Mes turime 524 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3285
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28415
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75741
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Europos kalbų diena Švenčionėlių progimnazijoje

2016 m. spalio 5 d., trečiadienis Nr.74 (1607)

Rugsėjo 26-oji – kasmetinė visos Europos kalbinės įvairovės šventė. Mūsų mokykloje vyko 5-8 klasių kultūrinė diena, skirta Europos kalbų dienai paminėti.

Šią dieną švenčiame nuo 2001 metų, norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į kalbų mokymosi svarbą, supažindinti su daugybe Europoje vartojamų kalbų ir skatinti jų mokymąsi visą gyvenimą. Kalbos atveria visas duris. Gebėjimas suprasti įvairias kalbas, bendrauti jomis tampa kasdienio gyvenimo būtinybe.

Per pirmąją pamoką mokiniai dalyvavo viktorinoje „Pažinkime Europą“. Darbas klasėse vyko grupėmis. Nugalėjo komandos, surinkusios daugiausia taškų. Per antrąją pamoką mokiniai kūrė, piešė, gamino plakatus, šūkius, skirtus Europos kalbų dienai. Per 3-4 pamokas mokyklos salėje vyko renginys „Atverkime kalboms duris“, skirtas šiai dienai paminėti. Salė buvo papuošta simboline atributika. Interaktyviojoje lentoje per visą ekraną puikavosi Europos kalbų ženklas, kuris simbolizuoja daugiakalbystės svarbą ir aktualumą, kalbos vertybes bei grožį. Pačioje pradžioje nuskambėjo Europos kalbų dienos himnas, po to buvo pristatytos septynios Europos šalys.

Karolina Karneckaitė susirinkusius pasveikino vokiškai. Buvo rodomos skaidrės su šios šalies vaizdais ir pagrindinėmis įžymybėmis. 6b, 7, 8 klasių mokiniai padainavo dainelę „Guten Tag“, vaidino dialogus, o pašėlusios raganaitės nepaliko salėje abejingų.

Raminta Stankevičiūtė pasveikino visus ispaniškai. Ir pakvietė pakeliauti po šią nuostabią kalnuotąją šalį. 8c klasės mokinė Karina Masoit padeklamavo eilėraštį apie vasarą ispaniškai. Irmos Lavreckienės parengtas ispaniškas šokis, kurį atliko 8 klasės mergaitės, įkaitino ne vieno kraują.

Toliau buvo rodomos skaidrės apie Italiją. 8a klasės mokinė Greta Jaksebogaitė padeklamavo eilėraštį apie sapnus ir svajones itališkai. Rolandas Vaiškūnas padeklamavo ketureilį: „Jazyk my russkij izučajem/ I na urokach otmečajem,/ Kak on velik, kak on moguč/ I jarok, slovno solnca luč“. Skaidrėse buvo pristatytos pagrindinės Rusijos įžymybės, labiausiai turistų lankomos vietos. 8d klasės mokiniai padeklamavo eilėraštį apie užsienio kalbų mokymosi naudą. Tos pačios klasės mokiniai atliko populiarų rusišką šokį „Kalinka“. Maloniai nustebino 7b klasės mokinio Luko Veličkos mama Vincenta, pasekusi rusų klasiko A.Puškino pasaką apie žveją ir auksinę žuvelę. 8a klasės mokiniai padainavo populiarią Rusijoje dainą „Na nedelku do vtorogo ja ujedu v Komorovo“.

Kamilė Ražauskaitė pasveikino visus turkiškai ir pakvietė vizualiai pakeliauti po šią saulėtą, karščiu alsuojančią, jūrų apsuptą šalį. 8c klasės mokinė Karina Masoit padeklamavo eilėraštį apie gyvenimą, jo džiaugsmus ir vertę turkų kalba.

Robertas Šimanelis, Justas Stvolas jau kelerius metus po pamokų skuba į lenkų mokyklėlę. Jie vis dar gyvena įspūdžiais, patirtais Lenkijos jaunimo kalbų stovykloje. Mokiniai papasakojo apie lenkų kalbos mokymąsi, ekskursijas, smagiai praleistą laiką, naujas pažintis, pademonstravo skaidrėse vietas, kuriose lankėsi būdami Lenkijoje.

Galiausiai buvo pristatyta Jungtinė Karalystė. Ketvirtokai atliko dainelę „Summer Goodbye“, o šeštokai padainavo „The more we get together“. 8a ir 8b klasių moksleivės parengė dainą „The show“, kurias paruošė meno mokyklos mokytojas Gytis Šalna. Septintokai atliko dainelę „We are the world“.

Renginio pabaigoje kalbėjo mūsų progimnazijos direktorė Rita Gasparevičienė, kuri labai džiaugėsi, kad mokiniai moka ne po vieną užsienio kalbą, o ir šventei pasirengė puikiai: skambėjo dainos, eilėraščiai, pasakojimai įvairiomis Europos kalbomis.

Renginyje dalyvavo ne tik 5-8 klasių mokiniai ir mokytojai, bet ir mokinių tėveliai. Renginį organizavo užsienio kalbų mokytojos: Nijolė Vainorienė, Jolanta Klipčiuvienė, Inesa Stvolienė, Vita Volskienė, Irena Ulevičienė, Romualda Kubilienė. Iki kitų susitikimų.

Romualda KUBILIENĖ