Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2584
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12771
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88801
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono valdžia „nurašė“ rajono verslo įmones

2016 m. lapkričio 12 d., šeštadienis Nr.84 (1617)

Spalio 31 d. tarybos narys, rajono verslininkas Vytautas Bulka, neapsikentęs rajono valdžios nuolat bloginamų verslo sąlygų rajone, organizavo mitingą, juo atkreipdamas visuomenės dėmesį į brutalius rajono valdžios sprendimus ir veiksmus rajono verslininkų atžvilgiu. Apie verslininkų reakciją ir naujausius rajono valdžios, galimai prasilenkiančius su įstatymais, veiksmus kalbamės su mitingą organizavusiu tarybos nariu Vytautu BULKA.

 

Kokių atgarsių visuomenėje sulaukė mitingas?

Pirmiausia labai džiugu, kad į mitingą atėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, perimančios valdžią šalyje, narių grupė. Valstiečiai pasisakė palaikantys verslą. Visų smulkių turgelio prekeivių interesus atstovavo Aurelija Jukonytė iš Utenos rajono, pasibaisėjusi mūsų rajono valdžios požiūriu į smulkiuosius prekiautojus, rinkliavos dydžiu ir valdininkų įžūlumu. Daug verslininkų, dėl įvairių priežasčių negalėjusių atvykti, skambino po mitingo ir išreiškė palaikymą. Yra ir tokių, kurie jau buvo gavę iš dabartinės valdžios malonę – smulkių darbų, bet jiems iki šiol nesumokėta. Sutrikę žmonės klausinėja, kaip atgauti uždirbtus pinigus...

 

Rajone šiuo metu vykdoma labai mažai projektų. Įmonėms – badmetis?

Projektų apgailėtinai mažai, net pradėtiems, kiek žinau, rajono valdžia nesugebėjo gauti lėšų užbaigimui. Bet ir tuose objektuose, kurie vykdomi, mūsų rajono dirbantiesiems nėra vietos. Konkursus laimi didieji žaidėjai, jie net subrangą dalijasi tarpusavyje. Jeigu anksčiau laimėjusios konkursus didelės svetimos įmonės subrangovais imdavo rajono įmones, tai dabar vietiniai niekam nereikalingi.

 

Kaip rajono valdžia išmeta vietines įmones iš konkursų?

Liūdnai pagarsėjusi Čenkaus „kontora“ - rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija, vadovaujama A.Čenkaus, žinodama rajono vietinių įmonių pajėgumus, apyvartas, į konkurso sąlygas įrašo kvalifikacines lubas, pavyzdžiui, 50 milijonų eurų apyvartą arba tokiai sumai laimėtų objektų vertę. Nedidelės rajono įmonės apie tokias apyvartas net pasvajoti negali. Neatitinka kvalifikacinio reikalavimo – iš konkurso išmetamos. Mūsų rajone šiuo metu dirba vilniečiai ir kauniečiai, o realiai – ukrainiečiai statybininkai. Beje, su Kaunu sąsajų turi dabartinis meras – jo mama kilusi iš Kauno. Kol kas nežinia, ar daugelį konkursų laiminčios firmos nėra susijusios kokiais nors ryšiais su mero aplinka.

 

Ar tokie reikalavimai nėra pertekliniai?

Žinoma, taip, bet juos panaikinti galima dažniausiai tik teismo keliu. Ne kiekvienas tam procesui ryžtasi.

 

Ar rajone nebėra pajėgių įmonių?

Žinoma, kad yra,. Prisimenu, kai buvo vykdomas apšvietimo kabeliavimas nuo Švenčionių link Cirkliškio, objekte dirbo E. Gaidamavičiaus įmonė „Etis“. Dabar net keliuose objektuose taip pat įrenginėjamas apšvietimas. Ten puikiausiai galėtų dirbti mūsų elektrikų įmonės – ta pati UAB „Etis“, M. Nalivaikos įmonė, J.Martinkėno įmonė. Visos įmonės turi licencijas, puikiai dirba, bet rajono valdžiai mieliau atiduoti darbus ir su visais mokesčiais kauniečiams (UAB „Techcom“), vilniečiams (UAB „LitCon“). Eilėje objektų keičiami langai, darbai atiduoti vėl gi vilniečiams UAB „Elito langai“, kai tuo tarpu galėtų dirbti vietiniai verslininkai, kurių rajone ne vienas ir ne du.

