Mes turime 395 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4312
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20513
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96543
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Policijos pareigūnai grįžta į gatves

2016 m. rugsėjo 17 d., šeštadienis Nr.69(1602)

Išvešėjus biurokratijai, daugėjo kabinetinių pareigūnų ir keliskart sumažėjo dirbančių tiesioginį darbą – realiai vykstančių į pagalbą gyventojams. Kažkada šalyje buvo 14 tūkst. policijos pareigūnų, kurie buvo pasidalinę per pusę į kabinetinius ir reaguojančius į iškvietimus. Paskui, mažėjant pareigūnų, ši proporcija nenormaliai pakito ir dabar šalyje 8 tūkst. policijos pareigūnų dirbo kabinetinį darbą ir tik 1,5 tūkst. vyko į pagalbą žmonėms. Naujas modelis keičia situaciją iš esmės.

 

Nuo pirmadienio – pagal naują modelį

Visa šalies policijos sistema prie naujo modelio turi pereiti nuo 2017 m. pradžios. Vilniaus apskrities policija terminus lenkia. Vilniaus apskrities komisariatas, kuriame dirba trečdalis šalies policijos pajėgų ir kuriam tenka trečdalis visų šalyje įvykdomų nusikaltimų, jau baigia perėjimą prie naujo veiklos modelio. Švenčionių komisariatas perėjo nuo pirmadienio, o Vilniaus miesto pereis nuo spalio 1 d. Nuo tada bus baigtas visos apskrities perėjimas. Laikinasis Vilniaus apskrities komisariato vadovas Rolandas Kiškis antradienį lankėsi Švenčionyse, kur susitiko su rajono policijos pareigūnais, o vėliau pristatė naują veiklos modelį visuomenei.

 

Kriminalinės policijos padalinio rajone neliko

Rolandas Kiškis pirmiausia suskubo paneigti gandus, kurie, pasak jo, sklando ne tik viešumoje, bet ir tarp pareigūnų – esą sunaikinta kriminalinė policija. Nieko panašaus. Perėjus prie naujo modelio, kriminalinė policija sustiprinta, sumažinta biurokratijos ir perteklinių veiksmų, daugiau pareigūnų dirbs tiesioginį darbą – padės gyventojams. Remiantis tarptautine patirtimi, pasirinktas artimesnis mums skandinaviškas modelis. Kaip ir visose pažangiose valstybėse, lieka du lygmenys: centrinė kriminalinė policija arba Lietuvos kriminalinės policijos biuras, atsakingas už koordinavimą ir visų tyrimų organizavimą, ir specializuoti kriminalinės policijos padaliniai apskričių centruose. Tai reiškia, kad rajonuose specializuotų kriminalinės policijos padalinių nebelieka.

 

Bus mažiau viršininkų ir „kabinetinių“

Kas realiai keičiasi rajono policijos komisariate? Lieka mažiau viršininkų, kurių anksčiau buvo 8-10. Dabar visam komisariatui vadovauja vienas viršininkas, yra du skyrių viršininkai. Iš viso Švenčionių komisariate dirbs 71 pareigūnas (su viršininku). Apylinkių inspektoriai sujungti su kriminalinės policijos tyrėjais. Švenčionių rajone yra trys vadovaujantys tyrėjai. Jie organizuos darbą teritorijose (Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės). Grupėse bus po 6-7 pareigūnus. Pareigūnai ne mažiau kaip pusę laiko dirbs teritorijoje. Trečdalis pareigūnų, kurie atitinka reikalavimus, pakilo pareigose. Kitiems teks pasitempti. Einama prie to, kad pareigūnai būtų universalūs – ir įrodymus surinktų, ir atliktų tyrimą, ir atliktų kitus veiksmus. Taip bus išvengta tokių, pasak R.Kiškio, kuriozų, kai paprasčiausia liudytoja buvo kviečiama iš vienkiemio atvykti į miestą duoti parodymus. Pareigūnas nuvažiuos pas žmogų ir visus reikiamus formalumus atliks vietoje.

Pasak R.Kiškio, pamačius, kad didžioji dalis pareigūnų tapo kabinetiniai, atsikvošėta ir atsigręžta į įgaliotinių laikus. Įgaliotinių faktiškai neliko, o jie buvo arčiausiai žmogaus. Patyręs pareigūnas mano, kad nereikia bijoti pasinaudoti tuo, kas buvo gerai. Įgaliotinių faktiškai neliko, o tuo pačiu neliko ir darbo teritorijoje. Liko tik patrulis, kuris sureaguoja į įvykius, o juk reagavimas – viena svarbiausių funkcijų, tai, ko laukia žmonės. Todėl nuo šiol pareigūnai keičia kabinetus į automobilius ir bus nuolat matomi, greičiau reaguos ir atvyks. Pareigūnai aprūpinti naujausiais automobiliais. Vadovybė nusprendė investuoti ne į pastatus, kurių policija šalyje turi 780, o į transportą.

Padaugės ekipažų. Iki šiol rajone jų buvo trys. Dabar prisidės prie turimų dar 3-5 ekipažai.

 

Ko atsisakys policija?

Policija sutelks dėmesį į pagrindinius dalykus – reagavimą ir tyrimą, ir mažins nebūdingų veiklų. Bus mažiau pamokėlių, paskaitėlių, žalių vejų apsaugos ir kt. Dabar Vilniaus mieste net 3 ekipažai stebi, kad automobiliai nebūtų statomi ant žalios vejos...

Laikiną apskrities policijos vadovą nustebino, kad mūsų rajone stebėjimo kameras žiūrėti priskirta areštinės darbuotojui, kuris atsakingas už areštinėje laikomus asmenis. „Kada jam dar žiūrėti kameras? - klausė R.Kiškis. Jis pasiūlė savivaldybei prisiminti savanorytę arba įsteigti specialiai kamerų stebėjimui etatus, o patalpos gali likti ir policijoje. Juo labiau, kad stebėjimo kamerų daugės.

Areštinės, kuri aktuali ir pasieniečiams, Švenčionyse naikinti nenumatoma, bet, jeigu kažkuriuo laiku areštinė tuščia, pareigūnai jos sienų nesaugos – bus pasitelkiami kitur.

Policija stengsis atitikti gyventojų lūkesčius, o gyventojams svarbiausia – kad reaguotų – atvyktų – greitai, tinkamai suteiktų pagalbą ir pareigūnai būtų matomi. Jau vien tai, kad bet kuriuo metu gali pasirodyti pareigūnas, drausmina piliečius.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis