Mes turime 169 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4054
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21396
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65379
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Oi, tie grybai grybai

2016 m. spalio 12 d., trečiadienis Nr.76 (1609)

Prieš daugiau nei dešimtmetį gimusi Grybų šventė, šiemet, galima sakyti, sugrįžo į pirmykštį formatą, kai joje dalyvavo tik moksleivių komandos, o pagrindiniai rengėjai buvo Švenčionėlių miškų urėdija. Kadangi šiemet rajono valdžiai rajoninė Grybų šventė tapo nereikalinga, Švenčionėlių miškų urėdija nusprendė nenutraukti tradicijų gijos ir Grybų šventę, jau berods tryliktą kartą, surengė pas save. Ar nuo to nukentėjo šventė? Manau, kad ne. Taip, neliko pompastikos, suaugusiųjų komandų, bet buvo daugiau dalykiškumo, konkretumo ir gamtos pažinimo.

Į Grybų šventę atvažiavo trys moksleivių komandos. Patys jauniausi – iš Švenčionėlių socialinių paslaugų centro, taip pat Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos komanda ir Švenčionių progimnazijos komanda. Grybų šventė prasidėjo Švenčionėlių miškų urėdo Naurio Jotauto palinkėjimais varžybų dalyviams.

- Be grybų nebūtų ir šventės. Sveiki, vaikai. Apgailestauju, kad miške šiuo metu grybų beveik nėra, bet tradicija tęsiasi. Labai džiaugiuosi, kad tai vyksta. Miškas – tai nėra vien mediena, žvėrys, kiti miško gyventojai, bet yra ir mažieji miško turtai – tai grybai, uogos, vaistažolės... O kur grybai, ten ir nuotykiai, azartas rasti kuo daugiau ir didesnių, ypač baravykų. Sveikinu jus visus su Grybų švente ir linkiu geros šventės, - sakė urėdas Nauris Jotautas. Po to visas šventės vedimo vadžias į savo rankas perėmė Baravykas (Vytautas Bunevičius) su savo pagalbininkėmis Girinukėmis Ona Gyliene ir Lina Rodevičiene.

Varžybų dalyvių laukė įdomi programa, kuri prasidėjo smagiu apšilimu – paslėptų grybų, tiesa, popierinių, paieška. Jau pirmoje rungtyje patys azartiškiausi buvo Švenčionėlių socialinių paslaugų centro komandos nariai, kurie surado daugiausia paslėptų grybų. Po puikaus apšilimo, teisėjams išėjus į savo stoteles, komandos, prieš išeidamos į trasą, turėjo atsakyti į nemažai įdomių klausimų, kurie, beje, turėjo ir puikią pažintinę paskirtį. Už teisingus atsakymus komandos savo kraitę papildydavo taškais. Svarbu buvo ir tai, kad soste sėdintis Baravykas paaiškindavo vieną ar kitą atsakymą.

Švenčionių visuomenės sveikatos centro atstovė Elena Vaitekėnienė ne tik apie medžiagas, iš kurių sudaryti grybai, kalbėjo, bet ir paaiškino, kaip reikia grybus apdoroti, kad neapsinuodytume, bet ir ką daryti pajutus, kad apsinuodijai grybais.

Buvo sudeginta ir milžiniškos cigaretės imitacija. O tai padaryta ne šiaip sau, o primenant, kad rūkant miške galima sukelti gaisrą, nes dėl numestų neužgesintų cigarečių išdega daug hektarų miško.

- Saugokim mišką, ir jis mums atsidėkos, - sakė Baravykas (Vytautas Bunevičius), o cigaretės imitaciją padarė Švenčionėlių socialinių paslaugų centro komanda. Po savotiško apšilimo komandos išskubėjo į trasą ieškoti paslėptų stotelių, kur dar ir į klausimus teko atsakinėti. Kuo daugiau atsakei, tuo daugiau taškų gavai.

Kol komandos varžėsi trasoje, likę Grybų šventės dalyviai laiko tuščiomis neleido – padedami Alinos Ivanovienės piešė plakatus. Vėliau sugrįžusių komandų ir kitų dalyvių laukė malonus siurprizas – skani košė. Paskutinius taškus komandų varžytuvėse sudėliojo meniniai pasirodymai, o po to laukė pati maloniausia procedūra – apdovanojimai ir gera nuotaika, kurią išsivežė Grybų šventėje dalyvavę moksleiviai ir pedagogai. Manau, kad ir organizatoriai liko patenkinti nauju šventės formatu, kuris, mano nuomone, pilnai pasiteisino, ir ateityje tęsiant Grybų šventės tradicijas gali tapti pagrindiniu atskaitos tašku, nes moksleiviai įgauna daugiau žinių, kurios gali praversti tolimesniame gyvenime. Beje, nugalėjo šį kartą patys jauniausi – Švenčionėlių socialinių paslaugų centro komanda. Antra liko Švenčionių progimnazijos komanda, o trečiąją vietą užėmė Švenčionėlių Mindaugo gimnazija.

Algis JAKŠTAS