numerių pynę savo dainas įpynė ir estradinio kolektyvo dainininkai. Po koncerto, kaip ir pridera, buvo padėkos žodžiai, kuriuos Švenčionėlių meno kolektyvams ir jų vadovams skyrė LR Seimo narys Valentinas Stundys, vicemerė Raja Krupenina ir Švenčionėlių m. seniūnas Algimantas Žeimys.

Tris dienas vykusį meno mėgėjų švenčių maratoną užbaigė Pabradės kultūros centro meno kolektyvai. Važiuodamas į Pabradę nesitikėjau, kad niūroką sekmadienio vakarą tiek žiūrovų susirinks pasižiūrėti koncerto. tačiau mano skepticizmas buvo visai be pagrindo - salėje buvo anšlagas. Pabradiškiai pasirinko kiek kitokį scenarijų. Čia prieš kiekvieno kolektyvo pasirodymą buvo pristatoma to kolektyvo istorija. Koncertą pradėjo scenos senbuviai – vyrų vokalinis ansamblis, kurį scenoje pakeitė moterų vokalinis ansamblis. Pabradiškiai į savo koncertą įtraukė ir filialų kolektyvus. Tiesiog nustebino Pavoverės jaunimo pučiamųjų orkestro pasirodymas. Šaunu, kad jauni žmonės laisvalaikį leidžia su muzika, o atlygis už tai – audringos žiūrovų ovacijos. „Magūnianka“ iš Magūnų filialo atliko dainas lietuvių ir lenkų kalbomis. Kaip svarbu sau auginti pamainą, žiūrovai pamatė stebėdami „Žeimenėlės“ pasirodymą, čia auga pamaina dainų ir šokių ansambliui, o kai pamaina yra, yra ir garantija, kad kolektyvas gali sėkmingai gyvuoti ir tobulėti. Savo vietą koncertinėje programoje surado ir žmonių su negalia ansamblis „Praeities aidai“. Sunku įsivaizduoti koncertą Pabradėje be šiuolaikinio modernaus šokio grupių pasirodymo. Šį kartą žiūrovams šokių kompozicijas pristatė „Ritmo“ ir „Dionės“ kolektyvai. Tai, ką talentingas žmogus gali atlikti tik savo balso pagalba, išgirdome Pauliaus Vilimo pasirodymo metu. Beatbox‘o atlikimas – naujas mūsuose, bet turi savo žavesio. Žiūrovams buvo pristatytas ir neseniai įsikūręs Pabradės kultūros centro džiazo bigbendas su soliste Valentina Jeromskaja. Debiutinis pasirodymas buvo puikus ir ateityje šis kolektyvas turi puikias galimybes tapti vienu iš reprezentacinių mūsų rajono meno kolektyvų, kokiu jau kuris laikas yra Pabradės fanfarinis orkestras, kuris užbaigė koncertinę programą. Grojant orkestrui, šoko „Gelmės“ šokėjos, dainavo solistė Kristina Radžiukynaitė. Pasibaigus koncertui, kolektyvams ir jų vadovams dėkojo vicemerė Raja Krupenina, Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja ir Pabradės kultūros centro, kuriame yra 12 meno kolektyvų, subūrusių 200 narių, direktorė Lolita Vilimienė.

Visuose trijuose kultūros centruose po koncertų saviveiklininkai neskubėjo skirstytis, o dar ilgokai bendravo vakaronių metu. Apsilankius visuose trijuose kultūros centruose ir pasižiūrėjus koncertus, galima drąsiai pasakyti, kad turime daug įvairių meno kolektyvų, kurių kūrybinis potencialas yra didžiulis, ir kultūrai skiriamos lėšos nenueina veltui, o padeda didžiuliam būriui žmonių prisiliesti prie meno, šokio ir muzikos paslapčių, muzikos, apie kurią didysis kompozitorius L. van Bethovenas yra pasakęs: „Muzika – aukštesnis apsireiškimas nei visos filosofijos išmintis“.

Algis JAKŠTAS