Mes turime 396 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3358
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19559
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95589
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Absurdiški sprendimai – Lietuvos kasdienybė

2016 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis Nr.64(1597)

Tarptautinių žodžių žodyne apie žodžio „absurdas“ (lot. absurdus) reikšmę rašoma: beprasmybė, prieštaringas, visai prasmės neturintis reiškinys. O žodis „absurdiškas“ reiškia „beprasmiškas“. Žinomas 20-ojo amžiaus rašytojas, mąstytojas Albertas Kamiu (Albert Camus) absurdo nagrinėjimui paskyrė esė „Sizifo mitas“. Bet palikime didžiojo mąstytojo pastebėjimus nuošalyje ir pasižvalgykime po Lietuvą. Kaip bebūtų liūdna, čia labai dažnai rasime absurdiškų sprendimų, kuriuos priima tiek valstybinės, tiek nevalstybinės struktūros.

 

Nulinis greičio viršijimas

Šią savaitę vėl laukia „žiauri“ policijos akcija – nuobaudos vairuotojų lauks ir už nulinį greičio viršijimą. Greičio mėgėjams jokio gailesčio. Suprantu ir pateisinu tokį sprendimą, jei jis taikomas tiems, kurie leistiną greitį viršija gerokai. Bet jei nustatyto greičio viršijimas nesiekia 10 km ir už šį pažeidimą tėra skiriamas tik įspėjimas, o kiek sugaištama brangaus policijos pareigūnų laiko rašant protokolus, ko gero net suskaičiuoti sunku. Taip, vėl bus trimituojama, kad išaiškinta tūkstančiai pažeidėjų, nors iš tų pažeidėjų kokie 80 procentų bus tokių, kurie leistiną greitį viršijo iki 10 km. Kartais pagalvoji, ar bent susimąsto tokių akcijų skelbėjai, kad automobilių spidometrai – tai nėra super tikslūs, metrologiškai patikrinti prietaisai. Gal todėl dabar ir yra skiriama leistina 10 km/h tolerancijos riba, ateityje ją žadama sumažinti iki 5 km/h. Tegul bus ir 5 km/h, bet ne nulinė. Bet kol tokios akcijos skelbiamos, vairuotojams vertėtų priminti laukiančias nuobaudas.

Nustatyto greičio viršijimas iki 10 kilometrų per valandą užtraukia vairuotojams įspėjimą.

Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 10, bet ne daugiau kaip 20 kilometrų per valandą užtraukia baudą vairuotojams nuo 11 iki 28 eurų.

Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 20, bet ne daugiau kaip 30 kilometrų per valandą užtraukia baudą vairuotojams nuo 28 iki 86 eurų.

Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 30, bet ne daugiau kaip 40 kilometrų per valandą užtraukia baudą vairuotojams nuo 115 iki 173 eurų, o pradedantiesiems vairuotojams – baudą nuo 115 iki 173 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 6 mėn.

Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 40, bet ne daugiau kaip 50 kilometrų per valandą užtraukia baudą vairuotojams nuo 173 iki 231 euro, o pradedantiesiems vairuotojams – baudą nuo 173 iki 231 euro su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 6 mėn. iki 1 metų.

Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 50 kilometrų per valandą užtraukia baudą vairuotojams nuo 289 iki 434 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 iki 6 mėn., pradedantiesiems vairuotojams – baudą nuo 289 iki 434 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 metų iki 1 metų ir 6 mėn. ir vairuotojams, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, – baudą nuo 434 iki 724 eurų.

O dabar dar apie vieną nuo šios savaitės laukiančią absurdišką išmonę.

 

Alaus pirkti – su asmens dokumentu

Kai prieš kurį laiką pasirodė informacija, kad Lietuvoje didžiojoje dalyje prekybos tinklų nuo rugsėjo 2 d. perkant alkoholinius gėrimus bus reikalaujama parodyti asmens dokumentą. Kai tokius įstatymus sugalvoja įstatymų leidėjai – dar suprantama, bet kai patys prekybininkai... Jau ir socialinė reklama pasipylė. Juokingai atrodo, kai senyva moteris sako, kad pasiruošusi rodyti asmens dokumentus pirkdama alkoholinius gėrimus. Taip, kartais kasininkėms sunku iš akies nustatyti perkančio amžių, bet kai dokumentą reikės rodyti žilagalviams senjorams. Šiek tiek juokinga... Ir vėl perlenkiama lazdą su draudimais ir apribojimais. Visa bėda ir absurdas dar tame, kad didžiosios priekaištų strėlės smigs ne į memorandumą pasirašiusius, o į kasininkes ir kasininkus. O gal dar reikėtų prie šito memorandumo pakviesti prisidėti ir „taškų“ laikytojus. Va, tada Lietuva išblaivėtų...

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis