Mes turime 145 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1348
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4071
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:56359
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

V. Mazuronis: „Teroristiniai išpuoliai Europoje –žlugusios integracijos politikos rezultatas“

2016 m. liepos 23 d., šeštadienis, Nr.53 (1586)

Nerašytos politkorektiškumo taisyklės dažnai neleidžia vadinti dalykųtikraisiais vardais, tačiau po dar vieno teroristinio išpuolio Prancūzijoje –tylėti ar „vynioti įvatą“nebegalime sau leisti.

Pastarosios teroristinės atakos –žlugusios ES pabėgėlių, imigrantųbei apskritai musulmonųintegracijos politikos rezultatas. Daugiakultūriškos ES idėja žlugo jau senokai ir nors dar daug kas to nenori pripažinti, tai padaryti vis tiek teks. Klausimas tik kiek prireiks dar –šimtųar tūkstančiųnekaltųžmoniųmirčių, kad ES viršūnės praregėtųir pradėtųdalykus vadinti tikrais vardais, o pradėjęvadinti, imtųsi ir pokyčių, kurie užtikrintųžmoniųsaugumąir ES ateitį.

Prancūzijos teisėsauga įvardijo kraupiųNicos žudyniųvykdytoją–tai Mohamedas Lahouaiej Bouhlelis, imigrantas išTuniso. Tylus vienišius, linkęs įsmurtą, vaikųtėvas - taip jįaprašėVokietijos naujienųportalas spiegel.de. Vos į4 dešimtįįkopęs vyras legaliai gyveno Prancūzijoje, dirbo, buvo žinomas ir policijai dėl vagysčiųbei smurto, bet jokiųradikalizmo požymiųnerodė, bet kaip buvo ištikrųjųjau žinome –šiaip sau sunkvežimiu žmoniųniekas netraiško ir įjuos nešaudo.

Atsakomybęužteroristinįišpuolįjau prisiėmėISIS, kaip ir ankstesnius –žudynes Paryžiuje, Briuselyje ar Londone. Dar kraupiau anuomet buvo tai, kad nekaltųžmoniųgyvybes nusinešėne kątik atvykępikti pabėgėliai ar nusivylęemigrantai, o jau seniai tose šalyse gyvenantys atvykėliai ar net antroji - ten jau gimusi jųkarta. Prancūzija, Belgija ir Didžioji Britanija turėjo marias laiko juos integruoti, parodyti šviesiąjąVakarųkultūros pusę, bet to padaryti nepavyko.

Sakote, kad dėl vieno ar kelių teroristinių aktų negalima kaltinti visos integracijos politikos ar multikultūros idėjos? Galima ir netgi būtina. Tai būtent tąir reiškia – integracija neveikia, atvykėliai neieško savo vietos mūsų visuomenėse, o kuria savas, uždaras, kur net policija bijo palaikyti tvarką, kur akivaizdžiai net negalioja tos šalies įstatymai. Visai kaip mūsų romų taboro problemos – ar taip pat apsimesime, kad viskas ten gerai?

Kiek dar laiko apsimetinėsime priešpasaulį ir save, kad tik reikia dar daugiau laiko ar dar daugiau užuojautos iš europiečių pusės ir visos problemos susitvarkys? Kiek laiko dar turėsime aukoti savo laisves ir gyvybes, kad suprastume, jog šitaip mąstome ir save guodžiame tik mes, bet ne čia atvykstantys pabėgėliai ar imigrantai, kuriųtikslas geriausiu atveju apsiriboja pasinaudoti mūsųsukurta ekonomine gerove, o blogiausiu –tiesiog mus žudyti dėl to, kad esame kitos religijos.

Kodėl problemų neturime su budistais, induistais, krišnaitais ir t.t.? Akivaizdu, kad paskutinius du dešimtmečius pasaulį purto islamo ekstremistai, kurie net neslepia savo vienintelio tikslo – fiziškai sunaikinti „kitatikius“. Atsukti kitą žandą skriaudikui gal ir būtų krikščioniška, bet ne leisti save sprogdinti ir sušaudyti.

ES politika pabėgėlių ir imigrantų klausimu turi keistis. Jau ne kartą siūliau, kad pabėgėlių priėmimas iš ES pusės turėtų būti tik kaip laikina priemonė – tik kol vyksta konfliktai jų kilmės šalyse. Anksčiau ar vėliau jie baigsis, prie taikos įvedimo turi smarkiai prisidėti ir Europa, NATO, JAV, kitos šalys ir kai tik nutiks – visi privalo grįžti.

Besaikė ekonominių imigrantų įsileidimo politika taip pat turi baigtis. Europos demografinės problemos privalo būti išspręstos kitomis priemonėmis, nes akivaizdu, kad daugiakultūrinė idėja paprasčiausiai neveikia.

Galų gale, jau seniai įrodyta, kad daugelis karo pabėgėliais save norinčių vadinti yra paprasčiausi ekonominiai migrantai, ieškantys didelių pašalpų ar geresnių atlyginimų. Ar jiems reikalinga mūsų istorija, kultūra, religija, pasaulėžiūra, tradicijos? Teroristiniai aktai aiškiai rodo, kad ne. Net ir po keliasdešimt metų čia gyvenimo daliai atvykėlių Europa tėra melžiama ekonominėkarvė, kuriądar galima (ir netgi reikia) sunaikinti.

Šiandien radikaliųmusulmonųtaikinys Belgija ir Prancūzija. Po kiek laiko juo taps ir Vokietija, Lenkija, Lietuva? Kas prisiims atsakomybę, kai bus priimta dar daugiau pabėgėlių su infiltruotais teroristais ir jųlaimei, netoliaregiškų politikų sprendimais išmėtytais po visą ES? Kiek turėsime laukti daugiau nelaimių? Kas garantuos, kad po 10-20 ar dar daugiau metųsu būsima imigrantųir pabėgėliųkarta irgi neturėsime rūpesčių? Niekas negali ir nenori to garantuoti, bet ignoruojamos ar „marinuojamos“ problemos savaime neišnyks.

Nustokime sau meluoti, nustokime „vynioti įvatą“, nustokime neigti dalykus, kurie akivaizdūs: paskutiniai teroristiniai išpuoliai yra nepavykusios integracijos politikos pasekmė, agresyvios islamo religijos rezultatas, trumparegiškos ES lyderiųimigracijos politikos išdava.

Ar užteks drąsos Europos politikos elitui tai pripažinti ir pradėti kažkądaryti išesmės? Juk paskui juos klusniai nuseks ir didžioji dalis mūsųpolitikų.

Valentinas MAZURONIS

Darbo partijos pirmininkas, Europos parlamento narys

 
Reklaminis skydelis