Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3412
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19613
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95643
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žmogus yra atsakingas už gyvūnų gerovę

2016 m. rugsėjo 24 d., šeštadienis Nr.71(1604)

Artėja dvi datos, vienaip ar kitaip susijusios su gyvūnų globa, veterinarijos tarnybų darbu ir mūsų visų požiūriu į gyvūnų globą, jų gerovę. Rugsėjo 28 dieną minėsime Pasaulinę pasiutligės dieną. Šios dienos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į pasiutligės grėsmę žmonėms ir gyvūnams.

Pasiutligė – virusinė liga, kuria gali užsikrėsti gyvūnai ir žmonės. Išryškėjus neurologiniams pasiutligės simptomams, liga tampa mirtinai pavojinga. Apie tai, kokia situacija su pasiutlige mūsų rajone ir apie prevencines priemones, kurios bus vykdomos, - šiek tiek vėliau, o dabar apie spalio 4 d. minimą Pasaulinę gyvūnijos dieną (šv. Pranciškų).

Šv. Pranciškų krikščionys laiko gyvūnų globėju, todėl ši diena 1931 m. buvo paskelbta ir Pasauline gyvūnijos diena. Lietuvoje ši diena nuo 2000 metų įtraukta į minėtinų dienų sąrašą. Šią dieną skatinama susimąstyti apie gyvūnijos apsaugą, gyvūnų teises.

Apie Švenčionių VMVT šioms dienoms skirtus renginius kalbėjausi su vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru Markevičiumi ir vyriausiąja veterinarijos gydytoja-inspektore Lilija Klimovič.

Apie situaciją dėl pasiutligės ir prevencines priemones, skirtas Pasaulinei pasiutligės dienai paminėti, papasakojo Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

- Pradėkime nuo to, kas džiugina. Jau trejetas metų, kai Švenčionių rajone nėra užfiksuota nė vieno pasiutligės atvejo, bet rūpesčių tikrai nemažėja. Šiais metais jau turime 38 atvejus, kai žmones apkandžiojo ar apdraskė namuose auginami gyvūnai. O štai tada ir prasideda rūpesčiai. Jei gyvūnas skiepytas nuo pasiutligės ir yra tą patvirtinančios pažymos – viskas gerai, bet jei naminis gyvūnas neskiepytas, tada rūpesčių nemažai. Jei gyvūno apkandžiotas žmogus kreipiasi į medikus, apie tai informuojama Visuomenės sveikatos centras, o jei atvejis sunkesnis, informuojama ir policija. Tada ir mes gauname pranešimą iš Visuomenės sveikatos centro ir aiškinamės situaciją. Visus šunis ir katinus ir namuose laikomus šeškus privaloma skiepyti, bet, deja, tą daro ne visi gyvūnų laikytojai. Jei paaiškėja, kad laikomas gyvūnas nėra skiepytas nuo pasiutligės, skiriama 15 eurų bauda. Visais atvejais, jei gyvūnas skiepijamas, privatus veterinarijos gydytojas išduoda pažymą ar padaro žymą gyvūno skiepų knygutėje. Per metus rajone paskiepijama nuo pasiutligės iki 1300 naminių gyvūnų, daugiausia šunų. Norėčiau priminti, kad jei žmogų apkandžiojo ar apdraskė nuo pasiutligės neskiepytas gyvūnas, jis gali kreiptis į teismą, ir gyvūno šeimininkas turės apmokėti gydymo išlaidas. O ir visas procedūras iškentėti nėra malonu. O tai, kad jau kuris laikas neregistruojami pasiutligės atvejai, turėjo reikšmės ir oralinė vakcinacija. Norėdami prisidėti prie kovos su pasiutlige, spalio 1 d. kartu su privačiais gydytojais organizuojame akciją prieš pasiutligę. Gyvūno savininkui reikės tik susimokėti už vakciną. Nuo pasiutligės gyvūnai bus vakcinuojami ir konsultuojama gyvūnų sveikatos klausimais spalio 1 d. (šeštadienį) Kaltanėnų mstl., Sodų g. 20, nuo 9 iki 12 val., Pabradėje, Malūno g. 18, nuo 10 iki 13 val., Milkuškų k., Liepų g. 6, nuo 8 iki 9 val., Bačkininkų k., Ežero g. 16, nuo 9 iki 12 val., Aučynų k. nuo 9 iki 12 val., Vidutinės k. nuo 9 iki 12 val., Švenčionėliuose, Žilvičių 14-28, nuo 10 iki 13 val., Pabradėje, Vilniaus g. 37, nuo 10 iki 13 val. Tikimės, kad gyvūnus laikantys žmonės pasinaudos akcija ir paskiepys savo augintinius nuo pavojingos ligos – pasiutligės.

