Mes turime 396 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5072
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23616
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70942
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rugsėjo 1-oji be „makiažo“

2016 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis Nr.65(1598)

Akimirksniu prabėgo vasara. Dar ruduo nenušlavė jos pėdsakų, bet kalendorius negailestingai byloja: rugsėjo 1 d., atėjo ruduo, o su juo ir mokslo metų pradžia. Sėkmės ir nesėkmės, sunkumai ir pergalės, keiksnojimai dėl nesibaigiančių reformų, nes reformatoriai jau patys atrodo pasimetę tame, ką prireformavo, visa tai priešaky. Bet pirmoji mokslo metų diena – visada šventė. Ateities rūpesčių šešėliai jos neužtemdo. Mokslo metai rajone tradiciškai prasideda Šv. Mišiomis bažnyčiose.

Rajono mokymo įstaigos, kaip įprasta prieš mokslo metus, kosmetiškai pasitvarkiusios, šen bei ten padažiusios sienas (dideliais pokyčiais vadinti tai, aišku, juokinga), kaip po makiažu paslėpę senų pastatų amžių išduodančius ženklus, pasitinka moksleivius ir pedagogus. Didesnių remonto darbų nematyti. Net du projektai, parengti dar 2014 m. anos valdžios ir įrašyti į Darbo partijos rinkimų programą, per pusantrų metų iš mirties taško nepajudėjo. Pernai turėjusi prasidėti Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos renovacija kažkur pasiklydo naujos valdžios džiunglėse. 2015 m. šios gimnazijos atnaujinimo pradžiai skirtos lėšos, kaip tarybos posėdyje prisipažino meras, buvo permestos Švenčionių progimnazijos remontui, kad nereikėtų grąžinti kaip nepanaudotų. Šią keistą rokiruotę meras aiškino tuo, kad per mažos lėšos, neverta buvo pradėti. O jau kitais metais (2016 m.) kad „griebs jautį už ragų“... Bet ir tie minėtieji „kiti“ metai, t. y., dabartiniai, jau artėja prie pabaigos, o statybos darbams palankus sezonas tai tikrai baigiasi, tuoj ir savivaldybės tarybos bei mero kadencija įpusės, o parodyti nėra ką. Vien mistiniai vizitai Vilniuje – arba visą dieną, arba po pietų, arčiau vakaro, arčiau namučių... Šį teiginį iliustruoja šios savaitės darbotvarkė, paskelbta savivaldybės tinklapyje.

Pabradės „Ryto“ gimnazijos senojo pastato renovacija taip pat buvo dar 2014 metų planuose. Kur buvo valdžia 2015 m., kad nieko nepadarė? Ir 2016 m. didžiąją dalį pramiegojo, o sukruto tik į metų pabaigą, kai žiema ant nosies... Ir iš viso projekto tik langai beliko?

Grandioziniu mero vadinamo projekto, apie kurį jau rašėme prieš mėnesį, Švenčionėlių progimnazijos prijungimo prie centralizuoto šilumos tiekimo, projekto vykdytojas „Fortum Švenčionių energija“, kuris darbus atliks įmonės lėšomis, taip nesureikšmina ir laiko eiline investicija. Prieš penkiolika metų įsteigta įmonė į rajono šilumos ūkį investavo milijonus, visiškai jį atnaujino. Jaunajam merui Rimantui Klipčiui vertėtų nusilenkti tiems, kas priėmė sprendimą steigti šią įmonę, kurios dėka rajone nėra jokių daugiabučių ir įstaigų šildymo problemų. Juk dabartinė valdančioji dauguma, tuomet sėdėjusi daugiametėje opozicijoje, ir prieš šį sprendimą stojo piestu, mitingavo. O dabar kaip toje dažnutėje – tėtis uždavinius sprendžia, Vaska mokytojui neša ir gerais pažymiais didžiuojasi...

Prieš mokslo metų pradžią buvo ir rimtesnių žinių. Pedagogus ministerija pradžiugino pažadu padidinti atlyginimus, tiesa, tuoj pat patikslino, kad kol kas tik mažiausius. Bent kažkas pasidžiaugs.

Vis dėlto viena žinia visiems tikrai gera ir tikra – palyginti su praėjusiais metais mokinių rajono mokyklose sumažėjo nedaug – 87. Užtat pirmokų netgi daugiau. Žiauriai tuštėjančiame rajone tai prilygsta stebuklui.

Rugpjūčio 30 d. duomenimis, šiais mokslo metais rajone bendrojo ugdymo mokyklas lankys 2658 mokiniai (su suaugusiųjų klasėmis). Šiais metais į mokyklas atėjo – 215 pirmokų, - 189 abiturientai (be suaugusiųjų klasių).

Nuo šių mokslo metų priešmokyklinis ugdymas tampa privalomas visiems šešiamečiams. Priešmokyklinio ugdymo grupes bendrojo ugdymo mokyklose lankys 80, o vaikų darželiuose 77 ugdytiniai.

Daugiausiai ugdytinių šiais mokslo metais lankys Pabradės lopšelį-darželį „Varpelis“ - 250, Švenčionėlių lopšelį-darželį „Vyturėlis“ - 186, Švenčionių lopšelį-darželį „Gandriukas“ - 227.

Mokslo metų išvakarėse Daukanto aikštėje geltonųjų autobusėlių dalybos neaplenkė ir Švenčionių. Pabradės „Ryto“ gimnazijai skirtas autobusėlis. Rajono mokyklose yra 9 tokie autobusėliai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