Mes turime 430 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4429
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14616
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90646
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dainuok, mano lyra

2016 m. spalio 22 d., šeštadienis Nr.79 (1612)

Matyt neatrasiu Amerikos pakartodamas seną posakį: „Tautos identiteto išlikimas priklauso nuo kultūros pagrindų išsaugojimo, puoselėjimo.“ Tuo dar kartą buvo galima įsitikinti lankantis 4-ajame respublikiniame rusų kultūros festivalyje „Lyra“, kuris kaip jau įprasta vyko Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje. Šis festivalis padeda diegti rusų kultūros pradmenis tautinės mažumos Lietuvoje jaunimo tarpe, nes pagrindiniai festivalio dalyviai – įvairaus amžiaus moksleiviai.

Savo dainas ir šokius festivalio žiūrovams ir svečiams dovanojo atlikėjai iš Vilniaus, Visagino, Lentvario, Pabradės. Sulaukta nemažai garbių svečių: kultūros ministras, LR Seimo narys Šarūnas Birutis, LR Seimo nariai Larisa Dmitrijeva ir Zbignev Jedinskij, Tautinių mažumų departamento prie LR Vyriausybės specialistai Aušra Šokaitienė ir Robert Duchnevič, Tautinių bendrijų namų direktorė Alvida Gedaminskienė, Švenčionių r. meras Rimantas Klipčius su visa svita ir dar nemažas būrys svetelių.

Festivalyje dalyvavo gražus būrys kolektyvų ir solistų. Vilniaus V.Kačialovo gimnazijai atstovavo solistės Liudmila Kuzybajeva ir Eva Kučerova (vad. Borodenkova), Vilniaus L.Karsavino vidurinei mokyklai atstovavo vokalinis ansamblis „Vesnuški“ ir solistė Zlatoslava Chrustalova (vad. Tamara Tretjakova), Vilniaus darželiui-mokyklai „Berželis“ atstovavo vokalinis ansamblis „Beriozka“ (vad. Tamara Tretjakova), Lentvario I vidurinei mokyklai atstovavo rusų liaudies instrumentų orkestras „Tresčiotki“ (vad. Irina Zaveckaja), Vilniaus A.Puškino vidurinei mokyklai atstovavo vokalinis ansamblis „Pojuščyje serdečki“ (vad. Svetlana Pozdniakova, choreografė Jana Neverovič) ir solistai Robert Staševskij ir Julija Vaitoškaitė (vad. Svetlana Pozdniakova), Vilniaus „Ateities“ vidurinei mokyklai atstovavo vokalinis ansamblis „Zoriuška“ (vad. Natalija Grudzinskienė) ir solistė Ekaterina Mikulec (vad. Marija Presniakova), o daugiausia kolektyvų atstovavo Pabradės „Žeimenos“ gimnazijai: vokaliniai ansambliai „Zadorinka“, „Rodničiok“, „Zabava“, „Žeimianuška“, „Jagodka“ ir „Rosinka“ (choreografė Zita Sklubovskaja).

Festivalio kultūrinę programą pradėjo svečiai iš Visagino – kultūros centro folkloro kolektyvas „Žavoronok“ (vad. E.Churakova). iš tiesų buvo smagu žiūrėti kolektyvų ir solistų pasirodymus. Gėrėtis slavišku temperamentu pulsuojančiais šokiais bei rūbų spalvingumu. Žinoma, buvo nemažai sveikinimų, palinkėjimų. Tokia jau svečių priedermė – atvažiavai, turi palinkėti kažko, o dar geriau – ir dovanų atvežti. Organizatoriai taipogi neliko skolingi. Ne tik kolektyvams, bet ir svečiams atminimo dovanėles įteikė, bet visa tai ne tiek svarbu. Svarbiausia – jaunųjų artistų pasirodymas. Gal ir per skambiai skamba žodis „artistai“, bet kitą atitikmenį sunkoka rasti, nes ko jau ko, o jaudulio prieš pakylant į sceną buvo užtektinai. Norėtųsi paminėti ir pagrindinius festivalio „Lyra“ organizatorius: Snežana Novikova, Svetlana Chmyzinikova ir Nadežda Lipinskaja. Be šių veiklių ir iniciatyvių savo kultūros puoselėtojų respublikinio rusų kultūros festivalio „Lyra“ muzikinė lyra tikrai neskambėtų.

Gal tiek trumpai apie festivalį, nes aprašinėti, kaip kas šoko ar dainavo – beprasmiška, nes tikrąjį vaizdą gali susidaryti tik žiūrėdamas ir klausydamas atlikėjų pasirodymų.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis