Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2893
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13080
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89110
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vokiečių aviganė Dora susekė 17 migrantų iš Vietnamo ir juos lydėjusius čečėnus

2016 m. spalio 15 d., šeštadienis Nr.77 (1610)

Švenčionių rajone vokiečių aviganė Dora pusketvirto kilometro sekė įtariamų sienos pažeidėjų pėdsakais, kol tankiame miške surado 17 nelegalių migrantų iš Vietnamo. Dora susekė ir šalia buvusį, įtariama, jų vedlį čečėną. Dar vieną miške buvusį čečėną iš oro pastebėjo pasieniečių sraigtasparnio pilotai.

Spalio 5 d. apie vidurdienį ties Švenčionių rajono Janutiškės kaimu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės Švenčionių užkardos pasieniečiai aptiko įtartinų žymių. Ši vieta yra prie sienos su Baltarusija. Buvo iškviestas Pavoverės užkardos kinologas su ketverių metų vokiečių avigane Dora. Ji turi aukščiausią pasieniečių šunims suteikiamą kvalifikacinę kategoriją. Dora nesunkiai užuodė įtariamų pažeidėjų pėdsakus ir jais VSAT pareigūnus nuvedė į Lietuvos gilumą.

Mišku vokiečių aviganė iš viso sekė apie pusketvirto kilometro, kol tankumyne tarp Bildų ir Vigadkos kaimų aptiko besislepiantį būrį žmonių. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo 17 nelegalių migrantų iš Vietnamo, 15 vyrų ir 2 moterys. Jie buvo pasklidę nedideliame plote. Dauguma užsieniečių turėjo savo šalies pasus be Šengeno vizų. 3 sulaikytieji dokumentų neturėjo, bet irgi prisistatė Vietnamo piliečiais.

Nuo šios vietos Dora savo kinologą vėl pradėjo vesti pėdsakais ir netrukus miške netoliese surado dar vieną vyrą. Paaiškėjo, kad tai pasą be Šengeno vizos turėjęs 24-verių čečėnų tautybės Rusijos pilietis. Įtariama, kad jis lydėjo vietnamiečių grupę.

Tuo metu mišką iš oro žvalgė į įvykio vietą iškviesta pasieniečių sraigtasparnio įgula. Pilotai miške susekė dar vieną žmogų. Sulaikytas dar vienas čečėnas, turėjusį 21-erių Rusijos piliečiui išduotą pasą be Šengeno vizos. Manoma, kad tai antras vietnamiečius lydėjęs vedlys.

 Sulaikytus vietnamiečius pasieniečiai uždarė į areštines ir Tverečiaus užkardos laikino sulaikymo patalpas. Čečėnai irgi uždaryti į areštinę.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Čečėnams taip pat pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Iš viso šiemet pasieniečiai sulaikė 192 Vietnamo piliečius, kurie neteisėtai bandė patekti į Lietuvą. Pagal pilietybes vietnamiečių šiemet, kaip ir pernai bei užpernai, yra daugiausiai tarp visų sulaikytų nelegalių migrantų.

VSAT inf.

 
Reklaminis skydelis