Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:823
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25953
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73279
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Grūdų pardavėjai ir supirkėjai aptarė šiųmečio derliaus supirkimo aktualijas

2016 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis Nr.66(1599)

Pagrindinių grūdinių kultūrų javapjūtė eina įpabaigą – Lietuvoje nupjauta 74  proc. grūdinių augalų ir  beveik 85  proc. rapsų pasėlių. Ūkininkai, kurie nesugebės visiškai įvykdyti sutartų įsipareigojimų grūdų supirkėjams, gali lengviau atsidusti –jiems pastarieji žada netaikyti sankcijų ar baudų.

Dėl drėgmės pertekliaus šiųmečio derliaus grūdų ir rapsų kokybė gerokai nukentėjo.  Nuogąstaujama, kad  dėl nepalankių  oro sąlygų dalis  pasėlių  gali likti  nenupjauta. Pastaruoju metu pasitaiko atvejų, kai  supirkimo įmonėms  atvežama parduoti  su sausais grūdais sumaišytų sudygusių arba su pelėsiais grūdų. Esant tokiai sudėtingai situacijai nuimant šiųmetį derlių, kyla nemažai ginčų dėl grūdų ir rapsų kokybės įvertinimo. Ginčus, kaip ir kasmet, padeda spręsti Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos arba, jeigu sutartyje numatyta kitaip, kitos kompetentingos laboratorijos specialistai.

Šalies grūdų augintojai baiminasi, kad  neįvykdžius grūdų ar rapsų pirkimo-pardavimo  sutartyse numatytų sutartinių įsipareigojimų bus taikomos sankcijos. Aptarti susiklosčiusią situaciją į Žemės ūkio ministeriją buvo pakviesti grūdų augintojų ir grūdų supirkėjų interesams atstovaujančių organizacijų bei stambiausių grūdų supirkėjų atstovai. Buvo tariamasi, kad  grūdų supirkimo įmonės supratingai  įvertintų žemdirbiams kilusias problemas tiek nuimant, tiek parduodant išaugintą derlių ir nežlugdytų savo potencialių partnerių taikant sankcijas už neįvykdytus sutartinius įsipareigojimus.

Susitikime akcentuota, kad ūkininkai vis dėlto  turėtų atidžiau skaityti pasirašomas sutartis ir nesudarinėti tokių, kurių reikalavimų nebūtų galima įgyvendinti. Savo ruožtu supirkėjai, matydami, kad grūdai neatitinka reikalavimų, sumažina supirkimo kainas. "Ateityje mums visiems reikėtų dažniau susitikti ir pasikalbėti apie kilusias problemas", –pastebėjo žemės ūkio viceministras Saulius Cironka.

Preliminariais duomenimis, per  š. m. rugpjūčio mėnesį iš šalies augintojų buvo supirkta daugiau kaip 800 tūkst. t įvairių rūšių grūdų (įskaitant ankštines kultūras) ir  55,3  tūkst. t rapsų sėklos. Supirktų grūdų ir rapsų vertė siekia beveik 131 mln. eurų.

Grūdų ir ankštinių kultūrų, lyginant su praėjusiųjų metų rugpjūčio mėnesiu, supirkta  apie 19 proc. mažiau, rapsų – 5 kartus mažiau, tačiau beveik du kartus daugiau supirkta ankštinių augalų grūdų.

Lietuvoje  praėjusią savaitę beveik visų rūšių grūdų  ir rapsų vidutinės supirkimo kainos šiek tiek (3–9  Eur/t)  padidėjo. Iš rugpjūčio mėnesį supirkto kviečių kiekio "ekstra" kviečiai sudarė 6,5 proc., I klasės 17,3 proc., II klasės 23,6 proc., III klasės 14,9  proc. ir IV klasės (pašariniai) 37,7 proc.