Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5049
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15236
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91266
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Spalio 9 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai. Kas naujo?

2016 m. rugpjūčio 6 d., šeštadienis, Nr.57 (1590)

Memorandumas dėl bendradarbiavimo kovojant su balsų pirkimu

Vasaros malonumai ir seimūnų poilsis prislopino domėjimąsi politika ir artėjančiais rinkimais, bet procesas vyksta. Politinės kampanijos dalyviai teikia dokumentus VRK, sudarytos ir savo darbą pradeda apygardų ir apylinkių komisijos, komisijų nariai teikia pasižadėjimus. Tikėkimės, kad jų ir laikysis. Prie memorandumo dėl bendradarbiavimo kovojant su balsų pirkimu prisijungė Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Tautininkų sąjunga, visuomeninės organizacijos Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, visuomeninė organizacija „Baltos pirštinės“. Tiesa, dėl pastarųjų „baltumo“, manau, ne tik man kyla abejonių prisiminus, kaip tos „pirštinės“ per savivaldybių rinkimus siautė mūsų rajone, o apie balsų pirkimą buvo kalbama ant kiekvieno kampo. Žmonės svarsto, kad jų užduotis galimai buvo sukelti triukšmelį ir nukreipti dėmesį nuo „karuselių“, kurios ne vienam padėjo į valdžią „įsisukti“. Prie memorandumo prisijungusios Zuoko partijos nauja iniciatyva -rinkimų dieną uždrausti prekybą alkoholiais gėrimais – taip pat jau susilaukė šmaikštaus liaudies įvertinimo: labai pasitarnautų balsų pirkimui, mat „ištroškę“ neturėtų kito pasirinkimo, kaip kad numalšinti „troškulį“ iš bagažinių...

 

Nalšios rinkimų apygarda

Pirmą kartą Seimo rinkimuose mūsų rajonas dalyvaus visas vienoje apygardoje. Iki šių rinkimų dalis Švenčionių rajono buvo prijungiama prie Ignalinos, dalis – prie Molėtų. Rinkome ir du Seimo narius. Provincijoje mažėjant, o dideliuose miestuose daugėjant rinkėjų, šiais metais rajonuose apygardų sumažinta, jas apjungiant. Nauju pavadinimu – Nalšios rinkimų apygarda Nr. 53– Švenčionių ir Ignalinos rajonai rinks vieną kandidatą į Seimą. Nalšios apygardoje yra 38854 rinkėjai – Ignalinos r. 15138 ir Švenčionių – 23716. Iki šiol padalinto Švenčionių rajono rinkėjai sudarydavo abiejose apygardose mažesnę dalį. Šiuose rinkimuose atvirkščiai – Švenčionių rajone rinkėjų 8579 daugiau negu Ignalinoje.

 

Apygardos komisija

Nalšios rinkimų apygardos komisijos pirmininke paskirta Leokadija Polučanska, Lenkų rinkimų akcijos atstovė, Seimo nario Zbignev Jedinski sekretorė-padėjėja. Pavaduotojas Artūras Česliokas, Ignalinos r. sav. vyr. specialistas, sekretorė Jadvyga Samulevičienė, nariai Danutė Cijūnėlienė (Lietuvos socialdemokratų partija), Žana Drūteikienė (Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai), Roma Juškienė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Lidija Klimovič (Darbo partija), Danguolė Radziulienė (partija Tvarka ir teisingumas), Larisa Ščiajeva (pasiūlyta teisingumo ministro), Marija Vilkoitienė („Drąsos kelias“ politinė partija).

 

Nalšios vienmandatės apygardos kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija dar tik registruoja politinės kampanijos dalyvius, tad oficialaus kandidatų sąrašo nėra, bet kai kurios partijos jau yra paskelbusios savo kandidatus. Nalšios apygardoje kandidatuosdu dabartiniai Seimo nariai - darbietis kultūros ministras Šarūnas Birutis ir lenkų partijos atstovas Zbignev Jedinski.

Dar nuo žiemos nesunku buvo atspėti, kas bus socialdemokratų kandidatas – rajone ėmė dažnai rodytis Lina Kujalytė, Žemės ūkio ministerijos viceministrė, kilusi iš Varėnos. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas – Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Kindurys, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (konservatorių) – pabradiškis Saulius Šilinis, kol kas beveik nepastebimas Liberalų sąjūdžio kandidatas Kęstutis Savickas, kuris, kaip sakė meras Rimantas Klipčius, pagrįsdamas K.Savickui prie atlyginimo skiriamą solidų priedą, turi labai daug darbo Verslo ir turizmo informacijos centre – konsultuoja rajono verslininkus. Didžiausia staigmena – Lietuvos laisvės sąjungos, dažnai vadinamos Zuoko partija, o rajone labiau žinomos kaip Klipčiaus partija, kandidatas – gydytojas Vytautas Vaitkevičius, ilgametis darbietis, savivaldybių rinkimuose dalyvavęs Darbo partijos sąraše, gavęs mandatą, bet jo atsisakęs dėl nesuderinamų su tarybos nario veikla pareigų – jis yra Pirminės sveikatos priežiūros centro, kurio steigėja savivaldybė, direktorius. Partijos Tvarka ir teisingumas kandidatė - Asta Lašinskienė, Aukštaitijos nacionalinio parko darbuotoja, švenčionėliškė. Tarp kandidatų – tik vienas ignalinietis.

 

Darbo partija pirmoji įteikė VRK pareiškinius dokumentus

Liepos 29 d. Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis kartu su kandidatų sąrašo į Seimo rinkimus lyderiu ir Darbo partijos frakcijos Seime seniūnu Kęstučiu Daukšiu bei būstinės atstovėmis įteikė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pareiškinius dokumentus visų 141 kandidatų į 2016 m. Seimo rinkimus ir vienmandatėje, ir daugiamandatėje rinkimų apygardose.

„Pagal atsakingumą ir pareigingumą darbiečiai tikrai pirmi“, – priimdamos pareiškinius dokumentus sakė VRK atstovės.

Darbiečius į rinkimus veda pirmuoju numeriu sąraše įrašytas Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas K.Daukšys, antrasis sąraše – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, trečiasis – rinkimų štabo vadovas Vytautas Gapšys.

 

Politinė reklama

Visiems kandidatams primename, kad pirmosios kandidatų publikacijos didžiausiu tiražu rajone prenumeruojamame ir didžiausiame prekybos taškų skaičiuje parduodamame „Švenčionių krašto“ laikraštyje jau pasirodė. Kviečiame reklamuotis. Politinės reklamos įkainiai: 2-3 psl. 1 kv. cm kaina (su PVM) 0,67 Eur, tolesniuose puslapiuose – 0,5 Eur.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis