Mes turime 345 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4520
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20721
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96751
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Turas „Sužinok, kad gali“ – Švenčionyse

2016 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis Nr.70(1603)

Po Lietuvą vykstantis Lietuvos darbo biržos ir partnerių organizuojamas Jaunimo garantijų turas „Sužinok, kad gali“ penktadienį, rugsėjo 16 d., užsuko į Vilniaus TDB Švenčionių skyrių, Jaunimo darbo centrą. Pertraukėlės metu mintimis apie patį turą pasidalinti paprašiau Lietuvos darbo biržos komunikacijos skyriaus vyriausiąją specialistę Moniką Rimdžiūtę.

- Šis projektas skirtas jaunimo garantijų viešinimui. Konkrečiai – jaunimui iki 29 metų suteikti informaciją apie jam suteiktas užimtumo galimybes. Renginiai yra informacinio pobūdžio, įtraukiant ir motyvacinę dalį. Svarbu, kad jauni žmonės sužinotų, kad jie gali užsiimti veikla, gali savanoriauti, vykti mokytis. Kadangi projektą vykdome kartu su 10 partnerių, su verslo atstovais, su Lietuvos pramonininkų konfederacija, kurie organizuoja mokymus pas vieną iš rajono darbdavių. Švenčionyse mes vyksime į Švenčionių vaistažoles. Jaunimas sužinos, kokios galimybės yra ten įsidarbinti, kokios darbo sąlygos, gal išgirs darbdavio patarimų. Motyvacinę dalį šiandien veda asmeninio tobulėjimo lektorius Mindaugas Vidugiris, kuris per motyvacinius užsiėmimus padeda jaunimui atskleisti, kokie yra tikslai, ką reikia daryti, kad vyktų pokyčiai gyvenime. Per praktinius pratimus prieinama iki to, kokios yra jaunimo galimybės. Juolab dabar vykdomas projektas „Atrask save“, ten jauni žmonės turi galimybę dar labiau motyvuoti save, - apie turo „Sužinok, kad gali“ užduotis kalbėjo Lietuvos darbo biržos komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Monika Rimdžiūtė.

- Jaunam žmogui, neturinčiam darbo patirties, matyt, svarbi informacija apie galimybes?

- Šis projektas ir skirtas tam, kad jie sužinotų apie savo galimybes ir tai, kaip tas galimybes realizuoti. Čia daug gali padėti projektas „Atrask save“. Mes negalime jaunam žmogui pasakyti, kad jis privalo daryti tai ar tai. Jis pats turi išsiaiškinti savo savybes ir tai, koks darbas jam tinka ir teiktų malonumą. Mūsų tikslas yra, kad jaunimas užsiimtų tuo, kas jam patinka, nes jei dirbsi darbą, kuris neteikia malonumo, ko gero, greitai išeisi į kitą ir dar kitą darbą. Mes agituojame užsiimti ir savanoriška veikla, nes kai negauni užmokesčio už darbą, gali geriau pajusti, kas teikia malonumą, džiaugsmą. Vėliau tokiam žmogui lengviau patarti, kokį darbą pasirinkti.

- Kokias galimybes padėti įgyvendinti siekius turi Darbo birža jaunam žmogui?

- Po „Atrask save“ yra projektas „Naujas startas“, skirtas tam, kuris jau žino savo galimybes. Jei trūksta darbo patirties, siūlome darbo įgūdžių įgijimo rėmimą, tai reiškia – pas darbdavį įgyti darbo patirties. Jei turi viziją, ką norėtum dirbti, siūlome profesinį mokymą. Jaunuolis gali įgyti profesiją.

- Kas šiandien aktyviau dalyvauja – merginos ar vaikinai?

- Šiandien procentaliai daugiau vaikinų, nors dažniausia būna atvirkščiai. Vaikinai dažniausia renkasi praktinius užsiėmimus, o merginos daugiau gilinasi į savęs pažinimą. Šiandien bus ne tik motyvaciniai užsiėmimai, bet vyks ir protų kova „Ar esi interneto guru?“. O bendrai pagal projektą „Sužinok, kad gali“ bus surengta 60 renginių visoje Lietuvoje, tad Švenčionyse antro turo nebus, todėl ir siūlome jaunimui dalyvauti projekte „Atrask save“, - baigdama mūsų trumpą interviu sakė Lietuvos darbo biržos komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Monika Rimdžiūtė.

Pabaigai šiek tiek statistikos apie situaciją darbo rinkoje Švenčionių rajone.

Vilniaus TDB Švenčionių skyriaus duomenimis 2016 m. rugsėjo 1 d. nedarbo lygis Švenčionių rajone buvo 8,3 procentai. Lietuvoje – 7,5 proc., Ignalinos r. – 13,7 proc., Molėtų r. – 10,5 proc., Utenos r. – 9,5 proc. Jaunimo nedarbas Švenčionių rajone buvo 4,2 proc. Iš viso rajone buvo registruota 1221 bedarbis, iš jų 155 – iki 29 metų, tai sudaro 12,4 proc. nuo registruotų bedarbių.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis