Mes turime 487 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3916
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22337
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:104086
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ketvirtąjį kartą vėl šoko visi kartu

2016 m. spalio 5 d., trečiadienis Nr.74 (1607)

Švenčionių miesto kultūros centro „Aukštaitijos“ ansamblio meno vadovė Jolanta Razmienė kartu su kolegomis iš Zigmo Žemaičio gimnazijos vėl sukvietė gausų būrį šokėjų į projektą „Mes vėl esame kartu“. Šis projektas rengiamas ketvirtąjį kartą jau organizatorių ir svečių pamėgtoje vietoje – Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre. Būrį gražaus ir kūrybingo jaunimo, sugužėjusio čia į dviejų dienų stovyklą. Oras buvo rudeniškai šiltas, o dalyvių nuotaika – puiki. Šį projektą finansavo Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras bei Švenčionių rajono savivaldybės Jaunimo reikalų taryba. Kaip įprasta dalyvavo nemažai svečių: Vilniaus rajono Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos tautinių šokių kolektyvas „Perla“ (meno vadovas German Komarovski), šiais metais televizijos tautinių šokių konkurse laimėjęs pirmąją vietą. Didžiausią dalyvių būrį sudarė Švenčionių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ šokėjai (meno vadovė Jolanta Razmienė), Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos etnokultūros būrelio „Atgaja“ nariai (vadovė Jūratė Vitkauskienė) bei folkloro ansamblis „Aušrela“ (vadovas Kazimieras Pranskus).

Stovykloje viena kitą keitė sportinė, kūrybinė, koncertinė veiklos, veikė lietuvių ir lenkų tautų šokių bei folkloro studijos, kūrybinės laboratorijos.

Folkloro kolektyvai rengėsi ir visuotinei šokių akcijai „Visa Lietuva šoka“. Išmoko ir lenkiškų šokių. Jaunimas turėjo puikią galimybę prisiliesti ir prie tradicinių amatų. Šioms veikloms vadovavo tautodailininkai iš Kaltanėnų Algirdas ir Rasa Breidokai.

Projekto dalyviai, klausydamiesi pasakojimų apie duoną kaltanėniškių tarme, archajišku būdu lauko krosnyje kepė neraugintos duonos paplotėlius, laužė juos, ragavo tradicinių žolelių arbatų. Pirmosios dienos triūsą vainikavo bendras koncertas, kuriame dalyviai pristatė tądien išmoktus sujungtus liaudies šokius ir dainas. Po koncerto kartu su žiūrovais visi įsitraukė į respublikinę LLKC inicijuojamą akciją „Visa Lietuva šoka“.

Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro sporto salės grindys linko nuo gausaus būrio šokėjų atliekamų folklorinių lietuvių ir lenkų šokių. Projekto iniciatorė choreografė J.Razmienė sakė: „Dar kartą suvokėme ir įrodėme, kad ne tik gerbiame, mylime ir puoselėjame savo kultūrą, tradicijas, tačiau mokame darniai gyventi su šalia esančiomis tautomis, ieškoti sąsajų tarp kultūrų, gerbti visų tautinių bendrijų atstovus“.

Pasibaigus koncertui, rajono mero vardu projekto dalyvius pasveikino ir saldžias dovanas įteikė Švenčionių rajono savivaldybės tarybos sekretorė Simona Kazlienė. Dalyvius pasveikino ir projekto vadovė Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daiva Jasiulionienė, kuri padėkojo kolektyvų vadovams ir veiklų vykdytojams, o Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro darbuotojams bei direktoriui Kęstučiui Lisauskui dar ir už nuoširdų ir svetingą priėmimą. Po koncerto jaunimo klegesys netilo šventinėje vakaronėje.

Antroji stovyklos diena prasidėjo mankšta, toliau – kūrybinės laboratorijos, praktiniai senųjų amatų užsiėmimai. Tautodailininkų Breidokų šeima įdomiai ir patraukliai pristatė tradicinių lietuviškų juostų technologijas. Veikla taip įtraukė ir užbūrė, kad dalis stovyklautojų gardžius cepelinus ketino iškeisti į juostų pynimą.

„Išvykome pavakare šiek tiek pavargę, tačiau labai laimingi, praturtėję dvasiškai, susitikę su draugais, išmokę ir sužinoję naujų dalykų, pabendravę su nuostabiais žmonėmis, giliau pažinę savąją kultūrą ir labiau gerbiantys kitas tautas, - pasakojo J.Razmienė. - Taip gera, kad dar kartą, galbūt ne paskutinį, buvome kartu“.

Irena POŽĖLIENĖ