Mes turime 337 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1385
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11572
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87602
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mūsų darbai ir meilė tėvynei – geriausias paminklas žuvusiems

2017 m. sausio 18 d.,trečiadienis, Nr.5 (1634)

Kas mes prieš laiką? Tik dulkės, vėjo pustomos, ar žmonės? Taip, mes – žmonės, kartais ekstremaliose situacijose nebijantys paaukoti svarbiausio turto, turto, kuris turi ypatingą vertę, – gyvenimo. Praėjo 26 metai nuo įsimintinų ir lemtingų Lietuvai, o gal ir pasauliui, 1991 m. sausio įvykių. Dabar dažniausia tuos įvykius prisimename per Laisvės gynėjų dienos minėjimą sausio 13-ąją. Teko dalyvauti šios dienos minėjime Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje.

Įeinantiems į bažnyčią buvo prisegamos neužmirštuolės. Prieš šv. Mišių pradžią savanoriai įnešė 14 trispalvių, prie altoriaus buvo padėta 14 degančių žvakių. 14 – tiek žmonių aukų pareikalavo 1991 m. sausio įvykiai. Tiek gyvybių buvo paaukota ant laisvės aukuro. Buvo ir sužeistųjų. Dabar bent jau per Laisvės gynėjų dienos minėjimą mes prisimenam žuvusius už laisvę, nors vertėtų tą daryti kur kas dažniau. Po sugiedoto himno parapijos klebonas Medardas Čeponis kalbėjo:

- Džiaugiuosi, kad nepaisant prasto oro į mūsų minėjimą iš Vilniaus atvyko kunigas Saulius Bužauskas. Susitelkime bendrai maldai, kad mus vienytų ne tik prisiminimai, atmintis, savigarba, įsipareigojimai žuvusių atminimui, tėvynės meilė ir rūpesčiai kurti, telkti, gyventi.

Po to į susirinkusius kreipėsi rajono meras Rimantas Klipčius, o šv. Mišias aukojo kunigas Saulius Bužauskas, kuriam talkino Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios klebonas Medardas Čeponis ir vikaras Marijan Apriško. Pamokslo metu Vilniaus kunigų seminarijos dvasios tėvas kunigas Saulius Bužauskas prisiminė ne tik tuos, kurie negailėjo gyvybės vardan Lietuvos laisvės, tuos, kurie tomis dienomis stovėjo beginkliai prie svarbiausių objektų, bet ir tuos, kurie dabar gyvendami laisvoje Lietuvoje, myli ir puoselėja savo kraštą. Apie vienybę, kuri svarbi, kad būtų išsaugota iškovota laisvė. Kalbėjo gerb. kunigas Saulius Bužauskas ir apie atjautą vienas kitam, o baigdamas pamokslą sakė:

- Mylėkim savo kraštą. Atlikim sąžiningai savo pareigas. Paklauskim savęs, kuo aš galiu prisidėti prie savo krašto gerovės. Viešpatie, padėk mums mylėti savo kraštą.

Taip, meilė savo kraštui kartais gali daryti didžiulius stebuklus. Vienas tokių stebuklų – prieš 26 metus apginta Lietuvos laisvė. Šv. Mišių metu giedojo bažnyčios vaikų ir senjorų chorai, o po mišių koncertavo Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos auklėtiniai, o penktadienio vakaro tyloje nuaidėjo trys salvės: už Lietuvą, už laisvę, už žuvusius vardan tos laisvės.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis