Mes turime 148 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3994
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21336
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65319
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mokame ir vaidinti, ir gaminti

2017 m. sausio 4 d., trečiadienis Nr.1 (1631)

Švenčionių PRC komanda užėmė antrą vietą varžytuvėse

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre vyko projekto „Lietuvos kulinarijos ir etninio paveldo išsaugojimas ir puoselėjimas“ respublikinės varžytuvės. Į jas  susirinko penkios geriausiai savo regionuose pasirodžiusios komandos. Tarp jų  - ir Švenčionių profesinio rengimo centro komanda: Viltė Stefanija Duksaitė, Zbyšek Lukovskij, Advardas Dunovskis, Diana Bobojeva, Laura Bagdonavičiūtė, Raimondas Pledas. Varžytuvėms juos ruošė neformaliojo švietimo organizatorė Ieva Razmytė-Deviatnikovė, dramos būrelio vadovė Dainora Builienė, gimnazijos skyriaus vedėja Vilhelmina Dragūnienė.  Varžytuvių tema buvo krikštynos.

Lietuvoje nuo seno puoselėjamos šeimos šventės. Šeimos šventės sujungia visus artimiausius žmones į vieną ratą, sutelkia šeimos branduolį. Naujo šeimos nario atėjimas į pasaulį buvo ir yra didelė šventė. O su naujagimiu į namus ateina krikštynų šurmulys.

Konkursą sudarė dvi dalys. Pirmoji- komandos prisistatymas, kurio metu mokiniai paruošė vaidinimą savo regionui būdinga tarme, atskleidžiantį to krašto krikštynų papročius. Antroji dalis- kulinarijos paveldo konkursas. Jam mokiniai pristatė patiekalus, daugiausiai desertus, būdingus regionų vaišių stalui per krikštynas.

Prisistatymui mes pasirinkome epizodą- kūmų sutikimą iš bažnyčios. Vaidinimas buvo unikalus, jame netrūko ir šmaikščių pasisakymų, ir rimtų akimirkų. Kulinarinio paveldo pristatymui mokiniai pasirinko baltą spalvą, kuri simbolizuoja vaiko gyvenimą be rūpesčių. Na, o kokios gi krikštynos be kūmos pyrago (karvojaus)? Jį kepė patys mokiniai ir vaišino visus susirinkusius. Už pagalba mokiniams ruošiant kepinius bei stalo pristatymą dėkojame padavėjų-barmenų profesijos mokytojai Anai Marmienei ir konditerijos mokytojai Danutei Aučynienei.

Ruošdamiesi varžytuvėms mokiniai susipažino su regiono papročiais, etnine kultūra bei tarmėmis. Dalyvavimas tokiame projekte ugdo supratimą apie šventes, jų tradicinius patiekalus, ruošimą bei pateikimą. Jaunimas skatinamas giliau suvokti savo tapatumą, formuoti nuostatas bei puoselėti tradicijas. Visa tai mūsų centro mokiniams padėjo puikiai pasirodyti ir užimti antrą vietą respublikinėse varžytuvėse.

Ieva RAZMYTĖ – DEVIATNIKOVĖ

Neformaliojo švietimo organizatorė