Mes turime 404 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2857
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19058
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95088
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sausyje ryškiausiai žibės Venera bei Jupiteris ir tarp žvaigždžių glūdės dvi kometos

2017 m. sausio 14 d., šeštadienis, Nr.4 (1633)

Išsiskirs ryškiausių žiemos žvaigždžių ratas

Įsibėgėjus žiemai ir spustelėjus šaltukui, naktinis dangaus skliaustas vilios žvaigždžių gausa. Pirmoji vakaro sutemose žvilgsnį patrauks virš pietvakarių horizonto neįtikėtinai ryškiai žibanti Vakarinė – Venera. Virš pietryčių horizonto kops įspūdingas Didysis žiemos žvaigždžių ratas: iškart po saulėlydžio rytuose tekės Šienpjoviai (Orionas) su ryškiuoju Rigeliu, nuo jų kiek kairiau – Dvyniai su neišskiriama Kastoro ir Polukso žvaigždžių pora. Virš Dvynių švytės Vežėjas su ryškiąja Kapelos žvaigžde, o virš Šienpjovių – Tauras su rausvuoju Aldebaranu ir Sietyno žvaigždžių spiečiumi. Kiek vėliau po Dvyniais patekės Mažasis Šuo su ryškiu Prokionu, o paskui jį ir Didysis šuo su šviesiausia šiaurinio dangaus žvaigžde Sirijumi. Tarp Mažojo ir Didžiojo Šuns per įspūdingiausių žiemos žvaigždžių rato vidurį drieksis nesuskaitomais žvaigždžių deimantais žibantis Paukščių takas.

 

Šviesiausiai žibės Venera bei Jupiteris

Vakarinė-Venera vos tik pradėjus temti akinančiai ryškiai sužibs aukštokai virš pietvakarių horizonto Vandenio žvaigždyne. Kiek kairiau ir aukščiau jos, tame pačiame Vandenio žvaigždyne, temstant išryškės ir daug kartų Vakarinei šviesumu nusileidžiantis rausvasis Marsas. Mėnesio pabaigoje abi planetos persislinks į gretimą Žuvų žvaigždyną. Sausio 31 d. Vakarinė, Marsas ir jauno mėnulio pjautuvas Vandenio žvaigždyne sudarys išraiškingą trikampį.

Jupiteris antroje nakties pusėje patekės virš rytų horizonto ir kaip ryški gelsva žvaigždė ligi pat aušros spindės Mergelės žvaigždyne kiek aukščiau ryškiausios šio žvaigždyno žvaigždės Spikos. Sausio 19 d. prie Jupiterio prisigretins dar ir dylantis pusmėnulis.

Saturnas sušvis antroje sausio mėnesio pusėje virš rytų horizonto prieš saulėtekį. Prasidės rytinis šios planetos matomumas. Sausio pabaigoje Saturną jau bus galima stebėti beveik 2 val. prieš saulėtekį. Sausio 24 d. po 6.15 val. virš pietryčių horizonto Saturnas pasirodys su virš jo spindinčiu Mėnulio delčiagaliu.

Merkurijus slėpsis ryto aušros žarose.

 

Tarp žvaigždžių slypės dvi kometos

Pasitelkus mėgėjiškus žiūronus arba teleskopus ir žvaigždėlapius tarp sausio žvaigždžių bus galima susirasti 2 kometas: Šaulio ir Ožiaragio žvaigždynais skriejančią Hondos-Mrkoso-Paidušakovos ir Gyvatnešio žvaigždynu slenkančią C/2016 U1 NEOWISE kometą.

Hondos-Mrkoso-Paidušakovos kometa sausio 4 d. pasiekė + 6 ryškį ir tapo teoriškai matoma plika akimi. C/2016 U1 NEOWISE kometą yra apie + 8 ryškio (plika akimi matome + 6 ryškio šviesulius, didėjant skaičiui ryškis mažėja). Per mėgėjišką žiūroną ar teleskopą abi kometos atrodo kaip ūkanotos dėmės.

Pasitikslinti šių kometų padėtį dangaus skliaute galite internete: C/2016 U1 NEOWISE – theskylive.com/c2016u1-tracker, o Hondos-Mrkoso-Paidušakovos – theskylive.com/45p-tracker.

Jonas VAIŠKŪNAS

 
Reklaminis skydelis