Pasaulinei gyvūnų globos dienai organizuojame fotografijų konkursą „Mano augintinis – mano šeimos narys“. Konkurse kviečiame dalyvauti 5-12 klasių moksleivius, bet gali dalyvauti ir visi norintys. Fotografijas reikia siųsti el. paštu: svencioniur@vet.lt. Kartu su nuotrauka turi būti atsiųstas jos pavadinimas, autoriaus vardas, pavardė bei kontaktiniai duomenys. Nugalėtojų laukia piniginiai prizai, o apdovanojimas bus spalio 4 d. 15 val. Švenčionių VMVT patalpose. Laukiame įdomių fotografijų, - baigdamas pasakojimą apie renginius, skirtus dviem su gyvūnų globa ir jų sveikata susijusioms dienoms sako Gintaras Markevičius.

O štai ką apie gyvūnų gerovę papasakojo vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Lilija Klimovič:

- Sulaukiame nemažai skundų iš aktyvių piliečių dėl gyvūnų gerovės. Gerai, kad yra nemažai žmonių, kurie nelieka abejingi ir praneša apie blogomis sąlygomis laikomą naminį gyvūną. Tai gali būti ir blogos laikymo sąlygos, ir alkis, troškulys, sužalojimai. Laikantis gyvūną žmogus turi žinoti, kad gyvūnas turi turėti laisvės, nes kartais žmonės gyvūną patalpina tokiame aptvare, kur jis vos gali pajudėti. Nėra kus pasislėpti nuo saulės, nuo lietaus, pririšamas trumpa grandine. Grandinė turi būti 4-5 metrai, o kartais randi šunį pririštą 1 m ilgio grandine. Būna ir tokių atvejų, kai du šuniukus pririša prie vienos būdos. Gauname nemažai pranešimų apie žiemą lauke laikomus gyvulius. Gauname pranešimų ir apie beglobius gyvūnus, nors tokiais atvejais žmonės turėtų kreiptis į savivaldybę ir pranešti atitinkamam skyriui arba nugabenti į veterinarinį patvirtinimą turinčius gyvūnų globos namus. Prasidėjus laukinių gyvūnų migracijai, sulaukiame pranešimų apie sužeistus paukščius ir gyvūnus. Pastebėjus gyvūnų gerovės pažeidimus, žmonės gali mums apie tai pranešti įvairiais būdais: užsukti į Švenčionių VMVT (Kelininkų g. 4, Švenčionys) arba parašyti laišką šiuo adresu, taip pat galima darbo laiku paskambinti tel. (8 387) 51791, arba el. paštu: svencioniur@vet.lt arba visą parą veikiančiu nemokamu tel. 8 800 40403. Dėl žiauraus elgesio su gyvūnu ar jų kankinimą reikia pranešti policijai bendrosios pagalbos centro numeriu 112, - baigdama mūsų pokalbį sakė Lilija Klimovič, o mes, žmonės, nepamirškime paprastos tiesos, kad visada esame atsakingi už savo augintinį.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis