Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2852
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27982
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75308
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Antrą kartą Švenčionėliuose surengtas kapelų festivalis pradžiugino žiūrovus

2016 m. lapkričio 19 d., šeštadienis Nr.86 (1619)

Antrą kartą Švenčionėlių kultūros centre buvo surengtas regioninis liaudiškų kapelų ir kaimo muzikantų festivalis „Ant Sarios krantų“. Lapkričio 13 d., sekmadienį, vykęs renginys – tęstinis projektas, kurį parengė Švenčionėlių kultūros centro meno vadovė Vida Vilutienė. Šį projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba. Pirmasis festivalis vyko prieš dvejus metus – 2014-ųjų lapkritį. Ir tada, ir dabar kapelų pasirodymai sulaukė didelio žiūrovų dėmesio ir ovacijų. Juk lyriškos melodijos apie meilę, uždegančios vakaruškų polkos abejingų mažai tepalieka. Projekto vadovė Vida Vilutienė turi nemažai sumanymų ir tikisi, kad ir ateityje jai pavyks gauti Lietuvos kultūros tarybos finansavimą savo kūrybinėms idėjoms įgyvendinti, tuo pradžiuginant Švenčionėlių kultūros centro lankytojus.

Šių metų festivalio scenoje pasirodė gerai Švenčionėlių žiūrovams pažįstamos kapelos: Švenčionių miesto kultūros centro Adutiškio skyriaus kapela (vadovas Stanislovas Rumbutis), Ignalinos krašto kaimo kapela „Lanksva“ (vadovas Vincas Kliukas). Pirmą kartą Švenčionėliuose viešėjo Ukmergės rajono Veprių filialo instrumentinis ansamblis (vadovas Edvardas Ratautas), Visagino kultūros centro kapela „Linksmuolė“ (vadovas Tomas Kochanka), Ignalinos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Ringė“ (vadovė Franciška Skačkauskienė) ir Vilniaus mokytojų namų tautiškos muzikos ansamblis „Vilnija“ (meno vadovas Vytautas Zaikinas).

Visi dalyviai pasirodė puikiai, švenčionėliškiai ir miestelio svečiai negailėjo jiemsplojimų bei šūksnių „bravo“, tačiau kiekvienas ansamblis turėjo tokių deimančiukų, kurie ypač sužavėjo ir išjudino žiūrovus. Adutiškio kapela – Dainiaus Valackos valsu „Raudoni obuoliukai“ ir Vlado Valackos (Dainiaus tėvo) polka. „Lanksva“ gali didžiuotis 260 metų senumo smuiku, kuriuo Kazimieras pagriežė savo valsą. Visagino kultūros centro kapela „Linksmuolė“ – ir grojo virtuoziškai, ir dainavo lyriškai, tačiau, matyt, ne vieno žiūrovo akį traukė ir šypsenas veiduose skleidė mažieji artistai: vadovo sūnus akordeonininkas ir dviejų kapelos narių dukrytė. Ignalinos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Ringė“ ir Vilniaus mokytojų namų tautiškos muzikos ansamblis „Vilnija“ pradžiugino instrumentų gausa, balsingais dainininkais ir profesionalumu. Tačiau bene labiausiai nustebino ir nudžiugino vepriškiai (Ukmergės rajonas). Vepriai – 2016 m. mažoji Lietuvos kultūros sostinė, čia gyvena tik apie 500 gyventojų, tačiau ten sėkmingai gyvuoja tokio aukšto lygio instrumentinis ansamblis, kuris galėtų drąsiai lipti ir į didmiesčių scenas. Tiesa, tai nėra liaudiškos muzikos kapela, tačiau virtuozai pamalonino Švenčionėlių žiūrovus ir gerai žinomais „lengvesniais“ klasikinės instrumentinės muzikos kūriniais, ir supažindino su ukmergiškio mokytojo, kompozitoriaus Antano Pociaus kūryba.

Taigi atlikėjų, kūrinių, instrumentų įvairovė tarsi suspaudė laiką ir daugiau nei dvi valandos koncerto pralėkė akimirksniu. Festivalio dalyvius pasveikino, padėkas ir dovanas įteikė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Teresa Sansevičienė, Švenčionių ir Švenčionėlių miestų kultūros centrų direktorius Aurimas Baliukonis.

Atminimo dovanas festivalio kapeloms įsteigė UAB „Švenčionių vaistažolės“ ir Švenčionių rajono bitininkai Marytė ir Aleksandras Pupkevičiai.

Renginys baigėsi visų festivalio dalyvių bendra kompozicija ir žiūrovų ovacijomis, kurie apimti geros nuotaikos besiskirstydami į namus dalinosi įspūdžiais ir norais, kad tokių, ypač nemokamų, koncertų būtų kuo daugiau.

Irena POŽĖLIENĖ