Anksčiau bene visus šaligatvius rajone klojo UAB „Žeista“. Dirbo tvarkingai, atsakingai, drausmingai, darbą pradėdavo jau 7 ryto. Laikas patvirtino, kad darbai atlikti kokybiškai. Bet šiandieną ir šiai įmonei nėra vietos rajone. Visos minėtos įmonės dirba – kas Vilniuje, kas Ukmergėje ir kt.

Kaip manote, kodėl rajono valdžiai patogesnės svetimos įmonės?..

 

Irdaiva“ - „Nimetus“ . Kas čia per tandemas?

Analizuojant laimėtus konkursus, į akis krinta šių dviejų įmonių tandemas. Dažniausiai konkursus laimi su Arūnu Čenkumi į rajoną grįžusi stambi įmonė „Irdaiva“ (Vilnius), bet pati darbų nevykdo, dirba UAB „Nimetus“ (Kaunas).

Vėl įdomus sutapimas – Vilnius-Kaunas. Daugelį konkursų laimėjusi „Irdaiva“ niekur pati nedirba. Dėl to Viešųjų pirkimų tarnyba įtaria, kad ši įmonė 2014 m. galėjo neteisėtai gauti 478 tūkst. eurų perduodama darbus kitoms įmonėms (apie tai rašė „Lietuvos rytas“). Mūsų rajone Pabradės „Ryto gimnazijos remonto projekte figūruoja ir kita šios nešvarios istorijos dalyvė UAB „Struktūra“ (Kaunas). Štai tokios „žvaigždės“, rajono valdžiai padedant, išstumia iš rajono objektų mūsų vietines įmones.

Įdomu ir tai, kad su ta pačia UAB „Nimetus“ rajono valdžia prieš metus turėjo labai daug bėdų dėl renovacijos, kai įmonė darbus atliko, o daugiabučių administratorius „Švenčionių švara“ neturėjo kuo mokėti. Galimai už tas „nuodėmes“ dabar rajono valdžia „atidirbinėja“, o tai jau nė nekvepia veiklos skaidrumu.

 

Paprastai per viešuosius pirkimus sutaupoma daug lėšų. Kiek naudos davė rajonui šie konkursai?

Anksčiau būdavo labai didelė ekonomija, net iki 30 proc. Dabar beveik nieko. Laimėtojai siūlė tik truputį mažesnes kainas už pradinę. Apima nuojauta, lyg būta susitarimų. Pažiūrėkime konkrečius objektus ir skaičius.

Švenčionėlių miesto kultūros centro ir viešosios bibliotekos pastato kapitalinis remontas. Laimėjo „Irdaiva“, darbus vykdo „Nimetus“. Pradinė kaina buvo 1 mln. 317333 Eur, „Irdaiva“ pasiūlė 1 mln. 312333 Eur, sumažėjo tik 5000 Eur.

Pabradės „Ryto“ gimnazijos modernizavimas, remonto darbai. Laimėjo UAB „Statybų kodas“, darbus vykdo „Nimetus“. Pradinė kaina buvo 158000 Eur, laimėtojo pasiūlymas 157698 Eur, kaina sumažėjo tik 352 Eur.

Švenčionėlių m. Švenčionių g. apšvietimą įrenginėja „Nimetus“, „Irdaiva“ ir „Techcom“, objekto vertė 112966,45 Eur.

Tos pačios gatvės šaligatvio remontą atlieka „Nimetus“, „Statybų kodas“, „Lavitas“, objekto vertė 112966,45 Eur.

Vandentiekio ir nuotekų tinklų Švenčionių g. (Švenčionėlių m.) tiesimo darbus laimėjo „Nimetus“. Pradinė kaina buvo 134756 Eur, laimėtojo pasiūlyta vos 253 Eur mažesnė (134503 Eur).

Vandentiekio ir nuotekų tinklų Kaltanėnų g. (Švenčionėlių m.) tiesimo darbai laimėtojas taip pat „Nimetus“, pradinė kaina buvo 164699, laimėtojas pasiūlė 213 Eur mažesnę (164786 Eur).

Kaip matome, nei tarp laimėtojų, nei tarp darbus vykdančių įmonių nėra nė vienos iš mūsų rajono. Minėtuose objektuose kartojasi ir tarpusavyje kaitaliojasi tos pačios įmonės, kas rodo galimai egzistuojančius susitarimus. Viešieji pirkimai šįkart ne ką tesutaupė.

 

Ar tokie susitarimai teisėti?

Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, konkursą laimėjusi įmonė turi 70 proc. darbų atlikti pati, ir tik 30 porc. gali  subrangovas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis