Mes turime 351 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1722
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17923
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93953
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ūkininkaujantiems nepalankiose vietovėse – kompensacinės išmokos

2011 m. gruodžio 7 d., trečiadienis Nr.90 (1137)

Šių metų lapkričio 4 d. Svirkų kaimo gyventoja Stasė Kliševičienė viešnios teisėmis dalyvavo Lietuvos nederlingų žemių asociacijos Perlojoje (Varėnos r.) surengtoje konferencijoje. Renginyje pareikštas mintis svirkietė gana plačiai išdėstė lapkričio 23 d. „Švenčionių krašto“ paskelbtoje publikacijoje „Nederlingų žemių ūkininkai gina savo teises“. Viena iš daugelio išsakytų problemų buvo ta, kad žemdirbiai, ūkininkaujantys didelio nepalankumo ir mažo nepalankumo žemėse, nežino, kokią gaus paramą, nors 2011-ieji jau baigiasi.

Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma, supažindindamas su žemės ūkio ministro 2011 m. lapkričio 24 d. įsakymu Nr. 3D-862 dėl paramos ūkininkaujantiems didelio ir mažo nepalankumo vietovėse sako:

- Visa Švenčionių rajono savivaldybės teritorija priskirta didelio nepalankumo ūkininkauti vietovių kategorijai. Sutinkamai su minėtu ministro įsakymu, didelio nepalankumo vietovėse nuo šių metų gruodžio 1 d. pareiškėjams bus išmokamos nustatyto dydžio kompensacinės išmokos – 174 Lt/ha. Pernai jos buvo didesnės – 260 Lt/ha. Šiemet mažesnės kompensacinės išmokos ir ūkininkaujantiems mažo nepalankumo vietovėse – 131 Lt/ha (pernai buvo 195 Lt/ha).

Be to, šiemet kompensacinių išmokų negaus tie, kurie deklaruoja tik pievas, ganyklas, bet nelaiko gyvulių. Pavyzdžiui, norėdami gauti išmoką už 1 ha pievų arba ganyklų, pareiškėjas turi turėti 0,2 sąlyginio gyvulio. Paprastai tariant, jei žmogus laiko vieną karvę, jis išmokų gali tikėtis už 5 ha pievų arba ganyklų. Už likusį tokių žalienų plotą – šeštą, septintą, aštuntą ir t.t. hektarus jis išmokų negaus.

Bronius NARKŪNAS
 

 
Reklaminis skydelis