Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4060
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22604
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69930
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajoną kausto baimė

2016 m. lapkričio 5 d., šeštadienis Nr.82 (1615)

Žmonės įbauginti vietinės valdžios, valdžia, pasirodo, taip pat bijo žmonių

 

Pradžia...

Pirmadienio rytą Švenčionių miesto centre vyko istorinis įvykis – pirmasis tokio pobūdžio protesto mitingas prieš rajono valdžios veiksmus, bloginančius verslo sąlygas rajone. Per naujos valdžios vienerius valdymo metus verslo subjektų Švenčionių rajone (vieninteliame Vilniaus apskrityje) sumažėjo beveik trečdaliu. Pagal veikiančių ūkio subjektų skaičių rajonas atsidūrė priešpaskutinėje, 59-ojoje vietoje.  Tai – Laisvosios rinkos instituto duomenys. Įsigilinus darosi baisu, su kokia jėga šluojami nuo žemės paviršiaus vietiniai smulkūs verslininkai. Ir visa tai – liberalų užvaldytame rajone, kurių iškeltas jaunasis meras prieš rinkimus žarstė pažadus remti smulkųjį verslą.

„Tai tik pradžia,“ - mįslingai nutęsė mitingo organizatorius Vytautas Bulka.

 

Rajone paslaugų negavo – pinigai vėl iškeliavo

Mitingo organizatorius tarybos narys Vytautas Bulka sakė esąs priblokštas rajono valdžios despotizmo, dėl kurio vėl gi nukentėjo vietinis smulkusis verslas. Jis kreipėsi į asmenį, kuris rajone gamina iškabas, stendus ir kt., bet šiam buvo įsakyta „iš aukščiau“ V.Bulkai šūkių, transparantų nedaryti. „Viską pasidariau Vilniuje, žinoma, ir pinigai iškeliavo į Vilnių. O galėjo uždirbti smulkusis verslas rajone,“ - apgailestavo mitingo organizatorius V.Bulka.

Ir tai dar ne visi rajono valdžios „pagaliai į ratus“. Švenčionių m. kultūros centras pasitvirtino taryboje mokamų paslaugų įkainius, tarp jų ir įgarsinimo paslaugą. Kai šios paslaugos (už pinigus!) paprašė mitingo organizatorius, kultūros centras prarado bendravimo dovaną – į prašymą nebuvo jokio atsakymo. Beliko išsinuomoti megafoną, už kurio nuomą pinigai taip pat iškeliavo į Vilnių. Kultūros centras negavo pajamų, bet niekam tai nerūpi. Pasak Vytauto Bulkos, jis nepyksta ant žmonių, nes žino, kokioje baimėje ir įtampoje jie nuolat gyvena. Beje, ar tikite, kad tai atsitiktinumas, jog kaip tik tą dieną mero darbotvarkėje atsirado „susitikimas su Švenčionių kultūros centro direktoriumi Aurimu Baliukoniu“ (ištrauka iš mero darbotvarkės, - red.)? Daugybė žmonių jau žino, ką reiškia tokie „susitikimai“...

„Tik komunistiniais laikais, kai kūrėsi Sąjūdis ir vyko mitingai prieš Komunistų partiją, jos kontroliuojamą Vykdomąjį komitetą, rajkoopsąjungą ir pan., buvo draudžiama eiti į mitingus, žmonės buvo gąsdinami. Visa tai pasikartojo nepriklausomoje Lietuvoje Švenčionyse, valdant liberalams, jaunimui“, - baisėjosi Vytautas Bulka, šiame mitinge apie savo verslą neužsiminęs nė vienu žodžiu, nes, kaip teigė, ginantis apskritai verslo teisę egzistuoti rajone.

 

Valdžia nedrįso pažvelgti žmonėms į akis

Pirmadienio rytą rajono valdžia užsibarikadavo „baltuose namuose“ ir neišklausė dirbančių žmonių. Meras iš savo kabineto žvilgčiojo į aikštę prie pašto pro užuolaidų kraštelį. Nonsensas, kad pas mitingo dalyvius niekas iš valdžios taip ir neišėjo. O juk protestavo ne vienas Vytautas Bulka. Išdrįso ateiti ir keletas verslininkų, tarp jų – ir ūkininkų, politikų, buvo smulkiųjų verslininkų atstovė iš Utenos rajono, asmeniškai patyrusi jaunosios rajono valdžios nagus.

Nei meras, nei vicemeras, nei administracijos direktorius nepasirodė, nors, šaltinių teigimu, vienas jų norėjo eiti pas žmones. „Kai vyksta protestai, mitingai Vilniuje prie valdžios įstaigų, vadovai bendrauja su protestuojančiais, išklauso jų pretenzijas. Briuselyje ūkininkai prie Parlamento važinėja su traktoriais, prisiveža gyvulių, ir ten su jais elgiamasi demokratiškai – pas dalyvius ateina aukščiausi asmenys, jie nesislepia nuo liaudies, iš kurios mokesčių sočiai gyvena. Švenčionių rajono valdžia tiesiog spjauna į vietos verslininkus, trečdalį jų jau sunaikinusi,“ - piktinosi mitingo organizatorius Vytautas Bulka.

Pirmąjį mitingą filmavo trys operatoriai. Rajono valdžios gėda įeis į istoriją. Galbūt į tą patį mero Rimanto Klipčiaus šlovės stendą, kuris atidarytas Nalšios muziejuje. Taip taip, kaip kokio Šiaurės Korėjos vado Kim Jong-Uno, kurį posėdžiuose nevengia minėti jaunasis meras. Nustebote? Yra dalykų, kurie nustebins dar labiau...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

Mitingo reikalavimai

 

Įrengti civilizuotas turgavietes rajono miestuose (Pabradėje žmonės apskritai purvyne murkdosi).

Sumažinti verslo liudijimų ir turgaviečių mokestį.

Atšaukti ydingą išorinės reklamos apmokestinimo tvarką.

Remti smulkųjį ir vidutinį verslą.

Tęsti daugiabučių renovaciją, kuri suteiktų darbo ir rajono įmonėms.

Nesudaryti dirbtinių kliūčių rajono verslo subjektams dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose.

Pradėti įgyvendinti vicemero K.Trapiko parengtą smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo projektą.

Mažinti komunalinių atliekų mokestį įmonėms, kurioms valdžia jį labai pakėlė, ir gyventojams, kuriems mokestis nekilo, bet galėtų mažėti trečdaliu.

Nušalinti susikompromitavusią rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų komisiją, kuriai pirmininkauja Arūnas Čenkus.