Mes turime 270 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1249
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11436
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87466
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rugsėjo danguje pritems Mėnulis ir sušvis Merkurijus

2016 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis Nr.67(1600)

Paukščių takas taps išskrendančių paukščių kelrodžiu

Vėstant orams ir sparčiai ilgėjant naktims, rugsėjo dangus vis labiau puošis ryškių žvaigždžių deimantais. Vakarais viena pirmųjų aukštai pietuose, Lyros žvaigždyne, įsižiebs ryškioji Vega. Į rytus nuo jos žaižaruos Gulbės žvaigždynas su ryškiuoju Denebu. Jaučiaganis su šviesiuoju Arktūru svirs link vakarų horizonto. Dešiniau nuo jo spindės Grįžulo ratai. Palei šiaurinį horizontą keliaus Vežėjo žvaigždynas su šviesiąja Kapela. Pietuose aukštokai pakilęs spinduliuos sparnus išskleidęs Erelio žvaigždynas su šviesesniu Altayru. Rytuose kils Pegaso kvadratas su į kairę besidriekiančia Andromedos žvaigdyno žvaigždžių eile, virš kurios tarp Paukščių tako žvaigždžių, švytės „W“ raidės pavidalo Kasiopėjos žvaigždynas. Paukščių takas drieksis šiaurės-pietų kryptimi rodydamas kelią į Dausas išskrendančių paukščių voroms. O žemai palei horizontą, tarp rytų ir pietvakarių krypčių, galima bus susiieškoti ir zodiakinius Avino, Žuvų, Vandenio, Ožiaragio žvaigždynus, o kiek vėliau patekės ir Tauro žvaigždynas su įspūdinguoju Sietynu.

 

Trumpam pasirodys Merkurijus

Venera – Vakarinė su Mergelės žvaigždynu po saulėlydžio skubės leistis paskui Saulę, tad ją pastebėti galima bus tik labai trumpai ir tik ten, kur bus visiškai atviras vakarų horizontas.

Marsas ir Saturnas, spindėdami vienas greta kito Gyvatnešio žvaigždyne, vakarais slinks link pietvakarių horizonto. Marsas diena iš dienos šviesės ir sparčiai tols nuo Saturno. Rusėjo 22 d. iš Gyvatnešio jis persislinks į gretimą Šaulio žvaigždyną.

Retai matomą Merkurijų galima bus paryčiais trumpam pamatyti mėnesio pabaigoje, kuomet jis labiausiai nutols nuo Saulės. Geriausia tai bus daryti apie 6 val. rugsėjo 28 d. Tuomet Merkurijus spindės tiesiai po tekančiu Liūto žvaigždynu. Kiek į dešinę ir aukščiau jo, po dangaus Liūto kojomis, švytės ir Mėnulio delčiagalis. Beje, kiek žemiau delčiagalio pjautuvo esančiame neryškiame Sektanto žvaigždyne tuo metu kryžiuosis ir Sekstantidų meteorų srauto strėlės.

 

Įvyks pusšešėlinis mėnulio užtemimas

Rugsėjo 16 d. 19.55 val. prasidės pusšešėlinis mėnulio užtemimas. Vilniuje tą dieną mėnulis tekės 19.32 val., tad pusšešėlinis užtemimas prasidės vos tik patekėjus mėnuliui, o baigsis prieš pat vidurnaktį, mėnuliui jau pakilus aukštai, 23.54 val. Pusšešėlinis mėnulio užtemimas įvyksta tuomet, kai mėnulis papuola ne į Žemės šešėlį, o į jos metamą pusšešėlį, kurį pastebėti plika akimi, deja, yra beveik neįmanoma. Tad tokį reiškinį, neklaidinant žmonių, geriau tiktų pavadinti ne užtemimu, o pritemimu...

 

Prasidės astronominis ruduo

Rugsėjo 22 d., 17 val. 21 min. įvyks rudens lygiadienis, tuomet Saulės disko centras atsidurs dangaus pusiaujo ir ekliptikos sankirtos taške – Saulė pereis į dangaus pietų pusrutulį ir mūsų šiauriniame pusrutulyje prasidės astronominis ruduo. Po kelių dienų dienos bei nakties trukmė trumpam susilygins. Nuo šiol iki pavasario lygiadienio naktys bus ilgesnės už dienas.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis