Mes turime 383 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4828
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21029
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97059
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Už valdžios intrigas moka lenkai

2016 m. gruodžio 23 d., penktadienis Nr.96 (1629)

Už Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimą į administracinę atsakomybę patrauktas Andrius Šarėjus, lenkų partijos atstovas

 

Kaip vyko „normalus konkursas“

Apie keleivių vežimo konkursą, kurį savivaldybė bandė vykdyti eidama „buldozeriu“ per įstatymus, rašėme daug. Ir tikrai ne todėl, kad apgintume UAB „Svirka“ ar mums būtų svarbus jos vadovas, o todėl, kad parodytume žmonėms tikrąjį rajono valdžios veidą. Prieš rinkimus vadinęsi kone teisingumo vykdytojais, naujieji valdantieji iš karto, naudodamiesi gauta valdžia, stojo į atvirą kovą prieš vietinę keleivių vežimo įmonę „Svirka“, kurioje dirba pusšimtis rajono gyventojų. Rajono valdžia atvirai protegavo Visagino įmonę. Kad būtų paprasčiau atiduoti keleivių vežimą proteguojamai įmonei, savivaldybė ryžosi nesilaikyti Viešųjų pirkimų įstatymo, nevykdė Viešųjų pirkimų tarnybos nurodymo stabdyti konkursą, o vėliau absurdiškai teisinosi, esą nespėję to padaryti.

UAB „Svirka“ vadovas tarybos narys, liberalų kritikas Vytautas Bulka ėmėsi ginti įmonės interesus teisiniu keliu. Prasidėjo teismų maratonas. „Svirka“ laimėjo visų instancijų teismuose.

Nepaisydamas vykstančių teismų, savivaldybės administracijos direktorius Andrius Šarėjus tiesiog įžūliai skubotai pasirašė keleivių vežimo sutartį su valdžios proteguota Visagino UAB „Meteorit turas“. Sunku patikėti, kad A.Šarėjus tą galėjo daryti savo valia ar nesuprasdamas, kad daro pažeidimą, nes jis – teisininkas. Sutartis buvo panaikinta. UAB „Svirka“, kuriai A.Šarėjus elektroniniu paštu buvo nurodęs nuo kovo 1 d. nutraukti keleivių vežimą, keleivius veža ir šiandieną. Ar gi ne absurdiški valdžios veiksmai ir ne nusikalstamas mokesčių mokėtojų pinigų taškymas pralaimėtiems teismams? Ar ne juokinga teigti, kad „įvyko normalus konkursas“?

Uodegą pabrukusi savivaldybė buvo priversta skelbti naują konkursą. Dėl savo bėdų valdžia kaltina… V. Bulką, kuris neva užtampė savivaldybę po teismus, pareikalavusius daug pinigų.

 

Pažeidė skaidrumo principą

Viešųjų pirkimų tarnyba atliko Švenčionių savivaldybės vykdyto pirkimo (keleivių vežimo paslaugų) vertinimą. Kol vyko teismai, tarnyba buvo sustabdžiusi vertinimo procesą. Kai teisminiai ginčai baigėsi ir teismas pripažino savivaldybę pažeidus įstatymus, Viešųjų pirkimų tarnyba pateikė vertinimą: „Tarnyba (…) konstatuoja, kad Perkančioji organizacija (Švenčionių savivaldybė), vykdžiusi pirkimą, nesivadovaudama Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimais ir 2016-01-19 sudariusi su pirkimo laimėtoju (UAB „Meteorit turas“) sutartį, PAŽEIDĖ VPĮ 3 STR. 1 DALYJE ĮTVIRTINTĄ SKAIDRUMO PRINCIPŲ IR 2 DALIES NUOSTATAS, ĮPAREIGOJANČIAS PIRKIMO SUTARTĮ SUDARYTI VADOVAUJANTIS ĮSTATYMU NUSTATYTA VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ VYKDYMO TVARKA.

 

Apsiribojo vertinimu

Viešųjų pirkimų tarnybos vertinimo išvadoje teigiama: „(…) Atsižvelgdama į tai, kad perkančioji organizacija (Švenčionių savivaldybė) nurodė, jog Pirkimo sutartimi (Nr.J-19) įsigytos paslaugos neteikiamos, o įsiteisėjus teismo sprendimui pirkimo sutartis pripažinta negaliojančia, todėl sutartis nevykdoma, Viešųjų pirkimų tarnyba apsiriboja vertinimu.“

Paprastai sakant, taip išėjo, kad įstatymo pažeidėjams nuobaudą sušvelnino tai, jog V. Bulka nepakluso neteisėtam A.Šarėjaus reikalavimui nuo kovo 1 d. nutraukti keleivių vežimą. Tik todėl neteisėtai sudaryta sutartis su Visagino įmone pripažinta negaliojančia ir nevykdoma, o paslaugos pagal ją neteikiamos.

 

Vis dėl to direktoriui teks atsakyti

Viešųjų pirkimų tarnyba gruodžio 14 d. 14 val. kvietė savivaldybės administracijos direktorių Andrių Šarėjų atvykti į administracinės teisės pažeidimo protokolo surašymą, bet A.Šarėjus neatvyko, tačiau taip bausmės neišvengs. Tarnybos atstovai informavo, kad pažeidimų protokolo surašymui A.Šarėjus bus kviečiamas pakartotinai, iš anksto suderinus laiką.

Teisininkų teigimu, po šios karjeros A.Šarėjaus laukia liūdnos dienos – teisininkų bendruomenė griežta įstatymus pažeidusių kolegų atžvilgiu.

Kol kas šioje baloje sausas lieka asmuo, kuris tiesiogiai vykdė konkursą ir pažeidė įstatymą – savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Arūnas Čenkus. Liberalas skandina lenkų partijos atstovą, o pats kol kas atsakomybės išvengė.

 

VPT tiria ir kitus savivaldybės pirkimus

A.Šarėjui tai bus pirmoji nuobauda, bet ar paskutinė? Viešųjų pirkimų tarnyba tiria dar kelis sukėlusius abejonių skaidrumu savivaldybės statybos darbų pirkimus – gatvių rekonstrukciją Švenčionėliuose ir Pabradėje.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis