Mes turime 445 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2369
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27499
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74825
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tolerancijos diena Švenčionėlių mokyklose

2016 m. lapkričio 23 d., trečiadienis Nr.87 (1620)

1995 metais UNESCO paskelbė lapkričio 16-ąją Tarptautine tolerancijos diena. Kasmet ją mini daugelis demokratinių valstybių. Nuo 2003 metų ši diena minima ir Lietuvoje. Ypač aktyviai šalies švietimo įstaigose. Kasmet į kvietimą minėti Tarptautinę tolerancijos dieną atsiliepia ne tik bendrojo ugdymo mokyklos, bet ir kitos švietimo įstaigos – šiemet prisijungė jau daugiau nei septyni šimtai. Šios dienos paminėjimui kasmet pasiūlomas vis kitoks simbolis. Šių metų Tolerancijos dienos simbolis – paukštis. Pasirinktas simbolis tolerancijos temą skatina plėtoti pasitelkus pavyzdžius iš gamtos, žmonių gyvenimo, istorijos bei artimiausios, kiekvieną žmogų supančios aplinkos.

Tarptautinė tolerancijos diena buvo minima ir Švenčionėlių progimnazijoje bei Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje. Čia taip pat vyravo paukščių tematika, buvo skanduojami kiekvienos bendruomenės sugalvoti šūkiai, ta tema kalbama per pamokas.

Kiekvienas iš mūsų esame unikalus, todėl labai svarbu mokėti gerbti kitą žmogų, priimti jį tokį, koks jis yra. Tolerancija – tai pakantumas kitam, kitokiam. Kieme prie mokyklos gausus būrys 5-8 klasių mokinių laikydami rankose balionus skandavo šūkį: „Ieškokime žmoguje žmogaus“. Po direktorės Ritos Gasparevičienės pasveikinimo ir trumpo Tolerancijos dienos pristatymo balionai, nešantys balandį ir frazę apie toleranciją, buvo paleisti į dangų – tarsi pasižadėjimas būti tolerantiškiems, jeigu nelabai sekasi – to mokytis.

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje Mokinių taryba ir etikos mokytoja Vilhelmina Urbonienė papuošė mokyklą paukščiais, kurie simboliškai nutūpė per tris gimnazijos aukštus ant medžių. Pagrindinė vertybė paukščiuose buvo įrašyta PAGARBA. Pamokų metu buvo peržiūrėti filmai apie toleranciją, diskutuota apie paukščio – laisvės simbolio reikšmę, mokiniai sukūrė citatų knygelę „Tik sveikas paukštis gali skrist“. Taip ir žmogus bus laimingas ir gerai jausis, kai bus gerbiamas ir nebus patyčių. Šūkiu buvo išrinkta mokytojos mintis „Ugdykime žmoguje žmogų“.

Mūsų inf.