Mes turime 281 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:246
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16447
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92477
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Santykius kurti – sunkus darbas

2016 m. rugpjūčio 27 d., šeštadienis Nr.63(1596)

Kurti harmoningus santykius Švenčionėlių bendruomenė mokėsi seminare .

 

Laimėjusi SADM projektą, Švenčionėlių bendruomenė surengė seminarą „Harmoningų tarpusavio santykių kūrimas šeimoje, tarp vyrų ir moterų“. Seminarą vedė psichologė, dėstytoja, tarologė, numerologė ir prie viso to vertėtų pridėti didžiulės erudicijos nuostabus žmogus Diana Bumblytė. Tam betarpiškam, šiltam bendravimui, kai keturios valandos pralėkė nepastebimai, žodis seminaras per sausas. Tai buvo pažinimo, suvokimo, naujo požiūrio į žmogų pliūpsnis. Prisipažinsiu, daugybė sutiktų psichologų daugiau ar mažiau kėlė abejonių ar net erzino, o štai į ponią Dianą prireikus kreipčiausi.

Atvira visuomenei Švenčionėlių bendruomenė, vadovaujama Dovilės Žižienės, į nemokamą seminarą kvietė visus norinčius, ne tik bendruomenės narius. Bendruomenėje daugiausia jauni žmonės, tad tema apie gražius santykius šeimoje jiems ypač aktuali. Neabejotinai įdomi ir gali būti naudinga tokia paskaita – bendravimas su puikia psichologe ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes santykių krizės tyko visą gyvenimą, nuolat kartojasi pavojingi ciklai, o su jais – krizės. Kai apie jas žinai, lengviau atpažinti pirmuosius požymius, ir pasirengti pokyčiams, nes tik taip galima įveikti krizes. Kaip sakė lektorė, blogiausia – tylėjimas, neišsakytos nuoskaudos, tai atitolina žmones, ir tada belieka išsiskirti. O juk kaip dažnai tenka girdėti – aš nutylėjau. Liūdna, kad tiek daug žmonių skiriasi net pragyvenę kartu dešimtmečius. Atrodo, gražiai gyvena, o vieną dieną ima ir išsiskiria. Kažkas nutrūko... O gal tylėdami nutolo? Viena seminaro dalyvė prisistatydama sakė, kad, kaip ir daugelis, turėjo šeimą, bet jau nebeturi, galbūt kažką darė ne taip, gal kažko trūko, ir dabar kamuoja abejonės, o atsakymo neranda. Akivaizdu, kad susivoktum, ką daryti sudėtingoj situacijoj, reikia žinių, vien meilės nepakanka. Beje, pasak psichologės, vien emociniu pagrindu - meile - kuriami santykiai yra patys nepatvariausi. Galbūt žinios, gero psichologo konsultacija daugeliu atvejų padėtų išgelbėti šeimą, bet šios paslaugos mūsų šalyje toli gražu ne visiems prieinamos. Todėl štai toks projektas – tiesiog lobis žmonėms, galintiems nemokamai gauti vertingų žinių - pasimokyti tvarių santykių kūrimo ir problemų tarp vyro ir moters sprendimo, tarpusavio supratimo. Iš ministerijos pusės – tai puiki investicija, pagalba žmonėms, galimų problemų prevencija. Jeigu žmonės žinotų bent dalį to, ką pasakojo psichologė, būtų daugiau laimingų šeimų. Iš tikrųjų laimingų, o ne apsimestinai, kai vienas iš sutuoktinių aukojasi, kad tik atrodytų, jog viskas gerai. Santykius kurti reikia mokytis. Spalio mėnesį Švenčionėlių bendruomenė kvies į dar vieną psichologės Dianos Bumblytės paskaitą apie tėvų ir vaikų harmoningų santykių kūrimą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis